Annonce
Debat

Ensomhed skal brydes af fællesskaber

Læserbrev: Vi kan alle føle os ensomme. Ensomhed kan være ødelæggende og altopædende. Og det kan være forbundet med sorg, skyld og skam at føle sig ensom. Sorg over ikke at have nære venner og familie, skyld over ikke at kunne gøre noget ved det og skam over at være ensom i en verden, hvor vi hele tiden bliver mødt af fortællinger om lykkelige familier, stærke venskaber og spændende liv.

I Danmark oplever 380.000 voksne sig svært ensomme. Ensomhed er et folkesundhedsproblem, der er årsag til mistrivsel, sygdom og for tidlig død.

Oplevelsen af ensomhed er individuel, og der er ikke én opskrift på, hvordan ensomhed kan brydes. Men det siger næsten sig selv, at det ikke er en opgave, den ensomme kan løse selv. Ensomhed skal brydes af fællesskaber.

Annonce


Det siger næsten sig selv, at det ikke er en opgave, den ensomme kan løse selv.


Jeg har ikke den gyldne nøgle, men jeg er optaget af, hvordan vi som samfund kan sætte ensomhed så højt på dagsordenen, at de, der måtte opleve sig ensomme, ved, at de ikke er alene, og at der er håb.

Som både kommunal– og ældreordfører er det godt at opleve, at både kommuner og civilsamfundsorganisationer i den grad stempler ind på dagsordenen og bidrager til at bryde det tabu, det også kan være at opleve ensomhed. I én kommune er det for eksempel en tradition at invitere alle 70 års fødselarerne til fødselsdag på rådhuset en gang om året. Skulle der være nogle, der ikke tilmelder sig, er man særligt opmærksom på at få taget kontakt til dem. Det er nemlig blandt dem, som udebliver, at behovet for hjælp er allerstørst. De bliver tilbudt forskellige muligheder for sociale fællesskaber ad anden vej. Ved at invitere er det nemmere at finde ud af, hvem der har brug for hjælp, og selve fødselsdagen fungerer som en slags messe, hvor civilsamfundsorganisationer byder sig til. Det er en gevinst for både dem, der dukker op, og dem, der ikke gør, og hele tankegangen kan man med fordel lade sig inspirere af andre steder.

Hos Folkebevægelsen mod Ensomhed kan man i øvrigt få gode råd til at bryde egne og andres ensomhed. Coronakrisen har ikke gjort antallet af ensomme mindre. Så lad os hjælpe hinanden med at sætte ensomhed på dagsordenen. Lad os begynde med det samme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Restauranter i Søndervig og Hvide Sande lider under taxa-mangel: - I yderste tilfælde har vi selv kørt gæster hjem

Vestjylland

Sygeplejersker strejker fra på lørdag: Her er de midtjyske afdelinger, der bliver ramt

Annonce