Annonce
Hvide Sande

Endelig kører slusen igen: Længe siden vi har oplevet noget lignende

Store mængder nedbør har øget vandstanden i fjorden og åer inde i landet, men stærk pålandsvind ved vestkysten har betydet, at vandstanden i Hvide Sande har ligget højt over normalen på havsiden, og man har derfor ikke kunnet afvande fjorden via slusen til havet. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

HVIDE SANDE: - Der er rigtig, rigtig, rigtig meget vand i systemet lige nu. Det er længe siden, vi har oplevet noget lignende, ikke siden 2006.

Sådan lyder ordene fra maritim chef ved Hvide Sande Havn, Henning Yde, når han skal beskrive den nuværende situation ved slusen i Hvide Sande.

Store mængder nedbør har øget vandstanden i fjorden og åer inde i landet, men stærk pålandsvind ved vestkysten har betydet, at vandstanden i Hvide Sande har ligget højt over normalen på havsiden, og man har derfor ikke kunnet afvande fjorden via slusen til havet.

Mandag morgen var vandstanden i havet dog faldet så tilpas meget, at slusen endeligt efter flere uger kunne komme i gang igen.

- Vi pumper alt det igennem, vi kan, men vi kører ikke på fuld kapacitet, for havvandet er ikke ret meget lavere end fjorden; vandstanden i havet er lige nu 30 centimeter over normalen, mens fjorden er 62 centimeter over, fortæller Henning Yde.

- Lige nu kan vi pumpe cirka 600 kubikmeter vand ud per sekund, men ved fuld kapacitet kan vi komme op på 1500 kubikmeter.

Havvandet vil dog stige igen, og derfor må slusen pumpe i intervaller.

- Fra sidst i eftermiddag kan vi lukke ud igen med god udstrøm indtil i nat ved 02.00-tiden. Så skal det blæse i morgen igen, så kan vi ikke pumpe, og så må vi igang igen onsdag, fortæller Henning Yde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce