Annonce
Mad og drikke

En vellykket sommerferie lige over grænsen

Hvis din sommerferie i år bliver holdt inden for Danmarks grænser, må vinen komme til dig.

Selvom rejsevejledningen fra Udenrigsministeriet i løbet af 20 dage fra 29. maj til 18. juni ændrede sig fra at fraråde alle ikkenødvendige rejser til blandt andet alle EU-lande (undtaget Tyskland) til at give grønt lys for rejser til næsten alle EU-lande, vil det formentlig kunne ses i det danske sommerland, at danskerne har taget de tidligere råd om at tilbringe sommeren bag landets sikre grænser til sig.

Der er usædvanligt mange reklamer i tv og radio for de lækre steder, som bare ligger og venter på os i vort eget land, men selvom vejret skulle arte sig aldrig så godt og give mulighed for lange dage ved stranden, er der en ting, en del af os kommer til at savne: at smage på de lokale vine.

Når vi ikke kan komme til dem, må de komme til os, og så er det godt, at Danmark er beriget med flere end 1000 små og store forhandlere af vin, som tilsammen har et pænt udvalg.

I dag og de kommende seks søndage giver vi anbefalinger af vin, som kan hæve feriestemningen og måske dæmpe længslen efter melonsælgere på stranden, cikadekoncerter og 25 grader om natten.

Vi lægger ud med vin fra Tyskland, som danskerne fik "lov" til at besøge allerede i slutningen af maj. Og hvis du ikke tidligere har holdt sommerferie hos naboerne i syd, skulle du måske prøve det i år. Tyskland er et fremragende ferieland med smuk natur og inspirerende byer, og i den sydlige del af landet er sommeren både varm og solrig.

Varmere klima

Man skal ikke køre langt for at finde betagende landskaber som for eksempel langs Mosel, hvor en stribe unge vinmagere i disse år sætter en fed streg under, at de kan selv og har ambitioner for vinene fra Mosel, som ellers har haft et gråhåret og restsukker-klistret ry. Lægger du vejen forbi, så prøv for eksempel vinene fra Angelina og Kilian Franzen i Bremm, Janina Schmitt og Rebecca Materne i Winningen, Christopher Loewen i Leiwen eller Julian Haart i Piesport.

Eller Immich-Batteriebergs rene, umanipulerede vine. Detonation Riesling hedder en af vingårdens introvine, og hvis det skal forstås som en beskrivelse af oplevelsen af vinen i munden, er det en overdrivelse. Vinen sætter et tydeligt aftryk, selvom den går over tungen med blide trin - men ligefrem en detonation? Navnet kan også opfattes som en reference til vinbjerget Batterieberg, hvor markerne blev sprængt ud af klipperne. Under alle omstændigheder har den klassisk riesling-syre og æble-frugt og en drikkeanimerende salt note.

Det er ikke uden grund, at tyskerne i de seneste årtier har lavet stadig bedre vin; de tyske vinbønder har mærket klimaforandringerne tydeligt, og grænsen for, hvad der lader sig gøre, er blevet rykket. I Baden dyrkes også cabernet sauvignon og merlot foruden især spätburgunder (pinot noir), grauburgunder (pinot gris) og weißburgunder (pinot blanc), og langs Mosel er vinbønderne begyndt at vende blikket opad for at finde plads til marker, der kan ligge endnu højere end deres nuværende, hvor riesling-druerne begynder at få det for varmt.

Silvaner er en drue, man alt for sjældent støder på i danske butikker. Den grønne drue har sin højborg i Franken, og en af dem, der gør det rigtig godt, er Rainer Sauer i Escherndorf. Hans søn Daniel er uddannet ønolog og styrer arbejdet i kælderen, hvor druerne fra den stejle Escherndorfer Lump og filetstykket Escherndorfer am Lumpen (ja, tyskerne kan noget med de marknavne) bearbejdes til en 1. Lage og en Grosses Gewächs, for Sauer er medlem af VDP (Verband deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). 1. Lage-vinen koster 215 kroner hos Bichel, og man kan godt "nøjes" med den og spare de 80 kroner, som GG-vinen koster, og stadig få et indtryk af, hvor godt silvaner kan smage.

