Annonce
Ringkøbing-Skjern

Endelig medvind for landmændene: Forårs-såningen ved at være færdig, og vejret tegner lovende

Landmændene har haft rigtig travlt i marken de seneste uger, og nu er de heldigvis ved at have sået de fleste forårsafgrøder. Megen majs mangler dog at blive sået endnu, og det samme gælder sætning af kartofler; så snart jordtemperaturerne kommer lidt op, går landmændene dog i gang. Billedet er fra området syd for Vorgod-Barde. Foto Poul Osmundsen.
Efter den mest regnfulde vinter og det vådeste forår i mands minde har omslag i vejret gjort det muligt for vestjyske landmænd at nå langt med forårssåningen; afgrøderne står generelt udmærket, fortæller plantekonsulent.

RINGKØBING-SKJERN: For få uger siden så landmænd og planteavlere foråret i møde med frygt: Ville det efter den vådeste vinter og det mest regnfulde forår i mands minde overhovedet kunne lade sig gøre at få forårsafgrøderne i jorden?

I dag er svaret heldigvis et "ja".

- Landmændene mangler endnu at få sået majs og lagt kartofler en del steder, men det er der ikke noget usædvanligt i. Jordtemperaturen skal helst være over 10 grader, for at frøene kan få optimale vækstsbetingelser, og det er ganske almindeligt i april og begyndelsen af maj. Så snart temperaturerne stiger, vil vi se, at der bliver aktivitet i markerne igen, sige plantekonsulent hos landbrugsorganisationen Vestjysk, Karsten Simonsen.

Så sent som i slutningen af februar var meldingen, at det så skidt ud for landmændene; vinterafgrøderne led under det endeløse regnvejr, og opblødte marker gjorde det nærmest umuligt at få gang i markarbejdet.

Men siden har vejrguderne heldigvis vist sig fra den gunstige side.

Annonce

Usædvanligt tørt

- Den sidste tid har det faktisk været usædvanligt tørt for årstiden; det er mange år siden, vi har fået så lidt regn i denne periode. Det har betydet, at vandet har kunnet trække væk eller fordampe, så landmændene har kunnet komme i marken, siger Karsten Simonsen.

Grundet det våde efterår blev der ikke sået nær så megen vintersæd som normalt. Den har landmændene så til gengæld kunnet få i jorden som vårsæd.

- Nogle steder har vintersæden måttet sås om på grund af vandskader, men selv om det selvfølgelig er ærgerligt for den enkelte landmand, fylder det ikke så meget i det store billede. Bortset fra de steder hvor det har været nødvendigt at så om, står vinterafgrøderne egentlig meget fint, siger Karsten Simonsen.

Hvad angår kornafgrøderne og ærteafgrøderne, er såningen stort set færdig; kun mangler altså endnu en del majs og kartofler, men det bliver ikke noget problem med den vejrudsigt, der er for de kommende dage, mener han.

- Og så er der grund til at glæde sig over, at kvægfolkene og græsmarkerne er kommet godt gennem vinteren og foråret indtil nu, siger Karsten Simonsen.

Opretning

Omkring den 1. marts så det ellers rigtig skidt ud for landmændene. Det stod stadig ned i stænger, det blanke vand glimtede på selv stejlt skrånende marker, grøfter og åer løb over deres breder, og kun fuglene syntes at glæde sig over de søer, der var opstået utallige steder. Skyttegravsagtige hjulspor mindede om landmændenes kamp for at få majsafgrøderne i hus i efteråret og hen over vinteren, og gylletankene løb over, fordi gyllen ikke kunne køres ud.

Men siden er billedet altså heldigvis vendt nærmest 180 grader, og Karsten Simonsen ser optimistisk på situationen.

Han vil helst ikke have mere nattefrost, og det er der da heller ikke udsigt til de næste mange dage. Vejrudsigten lover også tørvejr de næste mange dage, solskin nogle af dagene og slet ingen regn. Kommer temperaturerne lidt op, er der udsigt til, at forårsafgrøderne bliver hjulpet rigtig godt på vej.

- Så lige nu ser det altså lovende ud, siger Karsten Simonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce