Annonce
Ringkøbing-Skjern

Energinet: Uansvarligt at lægge mere end 15 procent i jorden

85 procent af den kommende strømforbindelse mellem Holstebro og grænsen skal føres på master. Det er uansvarligt at lægge mere end 26 kilomter i jorden som kabler, mener Energinet. Arkivfoto
Det danske elnet bliver truet på stabiliteten, hvis mere end 26 kilometer af den 170 kilometer lange højspændingsforbindelse i Vest- og Sønderjylland bliver lagt som kabel. Det kan ødelægge komponenter i systemet og elektriske apparater ved forbrugerne, siger Energinet.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Energinet afviser, at det på nuværende tidspunkt er muligt at kabellægge mere end 15 procent af den kommende 400-kilovolt-forbindelse mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup ved Esbjerg til den dansk-tyske grænse.

Afvisningen kommer som en reaktion på Jyllands-Postens artikler søndag, hvori eksperter kalder det en sandhed med modifikationer, at ikke mere end 15 procent af strømforbindelsen kan lægges i jorden. Professor Claus Leth Bak ved Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet siger til avisen, at ”det kan lade sig gøre, men det er meget, meget dyrt og meget svært, men ikke umuligt”, og at ”det vil tage flere år at udvikle en løsning, der kan lægges i jorden”.

Henrik Riis, administrerende direktør for Energinet Eltransmission, er enig i eksperternes pointer.

- Hvis vi havde rigtig god tid, kunne bruge flere af samfundets penge og var villige til at tage større risici med elforsyningens sikkerhed og kvalitet, så ville det være muligt at lægge længere kabelstrækninger i jorden. Vi har bare brug for forbindelserne nu og ikke om 10-15 år, og derfor er konklusionen entydig, udtaler Henrik Riis i pressemeddelelsen.

Energinet vil lægge op mod 26 kilometer, svarende til 15 procent at den 170 kilometer lange strømforbindelse, i jorden som kabler. Resten bliver luftledninger.

- Kabler i jorden opfører sig helt anderledes end luftledninger, og der er ingen steder i verden, hvor der er erfaringer med så lange 400-kilovolt-strækninger. Vi kan godt grave kablerne i jorden, men anlægget vil så udgøre en stor risiko for resten af elnettet, og derfor vil det være meget uansvarligt at forsøge en kabellægning med den teknologi, som eksisterer i dag, udtaler Henrik Riis.

Energinet, der kalder Danmark et foregangsland til at kabellægge vekselstrøm på de allerhøjeste spændingsniveauer, har de senere år intensiveret forskningen i håb om på sigt at kunne lægge længere 400-kilovolt-strækninger i jorden.

- Hovedproblemet er, at lange kabelstræk i en vekselstrømsforbindelse forstærker den ”støj”, der er i elnettet, og den støj kan i sidste ende ødelægge komponenter i elsystemet eller apparater hos forbrugerne. Forskning og udvikling kan måske vise, at det om 10 eller 15 år er muligt at kabellægge mere, men af hensyn til danskernes forsyning og stabiliteten i det danske elnet tør vi på nuværende tidspunkt ikke at gå længere end 15 procent, siger Henrik Riis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce