Debat

Endnu engang punkteres den myte, at kvinder ikke er mænd ligeværdige i forskningen

På kant: I sidste uge gik det første billede af et sort hul verden rundt. Det er placeret i en nabo-galakse 500 milliarder kilometer fra jorden. Nu ruller nyheden, at det var en ung kvinde, den kun 29-årige Katie Bouman, som brugte tre år på at udregne den algoritme, som skabte billedet, der blev taget af et netværk af otte sammenkoblede teleskoper. Boumans algoritmer sikrede, at billedet blev sat rigtigt sammen. Hun gik i gang med algoritmen, da hun stadig var kandidatstuderende på Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Det er ganske enkelt en milepæl, som vi passerer i vores syn på forskning, når medierne kan vise en ung, smilende kvinde som hjernen bag en af det 21. århundreds største gennembrud i rumforskningen. Det er helt afgørende med rollemodeller som Bouman, der tilbageviser en gammel indgroet fordom fra videnskabens barndom, der påstår, at mænd forstår sig bedre på naturvidenskab end kvinder.

Det mærkede en af de stærkeste danske profiler indenfor forskningen Inge Lehmann (1888-1993). Hun blev uddannet kandidat i matematik på Københavns Universitet i 1920, og efterfølgende blev hun seismolog og den første til at påvise, at jorden har en hård kerne. Lehmann er i dag en verdensberømt forsker på linje med Niels Bohr (som var hendes gode ven), men langt fra lige så alment kendt. Hun blev i sin tid tvunget til at acceptere, at hendes køn satte en begrænsning for hendes karriere til trods for en lysende matematisk begavelse.

Så lad os hylde unge kometer i videnskaben som Katie Bouman og minde hinanden om pionererne som Inge Lehmann. De viser, at kvinder gør en forskel i forskningen. Derfor bør vi også sikre at alle hjerner får lige muligheder, uanset om de sidder i mande- eller kvindekrop, men statistikken viser, at der desværre er lang vej igen.

Jeanette Varberg
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Redningsaktion på fjorden: Lys fra mobiltelefon reddede ung sejler

Skjern

Mand omkom i solouheld i morges: Blev erklæret død på stedet

Ringkøbing

Vandringsmænd slog deres egen rekord: Fynboer indsamlede 85.553 kroner til kritisk syge børn

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Annonce