Annonce
Vestjylland

Affald hober sig op i grøftekanter: - Man skulle ind imellem tro, at det er Østeuropa

Foto: Jan Briks. Collage: Morten Seest
En tur rundt i grøftekanterne afslører affald i hobetal. Men hvorfor vil ingen tage skraldet?
Annonce

Ulfborg: Inde i Ulfborg er der pyntet op til dagens solskin. Flagene vajer på stribe langs hovedtrafikåren Holmegade/Herredsgade. Hakkedrengene har gjort rent i byen. Solen skinner fra en skyfri himmel. Sommeridyllen brager derudad.

Men knapt så pænt et billede tegner sig i grøfterne langs vejene ind mod byen - Holstebrovej og Ringkøbingvej. Her bleger solen skrald på stribe. Værst ser det ud på Ringkøbingvej, hvor der på en 50-meter strækning mellem Madum og Ulfborg kan tælles 153 stykker affald. Vel at mærke i den ene side af vejen. Den afblegede indpakning tyder flere steder på, at affaldet har ligget her i nogen tid.

Spørger man Thomas Birch, formand for Ulfborg Borgerforening, er det noget forfærdeligt natursvineri, der udfolder sig langs vejene.

- Jeg synes, det ser vildt ud nu i den her tid, fordi den rensning, der er foregået af grøften her i foråret har synliggjort de her mange stykker affald, som førhen lå gemt. Og jeg tvivler stærkt på, at man ved klipningen af rabatgræsningen ikke "bare" klipper affaldet i stykker uden at fjerne det, siger han.

Tæt på Bækmarksbro bor formanden for Holstebro-Struer Landboforening, Kristian Gade. Han har over årene hørt problemet gentaget hos flere af landmændene i foreningen.

For problemet for kvægavlere, som han selv, er, at affaldet kan ende i maven på køerne, og særligt aluminium fra dåserne er farligt, da de kan skære koens mave op.

- Mange af de landmænd, som bor ud til en offentlig vej, har problemer med det og nogle har endda haft bundet dåserne sammen på en skulptur og så sat den ud mod vejen for at gøre opmærksom på problemet med, at folk henkaster deres affald, siger han.

Han mener ikke, at oplysningskampagner over årene har hjulpet ret meget.

- Man skulle ind imellem tro, at det er Østeuropa, når man kører rundt, siger han.

Affaldet flyder i grøfterne flere steder langs vejene. Men en højere frekvens af oprensning er et politisk spørgsmål, forklarer Vejdirektoratet. Foto: Jan Briks
Annonce

Fyldte poser

Helge Nielsen, der er økologisk landmand ved Skave, er enig.

Han og konen går ofte tur rundt langs vejene for at samle affald op.

- Min kone kan typisk fylde en indkøbspose med affald hver eller hver anden uge. Det er alt lige fra McDonalds-pakker til dåser, siger han.

Han forstår ikke politikerne.

- Hvorfor laver man ikke en lov om at have en plasticpose i bilen til sådan noget affald, siger han.

Annonce

Et spørgsmål om politik

Det er særligt måden, rabatterne bliver renset på, at borgerforeningens formand, Thomas Birch, retter kritik imod.

- De klipper jo bare affaldet i mindre stykker, så det bliver endnu sværere at samle det op, siger han.

Den påstand kan man ikke genkende hos Vejdirektoratet, der har tilsynspligten med de entrepriser, som tager sig af vedligeholdelsen af statsveje som Holstebrovej, Ringkøbingvej og Viborgvej.

- Vi har bedt entreprenørerne fjerne affald, inden de klipper græs og vi har løbende kontrol med vores entreprenører. Og det vil altid være gavnligt for os, hvis borgere, der oplever noget helt konkret, giver os et praj, siger Troels Kragh, fagprojektleder på den løbende vejdrift i Vestdanmark i Vejdirektoratet.

Han medgiver dog, at affald på særligt visse åbne strækninger, kan blive samlet sjældnere.

- Vi har en differentieret kategorisering af vores veje. De steder, der er rastepladser og flere mennesker, holder vi et højere niveau på, siger han.

Men kan det så virkelig passe, at bunker af affald i grøfterne - bare skal have lov at ligge?

- Det er politisk bestemt, at man er nødt til at prioritere midlerne. Vi skal vægte trafiksikkerhed højest - om der ligger vand på vejene eller skiltene ikke kan læses. Det er da hamrende irriterende, at der ligger affald langs vejene. Men det er jo i sidste ende æstetik. Det generer ikke trafikken, siger han.

Men det generer vel miljøet?

- Det er jo en balancegang. Der kører også biler, der er forurener, og det er politisk bestemt, at man er nødt til at prioriterer midlerne, siger han.

En del af affaldet er for længst blevet afbleget af solens stråler. Foto: Jan Briks
Gamle bildæk, puder, dåser, slikposer, McDonalds-indpakning og flasker er blot noget af det, der ligger langs Ringkøbingvej og Holstebrovej. Foto: Jan Briks
Foto: Jan Briks
Foto: Jan Briks
Foto: Jan Briks
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce