Annonce
Skjern

Energiforening kræver klart svar fra politikere: Hvor mange skal vi være, for at vi regnes for repræsentative?

Et stort flertal af medlemmerne af Energiforeningen Stauning, Dejbjerg og Lem mener, at Gestenge Solpark bliver for stor; flertallet i teknik- og miljøudvalget har dog givet grønt lys for, at planlægningen af en park på 367 hektar kan gå i gang. Visualisering GreenGo.
Energiforeningen Lem, Dejbjerg og Stauning er skuffet over, at teknik- og miljøudvalgets formand mener, at 300 medlemmers mening ikke er repræsentativ for lokalområdet i spørgsmål om solceller i Gestenge.
Annonce

DEJBJERG: Politikerne i byrådet bliver nu spurgt om, hvordan borgerne i lokalområder her i kommunen bedst muligt inddrages i planlægningen af større solcelleparker.

Bag undersøgelsen står Mads Agerholm fra Energiforeningen Lem, Debjerg og Stauning, der tæller cirka 300 medlemmer.

Baggrunden for, at han nu sætter undersøgelsen i værk, er skuffelse over den behandling, Energiforeningen efter hans mening har fået af flertallet af politikerne i teknik- og miljøudvalget, især formand John G. Christensen (S).

- Da projektet i Gestenge kom på bordet, blev vi af politikerne og projektmagerne opfordret til at oprette en forening, der kunne repræsentere borgerne. Det gjorde vi, og vi har nu 300 medlemmer, hvilket repræsenterer en betydelig del af befolkningen i området, siger Mads Agerholm.

- Vi har spurgt de 300 medlemmer om deres holdning til et solcelleprojekt, og det viste, at langt de fleste godt kan acceptere et stort anlæg på op til 200 hektar, men at et klart flertal synes, at det projekt på 367 hektar, der nu er på bordet, er for stort.

Annonce

Til møde med udvalget

Tirsdag den 29. september var repræsentanter for Energiforeningen og for de kræfter, der vil etablere solparken i Gestenge til møde med teknik- og miljøudvalget, så de hver især kunne fremlægge deres synspunkter.

- Det er positivt, at vi sådan kunne komme til orde. Men på mødet sagde John G. Christensen, at vores undersøgelse ikke kunne tillægges ret stor værdi, fordi vi kun havde spurgt 300 personer, og der var langt flere indbyggere tilsammen i de tre sogne, siger Mads Agerholm.

I alt fald fik Energiforeningens synspunkter ingen indflydelse på udvalgsflertallets beslutning om at give grønt lys for, at planlægningen af en solpark på 367 hektar kan gå i gang.

Hvad der nu får ham til at spørge lokalpolitikerne om deres holdning til borgerinddragelse, er dog, at byrådet i maj fjernede et element i dets politik i forhold til solcelleanlæg. Heri stod, at "det er vigtigt, at lokalbefolkningen overordnet ser positivt på projektet med de fordele og ulemper, det giver".

Nu er denne sætning røget ud, og det hedder lokalbefolkningen skal inddrages "hurtigst muligt med borgermøder, hvor især lokale interesser og ønsker skal indarbejdes i projekteringen. Det er en stor fordel, hvis lokalbefolkningen kan organisere sig".

Men altså ikke længere et ord om betydningen af, at lokalbefolkningen ser positivt på projektet.

Annonce

En politisk ændring

- Jeg troede naivt, at demokratiet fungerede således, at politikerne skulle varetage vælgernes og lokalbefolkningens interesser bedst muligt - men det er åbenbart ikke tilfældet i større solcellesager, siger Mads Agerholm.


Jeg troede naivt, at demokratiet fungerede således, at politikerne skulle varetage vælgernes og lokalbefolkningens interesser bedst muligt - men det er åbenbart ikke tilfældet i større solcellesager.

Mads Agerholm, formand for Energiforeningen Stauning, Dejbjerg og Lem.


- Derfor vil jeg meget gerne undersøge holdningen til borgerinddragelse blandt vore politikere, og hvad der skal til, for at vores stemme blive hørt.

I undersøgelsen vil han bede politikerne svare på, hvor mange personer, der skal give deres mening tilkende i en given sag, for at tilbagemeldingerne betegnes som værende repræsentative, og derfor tillægges reel værdi i det videre arbejde.

- Jeg ønsker også en præcision af, om det primære formål med at inddrage lokalbefolkningen ved planlægning af større solcelleprojekter er at informere lokalbefolkningen om nye projekter i deres nærområde eller om det er at involvere lokalbefolkningen i dem og indarbejde lokale interesse og ønsker i projektet.

- Dette er meget relevant både for det konkrete projekt og for fremtidige energiprojekter i vores kommune, siger Mads Agerholm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Rema 1000s Ringkøbing-planer får kamp til stregen: Lidl truer med Erhvervsstyrelsen, og Coop frygter Kvickly-lukning

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Direktør i byggefirma skal betale millionerstatning til københavnsk ægtepar efter sommerhuskøb

Annonce