I dagens test har vi dog kastet os over et sideskud i Sauers vineri - nogle af druerne bliver nemlig slet ikke til hvidvin, men bruges til alkoholfri druemost. Det kan næppe nogensinde gøres til en lige så interessant oplevelse som en rigtig vin, men Sauers druemost, der er tilsat citronsyre (tak for det!) og kuldioxid, så den bliver let perlende (secco), kan fint bruges som velkomstglas eller til for eksempel en frugtdessert. Og den er trods alt sjovere at drikke end en sodavand.

Annonce

Spätburgunder

Tyskland er som vinland komplet; her laves mousserende vin, hvidvin, rødvin, sød vin (tilmed nogle af verdens bedste) og rosé, og kan man tilbringe en sommerferie hjemme i Danmark uden rosé? Sydøst for Mosel og nogenlunde parallelt med floden flyder en anden af Rhinens bifloder Nahe, og i dette område laver Jacob Schneider rosé på spätburgunder (pinot noir). En sixpack af Schneiders rosé vil næsten med sikkerhed blive drukket, hvis du skal holde bare et par grillaftener i løbet af sommeren.

Spätburgunder er med det varmere klima blevet en kategori, som tyskerne tager alvorligt som rødvinsdrue. Hvis du nogensinde har investeret penge i en rød bourgogne, smagt den og efterfølgende spurgt, hvorfor folk er så vilde med det, skal du unde dig selv at prøve et af de mange tyske alternativer, som de unge, tyske vinmagere dygtiggør sig i.

I den tyske vinverden er det almindeligt, at børn fra forskellige vingårde finder sammen og driver familiernes gårde videre, selvom det kan give logistiske udfordringer. Et eksempel er Markus Klumpp, som til daglig har sin gang i familievineriet i Bruchsal i Baden, der ligger cirka 240 kilometer fra hans hustru, Maike Näkels, familievingård, Meyer-Näkel, i Dernau i Ahr.

Ægteparret Carolin Gillot og Hans-Oliver Spanier er et andet af powerparrene i den tyske vinverden, Hans-Olivers vingård, Battenfeld-Spanier, ligger i Hohen-Sülzen nær byen Worms, markerne dyrkes biodynamisk, og han har både weißburgunder, silvaner, riesling og spätburgunder på programmet. Den "ordinære" spätburgunder lagrer på tre-fire år gamle fade, og selvom der er et stykke op til den tyngde, som man finder i hans Grosses Gewächs fra marken Kirchenstück, er vinen til 149 kroner et godt køb.

God tur sydpå.

Annonce
Ringkøbing IF For abonnenter

Klar forstærkning til Ringkøbing IF: Tidligere topscorer er vendt tilbage til klubben

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing IF

En forstærket trup giver optimisme i Ringkøbing IF: Træneren tror på en plads i top fire

Vestjylland For abonnenter

Efter fire måneder åbner ulvezone igen: Noget kan tyde på, at mennesker og ulvehvalpe holdt sig væk - på nær en politianmeldelse

Skjern

Brand i mejetærsker spredte sig til mark

Debat

Klumme: Mellem os sagt - lad os være besværlige for hinanden

Tarm

34-årig mand uden kørekort snuppet i dansk bil med tyske nummerplader: Politiet fandt også stoffer på manden

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Fagchef ved kommunen: - Det er ikke nyt, at vi bruger sikkerhedsvagter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil For abonnenter

Nanna Schultz er direktør af mor-universet og brandet momkind: - Der skal være albuerum i moderskabet

Vestjylland

Ulvedræber truet på livet: Mand dømt for truslerne

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Ringkøbing-Skjern

I weekenden vælter eleverne ind: Forstandere glæder sig til et efterskoleår med færre coronarestriktioner

Videbæk For abonnenter

Plejehjemsleder om brugen af sikkerhedsvagter: - Vi skal også passe på de andre beboere

Videbæk

Billig-arbejdstøj går på opkøb: Nu vil Spjald-virksomheden selv designe arbejdstøj

Annonce