Ringkøbing

Endnu en bet: Ringkøbing-Skjern taber retssag om bredbåndsudbud

Ringkøbing-Skjern Kommune har netop tabs retssag om bredbåndsrådgivning. Problemerne med til kulsejlede projekt har foreløbigt kostet kommunen mere end 12 millioner. Arkivfoto

Ringkøbing-Skjern Kommune gik efter en erstatning på godt 4,5 millioner kroner for fejlagtig rådgivning i bredbåndssag, men tabte og er nu dømt til at betale en kvart million i sagsomkostninger.

Ringkøbing-Skjern: Det dristige udbud, som skulle have givet alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern adgang til lynhurtigt bredbånd, er endnu en gang blevet en tabersag for Ringkøbing-Skjern Kommune.

Byretten i Lyngby har netop afsagt dom i den erstatningssag, som kommunen havde anlagt mod en af sine eksterne rådgivere, Netplan.

Kommunen mente, at rådgivningen var i strid med EU's statsstøtteregler og dermed blev årsag til, at kommunen måtte trække sig fra den storstilede kontrakt. Det mente retten imidlertid ikke.

Bredbåndssagen kort

August 2014: Et enigt byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune indgår et budgetforlig, hvor der bliver sat 70 millioner kroner til at sikre kommunens erhvervsliv, husstande og sommerhuse adgang til højhastighedsinternet.

November 2015: Ringkøbing-Skjern Kommune og Eniig (det tidligere Energi Midt) indgår en aftale, der skal sikre godt 32.000 adresser adgang til højhastighedsinternet. Pris: 69,8 mio. kroner.

Januar 2016: RAH Fiberbredbånd begynder på vegne af Eniig at udrulle fiberbredbånd i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Teleindustrien og virksomheden Air-Net klager i februar og april 2016 til EU-Kommissionen over aftalen. Air-Net klager også til Statsforvaltningen.

December 2016: Knap 5.000 virksomheder, husstande og sommerhuse har nået at få højhastighedsinternet. RAH Fiberbredbånd fortsætter gravearbejdet frem til udgangen af 21018 og forventer at kunne levere fiberbredbånd til godt 16.000 husstande, virksomheder og sommerhuse.

Januar 2017: Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune beslutter på baggrund af advokatfirmaet Bech-Bruuns gennemgang af udbuddet og dialog med EU-Kommissionen at trække stikket til bredbåndskontrakten. Kommunen mener at ansvaret for del kulsejlede projekt ligger hos de eksterne rådgivere og varsler en sag.

Juni 2017: Ringkøbing-Skjern Kommune indgår forlig med RAH Fiberbredbånd og energiselskabet Eniig og betaler en erstatning på otte millioner kroner for den brudte bredbåndskontrakt.

December 2017: Ringkøbing-Skjern Kommune anlægger sag mod en af sine eksterne rådgivere, Netplan, for fejlagtig rådgivning i forbindelse med udbuddet. Sagen bliver ført at en anden af kommunens rådgivere i bredbåndssagen advokatfirmaet Bech-Bruun.

November 2018: Byretten frifinder Netplan og Ringkøbing-Skjern Kommune dømmes til at betale sagens omkostninger på en kvart million.

Kommunal hovedpine

Tre juridiske dommere frifinder Netplan for fejlagtig rådgivning.

I dommen bliver det blandt andet slået fast, at rådgiveren ikke havde til opgave at give Ringkøbing-Skjern juridiske råd om statsstøttereglerne.

Kommunen styrede selv processen med udbuddet og traf derfor beslutninger med betydning for udbuddets lovlighed, hedder det i dommen.

Den juridiske rådgivning søgte kommunen blandt andet hos en anden eksterne rådgiver, nemlig advokatfirmaet Bech-Bruun. Samme firma hyrede kommunen senere til at føre retssagen mod Netplan.

Da Ringkøbing-Skjern Kommune for tre år siden måtte trække sig fra den 70 millioner kroner dyre kontrakt med Eniig, som skulle stå for udrulningen af fiberbredbånd i hele kommunen, tøvede daværende borgmester Iver Enevoldsen ikke med at placere ansvaret for det kuldsejlede projekt hos de eksterne rådgivere.

En dyr sag

Nederlaget betyder, at Ringkøbing-Skjern Kommune i stedet for at få godt 4,5 million kroner i erstatning nu skal betale sagens omkostninger på en kvart million.

Det er bestemt ikke første gang, at sagen om fiberbredbånd koster Ringkøbing-Skjern Kommune dyrt.

Skatteborgerne har tidligere betalt otte millioner kroner i erstatning for den brudte bredbåndskontrakt. Desuden har kommunen ifølge sin egen opgørelse brugt næsten fire millioner kroner på ekstern advokatbistand i forbindelse med sagen.

Stifter af Netplan Torben Rune er meget tilfreds med dommen.

- Jeg er glad for, at vi nu har rettens ord for, at der ikke var fejl i vores rådgivning, som vi hele tiden har sagt, siger han.

Han ærgrer sig over det langvarige juridiske efterspil, som sagen har fået.

