Annonce
Ringkøbing

En vestjysk lydoplevelse: Jens Laurits brygger kaffe i ny podcast

Jens Laurits Højhus fra Ringkøbing er hovedperson i et nyt afsnit af en podcastserie med titlen 'Optagethed,' der blandt andet har som mål at tale til folks følelser. Foto: We Go
Komponist Niels Bjerg og koreograf Kirstine Kyhl Andersen har sammen skabt en ny podcastserie, der byder på to fortællinger fra Ringkøbing.
Annonce

Ringkøbing:  Jens Laurits Højhus, der er født, opvokset og bosiddende i Ringkøbing, mener, at der ikke er ret mange - eller for den sags skyld særlige - lyde i hans hverdag. Men det er der faktisk, hvis man lytter til nyeste afsnit i en podcastserie med titlen 'Optagethed.'

- Vi portrætterer personen ud fra personens hverdagslyde. Det gør vi for at komme helt derind, hvor personen er. Vi forsøger dels at gengive det og dels at fortolke personens liv - genfortolke det i en musikalsk kontekst. Det bliver dermed et mere følelsesmæssigt portræt end et normalt portræt. Det er lige før, man kan dufte kaffen, når man hører kaffemaskinen i podcasten, siger Niels Bjerg.

Han er komponist og har i samarbejde med koreograf Kirstine Kyhl Andersen skabt 'Optagethed':

- Gennem lyd portrætterer vi mennesker, der på hver sin måde er helt særlige og helt almindelige. Lyden i podcasten optages gennem to specielle mikrofoner placeret inde i hovedpersonens ører, på samme måde som små høretelefoner, forklarer Niels Bjerg og uddyber:

- Det kaldes en binaural optagelse, og det giver en form for 3D-oplevelse ligesom surroundsound i biografen. Men den oplevelse får du nu gennem dine helt almindelige høretelefoner, hvor du kan opleve lyden og hvordan den bevæger sig - hørt fra hovedpersonens perspektiv.

Annonce

Taler til følelser

Ifølge Niels Bjerg har coronatiden skærpet befolkningens interesse for at lytte til podcasts:

- Der lyttes til podcasts i Danmark som aldrig før, og derfor er vi selvfølgelig også glade for, at vi har mulighed for give danskerne en helt ny oplevelse af begrebet historiefortælling via podcasts.


Det er lige før, man kan dufte kaffen, når man hører kaffemaskinen i podcasten

Niels Bjerg, komponist


Komponisten lægger vægt på, at 'Optagethed'-serien skal være en oplevelse ud over det sædvanlige:

- Det skal være en podcast, der taler til folks følelser - og samtidig også taler til folks evne til at sætte billeder på den historie, de får fortalt, tilføjer Niels Bjerg.

Bag 'Optagethed'  står kompagniet WE GO. Projektet er produceret i samarbejde med Lydkunstfestivalen Struer Tracks og med støtte fra Struer Lydens By, Ringkøbing-Skjern Kommune, Holstebro Kommune og Europæisk Kulturregion.

Tre episoder

I podcastserien 'Optagethed' er der nu tre episoder:

Episode #1: I denne episode møder vi Palle Larsen, der er født og opvokset i Ringkøbing. Vi følger Palle i hans hjemlige omgivelser og opdager de mange lyde, der findes i hans hverdag - også dem, der hænger sammen med hans minder fra fortiden. Udgivet i juni 2020.

Episode #2: I denne episode møder vi Luna Isabella Hernandez Dolcerocca, som for nylig er blevet student. Hun er født på Sjælland og har boet mange forskellige steder. Nu har Luna slået sig ned i Struer, hvor hun arbejder og drømmer om fremtiden. Udgivet i september 2020.

Episode #3: I denne episode møder vi Jens Laurits Højhus, der bor i Ringkøbing. Her er han både født og opvokset, og ifølge Jens kommer han vist heller ikke derfra. Han mener ikke, der er mange eller særlige lyde i hans hverdag. Udgivet i november 2020.

Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce