Annonce
Læserbrev

En tur på Tarm Bibliotek: Duften af bøger og mødet mellem mennesker

Læserbrev: På Engvej i Tarm ligger en gul bygning. Det er vores Bibliotek. Ved indgangen mødes jeg af det velkendte tastatur. Taster mit cpr.nr - bib-bib-bib - og så den 4 cifrede kode bip-bip-bip-bip. Døren går op.

Indenfor rammes jeg af den velkendte duft af bøger, publikationer – det skrevne ord. Afleverer mine bøger ved selvbetjeningsdisken, nemt og hurtigt. Finder nye bøger, finder reservationer og fristes til et ekstra lån i en af bibliotekarernes fine udstillinger.

Jeg er ikke alene. I legehjørnet sidder en ung mor med et par mindre børn. De leger henrykt med bibliotekets legetøj. Hun tysser på dem, der er også god opdragelse i rummet. Børnene lærer, hvordan de skal opføre sig i dette offentlige rum.

I sofaen sidder en ældre herre og læser dagens avis. Gennem de store vinduer kan jeg se ud på gaden. Et par dagplejemødre er på vej hen mod Biblioteket. De har børn i barnevognene og børn, som traver af sted ved siden af. Spændte og forventningsfulde - de kender stedet og ved, at her venter oplevelser.

Jeg kommer til at tænke på nogle de mange kulturelle oplevelser, jeg selv har haft på Biblioteket. Skumringsfortællinger, foredrag i socialt fællesskab ved runde borde. En Frøfestival sammen med 200 andre haveinteresserede og meget mere.

Bibliotekets pc-er står tændte – klar til at guide mig, så jeg kan finde en bestemt forfatter, en bestemt titel. Jeg kan se, at nogle af de andre brugere er ”på nettet” - og tænker, at det er godt, det kan lade sig gøre på Biblioteket, hvis man ikke selv har en computer derhjemme.

På vej mod udgangen møder jeg en ældre dame med rollator. Vi hilser. Kender hinanden fra bybilledet. Dette møde er måske hendes kontakt med et andet medmenneske denne dag.

Tarm skole og VGT er også flittige brugere – næsten 1000 børn og unge supplerer her, når indholdet i skolebibliotekerne ikke rækker.

Døren åbner automatisk, da jeg skal ud. En kvinde står ved tastaturet og har problemer med at taste sig ind. Hun er udenlandsk tilflytter, kan jeg høre. Tænker, at hun låner bøger for at blive endnu bedre til det svære danske sprog. Ved fælles hjælp løser vi dørproblemet – jeg fik et smil. Hun fik et smil.

Også jeg er flyttet mod Vest – i Naturens Rige. Godt nok kun fra den østligste del af vores geografisk store kommune og til Tarm. Til den sydligste af kommunens centerbyer.

Jeg er stolt af Tarm. Jeg er stolt af de ufatteligt mange, som gør en kæmpe frivillig indsats for vores by – vi er også klar til at give en hånd med ved den gule bygning - vores Bibliotek på Engvej.

Derfor gør det ekstra ondt, at Tarm nu for anden gang skal bruge energi på at kæmpe for Bibliotekets overlevelse. Kæmpe for vores Bibliotek, som ved sidste sparerunde blev tilkendt æren af at blive kommunens første Bibliotek helt uden personbetjening – et kommunalt bibliotekstilbud, som har vist sig at fungere rigtigt godt. Kæmpe mod dette administrative spareforslag, som ikke udvikler og øger bosætningen, men nærmere afvikler i vores del af kommunen.

Jeg håber at I - vore folkevalgte politikere - vil have mod og mandshjerte til at gå imod dette spareforslag i de kommende budgetforhandlinger.

Annonce
Sidste gang der skulle spares, blev Tarm Bibliotek skåret ned fra at være betjent til at være selvbetjent. Nu lægger forvaltningen så op til, Tarm Bibliotek kan ende med helt at blive lukket .Foto: Jørgen Kirk
Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hjælp kommunen: Frivillig renholdelse

Læserbrev: Gudrun Pedersen havde den 28. december en meget relevant leder i Dagbladet – Giv kommunen en hjælpende hånd. Det var en leder, der igen satte henkastning af skrald på dagsordenen. Skrald på kommunens kyststrækning kan vi nok ikke beskylde kommunens borgere for – som hovedregel. Alt det skrald, der ligger og flyder langs landevejene og rundt omkring i vores byer – både store og små byer – skyldes som hovedregel kommunens egne borgere – desværre. I slutningen af byrådsperioden 2014 -2017 fremsatte Fjordlisten et budgetforslag, som faktisk blev vedtaget og indgik i budgettet. Jeg mener, det var for 2016 og frem. Det gik ud på, at der blev afsat et sekscifret beløb til deling mellem de foreninger, der vil bidrage med at fjerne affald fra vejområder, der er valgt af kommunens administration. Foreningens frivillige skal så renholde en bestemt strækning på nogle kilometer i et år, ikke bare en gang men flere gange i løbet af året. Pengene blev afsat i budgettet, men så vidt jeg ved aldrig effektueret til projektet. Som formand for Videbæk Borgerforening frem til marts 2018, ved jeg, at vi ikke har fået tilbudt muligheden fra kommunen. Var det ikke en ide at få sat det i gang hurtigst muligt. Der er i hvert fald steder nok at tage fat på i hele kommunen.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];