Annonce
Skjern

En uge med opfindsomhed og teknisk snilde på gymnasiet i  Skjern

Katrine Juul Jørgensen har sammen med sin gruppe udviklet en hudvenlig læbepomade i løbet af teknikfagsugen på Gymnasiet HTX Skjern. Foto: UCRS
Fra idé til produkt: Teknikfagsuge på Gymnasiet HTX Skjern

Skjern: En racerbilssimulator, en automatisk pizzaskærer, et perfekt murstensbyggeri, en maskine, som lægger dit tøj sammen, en datingsimulator, et VR-computerspil, et spil til brug i fysikundervisningen, en hjemmelavet pærevin og en læbepomade med UV-filter.

Det er blot et lille udsnit af de utallige produkter, der er blevet fremstillet i lokaler og værksteder på Gymnasiet HTX Skjern i ugen op til bededagsferien. Eleverne i 3.g har haft teknikfagsuge, og traditionen tro har opfindsomheden været stor.

Om det har været den lange hjemsendelse på grund af corona, der har givet htx-eleverne ekstra energi og gejst, vides ikke.

Annonce

I hvert fald har der igen i år været både stor opfindelseshøjde og arbejdsomhed blandt eleverne i løbet af teknikfagsugen i Skjern.

Skolens undervisere er da også imponerede over elevernes tilgang til projektugen, der er det afsluttende eksamensprojekt i teknikfaget på htx-uddannelsen.

- Eleverne har arbejdet intensivt, og de er med rette meget stolte af deres projekter, fortæller Michael Bakkestrøm Gade, der underviser eleverne på teknikfagslinjen proces, levnedsmiddel og sundhed.

Teknik er obligatorisk

Teknikfaget er et obligatorisk fag på A-niveau det sidste gymnasieår på htx, hvor hele 6-7 ugentlige lektioner i elevernes skoleskema udgøres af teknikfag.


Eleverne har arbejdet intensivt, og de er med rette meget stolte af deres projekter.

Michael Bakkestrøm Gade, underviser eleverne på teknikfagslinjen proces, levnedsmiddel og sundhed


Eleverne arbejder i faget intensivt på både et teoretisk og et praktisk plan for at løse en problemstilling. På Gymnasiet HTX Skjern kan eleverne vælge mellem fire teknikfagslinjer:

- Mekatronik - udvikling og produktion

- Byggeri og energi

- Digitalt design og udvikling

- Proces, levnedsmiddel og sundhed

Htx-eleverne på Gymnasiet Skjern har i ugen op til bededagsferien haft teknikfagsuge, som er en del af elevernes eksamensprojekt i teknikfaget. Foto: UCRS

I teknikfagsugen udvikler eleverne i grupper et selvvalgt produkt som en del af eksamensprojektet i faget. Der er stor mangfoldighed i produkterne på de fire forskellige linjer af teknikfaget. Produkterne afleveres sidst på ugen, og sammen med en rapport danner de grundlag for en mundtlig eksamen før sommerferien.

Annonce

Kærkommen genåbning

Genåbningen af skolen var kærkommen. Det er nu engang lettest at arbejde med byggeri, teknik og levnedsmidler i praksis, når man har adgang til værksteder og laboratorier. Over alt på skolen har man i teknikfagsugen kunnet se arbejdsomme elever i gang med at udvikle de meget forskelligartede afsluttende produkter.

- Vores elever plejer at bo i campingvogne i en lille lejr her på skolens område i teknikfagsugen. De griller og spiser sammen og har mulighed for at arbejde på deres produkter fra morgen til aften. Det har vi ikke kunnet i år på grund af corona. At eleverne alligevel er gået til opgaven med så stor entusiasme og begejstring er bare skønt at se, siger gymnasiets pedel og med-underviser i teknikfagsugen, Henrik Nygård Jensen.

Annonce

En lærerig proces

Det har været en lærerig proces for eleverne selv at skulle idéudvikle og producere et fysisk eller virtuelt produkt. Katrine Juul Jørgensens gruppe har i proceskøkkenet været travlt beskæftigede med at gøre en idé om en læbepomade med UV-filter og sunde ingredienser til virkelighed.

Der blev boret og skruet en hel del i løbet af ugen. Foto: UCRS

- Det har været spændende at være med i projektet og helt selv at kunne bestemme, hvad vi ville udvikle - inden for fagets rammer. Vi arbejder normalt meget med fødevarer og sundhed, så vi har i produktionen af læbepomaden også fokuseret på sundhed og produktets effekt på blandt andet huden, fortæller Katrine Juul Jørgensen.

Annonce

Et væld af ideer

Også eleverne på linjen digitalt design er stolte af deres virtuelle produkter.

- Vi har arbejdet rigtig mange timer på projektet, og det har været interessant at skabe spil og andre virtuelle produkter helt fra bunden af. Vi har haft meget åbne rammer, så der har været mange muligheder i valget af produkt, udtaler Anton Møller.

- Det var nu ikke helt nemt at vælge, fordi vi havde så mange idéer, men det har været super spændende og lærerigt, tilføjer Simon Kjær Dideriksen, der også har arbejdet med spilproduktion.

Inden længe finder htx-eleverne på tredje år ud af, om de bliver trukket ud til at skulle forsvare deres projekt ved en afsluttende mundtlig eksamen. Det er noget, mange af eleverne håber på, fordi de har opnået så stor en viden om deres projekter og gerne vil have mulighed for at fortælle meget mere om deres idéer og produkter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce