Læserbrev

En umistelig værdi: Værn om de frie skoler

Læserbrev: Centralisering og flytning fra landet til de større byer skyller ind over landet. Det er en trist udvikling, der truer med at skævvride Danmark og ødelægge sammenhængskraften. Friskolerne er en af de ting, der bidrager til at opretholde liv på landet, samtidig med at de frie valg af skole er en umistelig værdi i vores samfund. Derfor er det rystende, at Socialdemokratiet går til valg på at nedsætte friskolernes statstilskud til 71 procent af udgifterne til folkeskolerne.

Friskoler og private grundskoler modtager i dag et statstilskud svarende til en procentandel af udgiften til folkeskolerne - den såkaldte »koblingsprocent«. Fra 1995 - 2010 lå koblingsprocenten stabilt på 75 procent af udgifterne til folkeskolerne. Derefter fulgte en periode med reduceret statstilskud, hvorefter den siddende blå regering har normaliseret statstilskuddet til 75 procent plus 1 procent målrettet inklusion og specialundervisning.

Det skal vi holde fast i. Friskolerne udgør i min optik en meget stor værdi – ikke mindst i kølvandet på lukning af rigtig mange landsbyfolkeskoler. Store skoler er ikke nødvendigvis de bedste. Tværtimod er den nærhed og ro, som mindre skoler giver, det bedste for mange børn. Dertil kommer friskolernes betydning for de nære samfund. Lad os samle kræfterne om at værne om de frie skoler.

Det er velkendt, at S og de andre røde partier ikke kan fordrage borgernes frie valg. Men det må ikke lykkes dem at undergrave eksistensen af de frie skoler.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Qvist vil have Vesterhav Syd-høringssvar i byrådet

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Videbæk For abonnenter

Borgere går i aktion: Vil have bedre internet

112

Brand hos Nordsø Fisk: Flammerne brændte hul i taget

Annonce