Læserbrev

En tur på Tarm Bibliotek: Duften af bøger og mødet mellem mennesker

Læserbrev: På Engvej i Tarm ligger en gul bygning. Det er vores Bibliotek. Ved indgangen mødes jeg af det velkendte tastatur. Taster mit cpr.nr - bib-bib-bib - og så den 4 cifrede kode bip-bip-bip-bip. Døren går op.

Indenfor rammes jeg af den velkendte duft af bøger, publikationer – det skrevne ord. Afleverer mine bøger ved selvbetjeningsdisken, nemt og hurtigt. Finder nye bøger, finder reservationer og fristes til et ekstra lån i en af bibliotekarernes fine udstillinger.

Jeg er ikke alene. I legehjørnet sidder en ung mor med et par mindre børn. De leger henrykt med bibliotekets legetøj. Hun tysser på dem, der er også god opdragelse i rummet. Børnene lærer, hvordan de skal opføre sig i dette offentlige rum.

I sofaen sidder en ældre herre og læser dagens avis. Gennem de store vinduer kan jeg se ud på gaden. Et par dagplejemødre er på vej hen mod Biblioteket. De har børn i barnevognene og børn, som traver af sted ved siden af. Spændte og forventningsfulde - de kender stedet og ved, at her venter oplevelser.

Jeg kommer til at tænke på nogle de mange kulturelle oplevelser, jeg selv har haft på Biblioteket. Skumringsfortællinger, foredrag i socialt fællesskab ved runde borde. En Frøfestival sammen med 200 andre haveinteresserede og meget mere.

Bibliotekets pc-er står tændte – klar til at guide mig, så jeg kan finde en bestemt forfatter, en bestemt titel. Jeg kan se, at nogle af de andre brugere er ”på nettet” - og tænker, at det er godt, det kan lade sig gøre på Biblioteket, hvis man ikke selv har en computer derhjemme.

På vej mod udgangen møder jeg en ældre dame med rollator. Vi hilser. Kender hinanden fra bybilledet. Dette møde er måske hendes kontakt med et andet medmenneske denne dag.

Tarm skole og VGT er også flittige brugere – næsten 1000 børn og unge supplerer her, når indholdet i skolebibliotekerne ikke rækker.

Døren åbner automatisk, da jeg skal ud. En kvinde står ved tastaturet og har problemer med at taste sig ind. Hun er udenlandsk tilflytter, kan jeg høre. Tænker, at hun låner bøger for at blive endnu bedre til det svære danske sprog. Ved fælles hjælp løser vi dørproblemet – jeg fik et smil. Hun fik et smil.

Også jeg er flyttet mod Vest – i Naturens Rige. Godt nok kun fra den østligste del af vores geografisk store kommune og til Tarm. Til den sydligste af kommunens centerbyer.

Jeg er stolt af Tarm. Jeg er stolt af de ufatteligt mange, som gør en kæmpe frivillig indsats for vores by – vi er også klar til at give en hånd med ved den gule bygning - vores Bibliotek på Engvej.

Derfor gør det ekstra ondt, at Tarm nu for anden gang skal bruge energi på at kæmpe for Bibliotekets overlevelse. Kæmpe for vores Bibliotek, som ved sidste sparerunde blev tilkendt æren af at blive kommunens første Bibliotek helt uden personbetjening – et kommunalt bibliotekstilbud, som har vist sig at fungere rigtigt godt. Kæmpe mod dette administrative spareforslag, som ikke udvikler og øger bosætningen, men nærmere afvikler i vores del af kommunen.

Jeg håber at I - vore folkevalgte politikere - vil have mod og mandshjerte til at gå imod dette spareforslag i de kommende budgetforhandlinger.

Sidste gang der skulle spares, blev Tarm Bibliotek skåret ned fra at være betjent til at være selvbetjent. Nu lægger forvaltningen så op til, Tarm Bibliotek kan ende med helt at blive lukket .Foto: Jørgen Kirk
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Nyt samarbejde skal højne kvaliteten i turismeerhvervene

112

Fire blev bortvist fra Skolebyen

Ringkøbing

Helle Krogh har skabt et hyggeligt kontorfællesskab over biografen

Videbæk For abonnenter

Partifælle og højhusnabo: Dårlig stil, at inhabil KD’er deltog i gruppemøder om højhussag

Læserbrev

Kære forældre. Det er lykken at have en håndværker i familien

Debat: Cirka 100.000 unge fra blandt andet Midtjylland er nu gået i gang med deres muligvis sidste år i folkeskolen, inden de skal til at vælge deres videre uddannelsesvej. Og overvejelserne er mange både hos de unge selv og deres forældre. For hvad er det bedste valg, og hvilken retning skal man vælge for at få de bedste job- og karrieremuligheder? For de fleste unge – 72 procent i 2018 – bliver kursen traditionelt sat mod gymnasiet og endnu tre år med teoretisk undervisning som forberedelse til en efterfølgende, akademisk uddannelse. For en langt mindre del – 20,1 procent i 2018 – falder valget på en erhvervsuddannelse, som er skræddersyet til at udstyre de unge med nogle helt konkrete færdigheder, der sender dem direkte ud på arbejdsmarkedet. Men hvorfor er der ikke flere unge, der søger mod erhvervsskolerne? En stor del af forklaringerne skal formentlig findes i rendyrket vanetænkning – ikke mindst hos forældrene. Gymnasiet betragtes som det ”finere” valg, især hvis man er bogligt dygtig, mens erhvervsuddannelserne er for dem, ”der ikke kan komme på gymnasiet”. Og i takt med at Danmark har udviklet sig til et videnssamfund, er det blevet stadig mere naturligt for mange unge at vælge gymnasiet. Det til trods for, at tal fra de senere år viser, at op mod en femtedel af alle dem, der tager en studentereksamen, stadig ikke er begyndt på en videregående uddannelse 27 måneder efter, de har fået huen på hovedet. Alligevel er der tale om vaner og fordomme, som kan være svære at gøre op med. Men det er nødvendigt, hvis vi ikke om ganske få år skal stå med en akut mangel på dygtige faglærte. Samtidig er der meget langt fra de traditionelle forestillinger om det fysisk nedslidende og lavbetalte kæft, trit og retning-liv som håndværker til den virkelighed, man møder eksempelvis i nutidens tekniske brancher som el, industri og vvs. Her er der tale op højt specialiseret arbejde, hvor man både som lærling og udlært eksempelvis kommer til at stå i spidsen for den grønne omstilling eller den teknologiske udvikling indenfor eksempelvis automatisering og robotteknologi. Det er fag, hvor man kan se frem til et bredt udvalg af job-, karriere- og videreudddannelsesmuligheder – og til en løn, der lige fra starten langt overgår det, man får med mange akademiske uddannelser. Arbejdet som for eksempel elektriker, vvs-energispecialist eller industritekniker er topmoderne fag, hvor det gælder om at have både hoved og hænder skruet rigtigt på. Noget, der også går igen på mange andre erhvervsuddannelser. Samtidig har netop virksomhederne i de tekniske brancher åbnet op for et rekordhøjt antal lærlinge. En tendens, der ser ud til at fortsætte. Derfor, kære forældre og unge: Der er ingen grund til, at hverken unge eller deres forældre bruger det sidste folkeskoleår på at følge den slagne kurs mod gymnasiet. I stedet er der brug for at slippe vanetænkningen og åbne øjnene for erhvervsskolernes tilbud og muligheder. Vi har brug for jer!

Ringkøbing

Naturkraft fejrer rejsegilde med gourmethotdogs

Erhverv For abonnenter

Havmøllepark åbnet: Så er der strøm til kronebilen, skoleelevernes mobiler og statsministerens grønne visioner

112

Politiet efter en række indbrud i håndværkerbiler: Hold godt øje med afsidesliggende steder

Videbæk

Højhusnaboer giver ikke op

Annonce