- Det er selvfølgelig aldrig rart at have en sag hængende over hovedet i så lang tid. Som jeg forstår det, er EU's statsstøtteregler meget indviklede, og det er måske årsagen til, at sagen har været så længe undervejs, siger han.

Selv om Netplan har været udpeget som synderen, har det ifølge Torben Rune ikke påvirket hans virksomheds aktiviteter.

- Telekommunikationen er et marked i voldsom udvikling, og derfor er Netplan fortsat blevet brugt som rådgiver af andre kommuner. Ringkøbing-Skjern var med sit udbud på forkant, og der fandtes ingen fortilfælde for den måde, man gjorde tingene på, og det har altså givet udfordringer, siger han.

Hvem har ansvaret

Byrådsmedlem Niels Rasmussen (SF), der har interesseret sig meget for det forliste bredbåndsprojekt, er ked af, at sagen igen ender med at koste kommunen penge. Og så ærgrer han sig over, at der med retssagen fortsat ikke er placeret et ansvar.

- Det falder tilbage på den kommunale administration, at der blev begået fejl i udbuddet, men hvem der reelt har ansvaret, har vi ikke fået svar på, siger han.

Samtidig undrer Niels Rasmussen sig over kommunens valg af advokat.

- Det ser underligt ud, at man bruger Bech-Bruun, der blev brugt som juridisk rådgiver i forbindelse med bredbåndsudbuddet, til at føre sagen mod Netplan, siger han.

Dagbladet følger sagen.

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Et Æ, et Ø og et Å: Rafaellas tatovering vil minde hende om en skøn tid i Vestjylland

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk For abonnenter

Nicoline, Kasper og Lukas: Hvis vi ikke havde klubben, ville vi sidde hjemme foran en skærm

Skjern

Kjærgaard er færdig som kommunaldirektør

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Tvinds Fælleseje øger sit millionoverskud

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Det er ganske gratis at sige ja til at gøre en forskel

Per Fjord bor i Skjern. Det samme gør Emmanuel Cinzah. Annie Pihlmann bor i Hvide Sande. Tre mennesker med en aldeles forskellig baggrund og uddannelse. De kender sandsynligvis ikke hinanden på det mere personlige plan og har nok ikke holdt grillfester sammen, men på vidunderlig vis er de alligevel fælles om noget af det, der for alvor giver værdi. De er på hver sin måde frivillig, og det er vel at mærke med så tilpas stort et hjerte, at det er umuligt at lade være med at give dem en "skriftlig krammer" her på lederplads. I den seneste uge har de i Dagbladet fortalt om deres passion - det at være frivillig - og det er læsning, der trænger helt ind under huden og giver stof til eftertanke. Når Annie Pihlmann, der de seneste ni år har stået i spidsen for at holde styr på de 90 frivillige på Anker Fjord Hospice i Hvide Sande, på beskeden vis siger: "Det er en gave at være med i frivilligt arbejde. For os er det helt naturligt at være frivillige, fordi du kan være med til at gøre en forskel på en god måde. Det giver så meget mening" ... Når Per Fjord, der gennem tiden har været involveret i omkring 25 foreninger samt tiltag i og omkring Skjern, understreger, at det altid har været fællesskabet, der har trukket det store læs: "Det, man får igen, er at se glæde hos andre. Det er belønning nok i sig selv" ... Når Emmanuel Cinzah, fortæller, hvorfor det betyder meget for ham, at han - ud over at være præst for 200 voksne og børn i den baptistiske menighed i Skjern, køre skolebus for Lyne Friskole morgen og eftermiddag og have opgaver som tolk - har arbejdet for at etablere et børnehjem i Myanmar for at hjælpe børn i det land, han selv flygtede fra, fordi han blev forfulgt: "Vi skal hjælpe, og vi skal gøre så meget, som vi kan for vores hjemland" ... Når man hører om sådan et engagement, burde det ikke lade til at være svært at lokke flere frivillige til at give en hånd med. Men sådan er verden anno 2019 ikke skruet sammen. Annie Pihlmann kan godt bruge flere frivillige hænder på hospice i Hvide Sande, og Per Fjord har haft mere end svært ved at finde en afløser til at fylde Tigris-dragten, den grønne figur, der er med til at underholde tilskuerne under Skjern Håndbolds hjemmekampe. Det er ikke så mærkeligt, at han frygter, at de unge kommer til at gå glip af noget: "Det er da klart sjovere at møde folk i virkeligheden end at møde dem gennem en skærm". Hvor har Per Fjord ret, og forhåbentlig er der alligevel om 30, 40 og 50 år både en Per, en Emmanuel og en Annie her i lokalområdet. For det er mennesker som de tre, der er med til at gøre det lettere for alle os andre at bo og leve her i kommunen. Så husk nu - det er ganske gratis at sige ja til at være frivillig og være med til at gøre en forskel. Og det giver også noget til én selv.

Erhverv

Nu kan man snart få kinesisk mad i Borris igen

Danmark For abonnenter

Far, mor og søn blev dræbt i flystyrt på Island: Svært at fatte, hvad der er sket

112

Vold: 15-årig knallertkører slået ned med teleskopstang

Ringkøbing-Skjern

Ikke i min baghave: Det er for let at slippe for upopulære vindmøller og biogasanlæg