Annonce
Danmark

En sejr for landdistrikterne: Nu kommer der alligevel penge til hurtigere internet

Det var ikke kun borgmestre, der var bekymrede over udsigten til en sløjfning af bredbåndspuljen. I oktober fortalte virksomheden Flarup Maskiner om, hvordan udrulningen af fibernet ved hjælp af puljemidlerne havde gjort det muligt for indehaverne at udvide forretningen. På billedet graves der bredbåndskabler ned nær Ringkøbing. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Ritzau Scanpix
Regeringen lagde op til at droppe bredbåndspuljen i sit finanslovsudspil, men efter massiv kritik er puljen igen på finansloven og fortsætter i 2020.
Annonce
Annonce

- Flere svære slag kan vente

Også borgmester i Lemvig Kommune Erik Flyvholm (V) og borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V) deltog i kritikken.

- Det er brandærgerligt, hvis det ender med, man skruer ned. [...] Nye virksomheder vil gerne rykke ud i landdistrikterne, fordi der er plads og muligheder. Men det kræver, de er koblet op, så de kan komme i kontakt med omverdenen, sagde Søren Steen Andersen (V).

Selv om bredbåndspuljen nu er på finansloven for 2020 med 100 millioner kroner, vil formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard håbe, at debatten om bedre internet i provinsen ikke forstummer.

- Det er et vigtigt og godt skridt. Men der er også et teleforlig, hvor vi skal have kigget på nogle rammer og kommunernes muligheder for at efterspørge hurtigere internet. Vi skal se på, hvordan vi sikrer så høje krav som muligt til dækningen. Der er stadigvæk nogle svære slag, der kan ligge vente, siger han.

Finanslov: Færre tilflyttere. Syge ældre, der ikke kunne få ordineret telemedicin. Manglende erhvervsudvikling og huse, der ikke kunne sælges i provinsen. Det var hvad Landdistrikternes Fællesråd og en række provinsborgmestre frygtede, da avisen Danmark talte med dem i oktober.

Årsagen til bekymringerne var regeringens udspil til finansloven, hvor den lagde op til at afskaffe bredbåndspuljen, der siden 2016 har været med til at sikre hurtigere internet i provinsen.
Men efter avisen Danmark rejste borgmestrenes kritik under fremlæggelsen af finanslovsudspillet, åbnede regeringen op for en mulig redning af puljen. Regeringen fremrykkede en evaluering, så den var klar, inden finansloven skulle vedtages. Det er præcis den positive evaluering af bredbåndspuljen, partierne bag den netop vedtagne finanslov forklarer som årsag til, at der alligevel er blevet afsat penge til puljen i 2020.
Annonce

130.000 husstande mangler

Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, ser redningen af bredbåndspuljen som en sejr for landdistrikterne.
- Bredbånd er i dag en kritisk forsyningskilde lige så vel som vand og el. Derfor er vi rigtig glade for, det nu er med i finansloven. Det har en kæmpe betydning i landdistrikterne, siger han til avisen Danmark.
I alt har cirka 12.000 danske husstande fået hurtigere internet med hjælp fra bredbåndspuljen siden 2016. Men ifølge Energistyrelsens evaluering fra november er der stadig omkring 130.000 husstande i Danmark, som er berettigede til støtte.
Netop det store udækkede behov var provinsborgmestrenes vigtigste argument for, at puljen skulle fortsætte.
- Vi har mange ældre indbyggere, og vores ø er ret lang. Der er en pæn afstand til sygehusene, og derfor ser vi stort potentiale i telemedicin. Det er vigtigt, at syge ældre borgere kan tale med sundhedspersoner via opkobling. Vi har også pænt mange store landbrug, som skal indberette rigtig mange ting i løbet af året. Lige nu må nogle af af dem køre til Rudkøbing med et usb-stik og uploade derfra, fordi de ikke har ordentligt internet, sagde Langeland Kommunes borgmester, Tonni Hansen (SF), tilbage i oktober.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Ny ejer skulle bruge mindre end et år på at gøre konkursbo til en god forretning: IPL Group har udsigt til overskud

Annonce