Annonce
Debat

En vigtig gruppe bliver overset: Ledige risikerer at gå fra hus og hjem

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Læserbrev: Under coronakrisen har den danske samfundsmodel vist sit værd ved at holde hånden under mange virksomheder og lønmodtagere. Men en vigtig gruppe mangler: De ledige…

Mens alle andre har fået en økonomisk håndsrækning, bliver vores ledige spist af med 19.322 kroner om måneden før skat, hvis de vel at mærke oppebærer den højeste dagpengesats.

Det svarer til mindre end 50 procent af, hvad en gennemsnitlig dansk lønmodtager tjener, ifølge Danmarks Statistik (43.487 kroner inklusive pension).

Og for det ikke skal være løgn, er det de ledige og alle vi andre A-kassemedlemmer, der betaler gildet. To tredjedele af udgiften til dagpenge er nemlig finansieret af vores A-kassekontingent.


Selv om vi hvert år betaler mere og mere, falder værdien af vores dagpenge. Det hænger ikke sammen.


For 25 år siden betalte staten 81 procent, men sådan er det ikke længere. Og selv om vi hvert år betaler mere og mere, falder værdien af vores dagpenge. Det hænger ikke sammen.

I tidernes morgen svarede dagpengesatsen til 90 procent af lønnen, men igennem mange år er dagpengesatsen blevet udhulet på det groveste. Blandt andet fordi skiftende politiske flertal har gået ud fra, at ledige er dovne og kun går på arbejde, hvis de bliver pisket til det.

Intet er mere forkert. Man skal i hvert fald være mere end mørkeblå for at påstå, at de op mod 35.000 lønmodtagere, som har mistet deres arbejde under corona, selv har bedt om det.

De og de mange andre ledige fortjener at blive taget alvorligt. Derfor, kære politikere, skal dagpengesatsen hæves nu – det har aldrig været meningen, at folk skulle risikere at gå fra hus og hjem, bare fordi de bliver ledige.

Hæv dagpengesatsen med 20 procent (til 23.000 kroner) og fortsæt indsatsen med at uddanne vores ledige medlemmer. Det er en investering i fremtiden og en anerkendelse af, at vi i vores samfund ikke ønsker større ulighed, hverken i 2021 eller nogensinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Østjysk virksomhed rykker til Vestjylland

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce