Annonce
Ringkøbing

Endelig: Genåbning fejret med fadbamser, raflebægre og højt humør

Café Mylle. Flere borde var stykket sammen til et langbord bemandet med en flok forårskåde og glade 3.g-elever fra UCRS Gymnasiet HHX på Vasevej: Mathias, Emil, Kasper, Jonas, Andreas, Tobias, Philip, Jacob, Rasmus, Lasse og Victor. Foto: Lars Egelund
Efter flere måneders lock-down fejrede en flok Corona-testede 3.g-drenge fra HHX Gymnasiet i Ringkøbing onsdag eftermiddag vestjysk genåbning. Med fadbamser, raflebægere og højt humør.

RINGKØBING: Vi skriver onsdag den 23. april 2021. Der blæser en halv pelikan fra Fjorden op igennem en totalt spærret M Erichsens Vej i Ringkøbing. Vejarbejde! Og et gravehul i krydset ved Algade så stort som et bombekrater i krigstid. Og nej, det er altså ikke 5. maj endnu. Og ’besættelsen’ vender jeg tilbage til…

I bilradioen har timenyhederne netop fortalt, at Danmark igen er ’frit’, og at ikke mindst værtshuse, bodegaer og restauranter forventer en stor dag og aften, efter flere måneders nedlukning. I Jomfru Ane Gade i Ålborg melder man for eksempel om totalt besatte fortovscaféer.

Sådan en café-gade kan bette Ringkøbing ikke byde på. Men vi er alligevel gået på udkig efter det befrielsens lys for enden af tunnelen, som mange i månedsvis har spejdet og længtes efter.

Annonce

Dagens ’dødsrute’ starter i Nygade, hvor ’Rustik by Tved’ har hejst Dannebro og sat borde og stole frem nede foran forretningen og caféen. Men man fortæller, at det ikke just er væltet ind med kunder; thi dagens vejr har ikke just været til udendørs servering.

I Ølkælderen er det ikke helt til at afgøre, om der er lukket eller åbent. Men et opslag neden for trappen indikerer dog klart, at vil man inden for, så er man velkommen; men der restriktioner, der gælder, og som vil blive fulgt.

Byens klenodie, det gamle Hotel Ringkøbing, har gjort klar til ude-servering på Torvet fra på fredag, og det samme gælder inden døre. Tænk, hvis der igen kommer jazz på Torvet til sommer!

En flok 7.-klasser skolepiger har, i læ oppe på Musikestraden, forsynet sig med pizza-slices. Lidt derfra på det eller mennesketomme torv står Prins Henriks bronze, Miss Ringkøbing, og småfryser.

I ’Æ Øl Stouw’ i Østergade glæder en god håndfuld stamkunder sig over gensynet. Foto: Lars Egelund

Café Victoria, ligeledes på Torvet, melder alt klar inde i den hyggelige gårdhave, og enkelte ikke kuldskære gæster har da også været forbi tidligere på dagen. Men ikke en gang de høns, som ellers plejer at spankulere rundt mellem bordene, stikker hovederne frem.

Endelig er der liv: I ’Æ Øl Stouw’ i Østergade glæder en god håndfuld stamkunder sig over gensynet. Men dér, hvor der normalt er oplinet en hel række el-scootere langs fortovet, står der denne eftermiddag kun én eneste af slagsen.

Også ind til Restaurant ITALIA står døre åbne, og der er, som under hele nedlukningen, stadig mulighed for take-away-pizzaer; men frokosten har ikke været noget tilløbsstykke, for som man siger: ”Det er for bøvlet for folk, at de skal bestille bord en halv time før de vil spise frokost. Det spontane i at spise ude går fløjten! Det har kunderne så til gengæld vænnet sig til om aftenen, hvor der er reserveret mange borde allerede”, hedder det. Buon appetito!


Endelig er der liv: I ’Æ Øl Stouw’ i Østergade glæder en god håndfuld stamkunder sig over gensynet. Men dér, hvor der normalt er oplinet en hel række el-scootere langs fortovet, står der denne eftermiddag kun én eneste af slagsen.


Sidste chance – Café Mylle! Og dér er der bingo. Mette Holm, stedets ’mor’ byder inden for. Flere borde er stykket sammen til et langbord bemandet med en flok forårskåde og glade 3.g-elever fra UCRS Gymnasiet HHX ude på Vasevej: Mathias, Emil, Kasper, Jonas, Andreas, Tobias, Philip, Jacob, Rasmus, Lasse og Victor. Alle nævnt, ingen glemt. Alle går de i 3.B og bliver altså studenter med blå hue om et par måneder.

De unge gutter fortæller, at de ikke har siddet omkring et bord og hygget sig, raflet og drukket en fadbamse - eller to? – siden september sidste år. Og at idéen til at mødes netop denne onsdag opstod midt i en time i international økonomi samme formiddag.

Noget fortæller mig, at med sådan en ungdom har fædrelandet ingen grund til at frygte for sin fremtid.

Café Victoria melder alt klar inde i den hyggelige gårdhave, og enkelte ikke kuldskære gæster har da også været forbi tidligere på dagen. Men ikke en gang de høns, som ellers plejer at spankulere rundt mellem bordene, stikker hovederne frem. Foto: Lars Egelund

Alle er de nytestet corona-negative, og kun en enkelt har haft corona i udbrud, kort efter at epidemien startede i det tidlige forår 2020.

I den anden ende af ’Mylle’ sidder Simon Abrahamsen og Alexander Mortensen – der minsandten også er 3.g’ere på HHX – men de går i 3.A – altså en helt anden verden! Også de glæder sig over igen at kunne gå i byen.

Caféens ’værtinden’, Mette Holm, fortæller, at onsdag aften er totalt ’udsolgt’ – alle borde er reserveret. Og mon dog ikke, at nogle af de gæster, der allerede har indfundet sig i baren, bliver hængende.

En flok 7.-klasser skolepiger har, i læ oppe på Musikestraden, forsynet sig med pizza-slices. Lidt derfra på det eller mennesketomme torv står Prins Henriks bronze, Miss Ringkøbing, og småfryser. Foto: Lars Egelund

Jeg takker af – bakker ud og spritter af på vejen – og bliver fulgt til dørs af Sebastian, der henne i jukeboksen synger ”Når lyset bryder frem, så må du hjem…”.

Hjem til Café Mylle… Hjem til det Ringkøbing, der var engang…

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tarm For abonnenter

Politiet henlagde i første omgang sagen: Nu er 24-årig mand dømt og fængslet for nytårs-voldtægt

Annonce