Annonce
Hvide Sande

Endelig kører slusen igen: Længe siden vi har oplevet noget lignende

Store mængder nedbør har øget vandstanden i fjorden og åer inde i landet, men stærk pålandsvind ved vestkysten har betydet, at vandstanden i Hvide Sande har ligget højt over normalen på havsiden, og man har derfor ikke kunnet afvande fjorden via slusen til havet. Foto: Johan Gadegaard

HVIDE SANDE: - Der er rigtig, rigtig, rigtig meget vand i systemet lige nu. Det er længe siden, vi har oplevet noget lignende, ikke siden 2006.

Sådan lyder ordene fra maritim chef ved Hvide Sande Havn, Henning Yde, når han skal beskrive den nuværende situation ved slusen i Hvide Sande.

Store mængder nedbør har øget vandstanden i fjorden og åer inde i landet, men stærk pålandsvind ved vestkysten har betydet, at vandstanden i Hvide Sande har ligget højt over normalen på havsiden, og man har derfor ikke kunnet afvande fjorden via slusen til havet.

Mandag morgen var vandstanden i havet dog faldet så tilpas meget, at slusen endeligt efter flere uger kunne komme i gang igen.

- Vi pumper alt det igennem, vi kan, men vi kører ikke på fuld kapacitet, for havvandet er ikke ret meget lavere end fjorden; vandstanden i havet er lige nu 30 centimeter over normalen, mens fjorden er 62 centimeter over, fortæller Henning Yde.

- Lige nu kan vi pumpe cirka 600 kubikmeter vand ud per sekund, men ved fuld kapacitet kan vi komme op på 1500 kubikmeter.

Havvandet vil dog stige igen, og derfor må slusen pumpe i intervaller.

- Fra sidst i eftermiddag kan vi lukke ud igen med god udstrøm indtil i nat ved 02.00-tiden. Så skal det blæse i morgen igen, så kan vi ikke pumpe, og så må vi igang igen onsdag, fortæller Henning Yde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

BN 25 734 er blevet stjålet

Leder For abonnenter

Kirken skal være åben for alle på én gang

Vi kan efterhånden ikke være i tvivl om, at følgende ligesom er måden at opføre sig på lige nu: Bliv hjemme. Hold afstand. Undgå nærkontakt med andre. Statsminister Mette Frederiksen har sagt det mere end én gang. Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har sagt det mere end én gang. Næsten alle fra 7 til 97 år kan gentage de tre opfordringer, hvis de bliver vækket midt om natten. Når det er sagt, var det lige før, at jeg fik fornemmelsen af, at en af statsministerens holdkammerater, kirkeminister Joy Mogensen, havde pjækket fra sit job de seneste uger. Det var i hvert et faktum, at 1. april - og nej, det var ikke en aprilsnar - blev ideen om at genåbne kirkerne i løbet af påsken lanceret. Større form for modstrid med de regler, myndighederne selv har opstillet for at undgå, at coronasmitten spreder sig, skal der ledes lang tid efter. Bare tanken om at samle kirkegængere, og der er altså tale om mange ældre mennesker med et skrøbeligt helbred, var langt ude. Samtidig er der ingen tvivl om, at både præster og menighedsråd har arbejdet hårdt og kreativt for, at kirkelivet har levet videre så godt som muligt. Det er blandt andet sket ved at sende ugens prædiken via sociale medier. Der er endda eksempler på flere til tilhørere til en prædiken på nettet i forhold til en traditionel prædiken, der som bekendt kræver, at folk kigger forbi kirken. Der vil dog stadig være faste kirkegængere, der ikke kan være med på de betingelser, og det kan ikke være rigtigt. Derfor var det glædeligt at læse, hvad provesteforeningens formand Peter Birchs blandt andet havde at sige om ministeriets idé: "Når vi genåbner, skal det være for, at vi kan samles. Den her udmelding lægger op til en påskefejring efter først til mølle-princippet, og det er uigennemtænkt. Det er uacceptabelt at gøre gudstjenesten til noget for nogle. Gudstjenesten er og skal altid være åben for alle". Om det er Peter Birchs udmelding, Joy Mogensen har fået tilsendt, eller om hun har slået øverste etage til efter en nedsmeltning, skal jeg lade stå hen i det uvisse. Et eller andet er der i hvert fald sket fra 1. april til 2. april, for kirkerne forbliver lukket i påsken, og sådan skal det selvfølgelig være.

Annonce