Annonce
Ringkøbing

En sang til kæresten: Stine er med i næste udgave af Højskolesangbogen

I forbindelse med et godt tolv timer langt DR2-program med titlen 'Live fra Højskolesangbogen' blev det søndag aften offentliggjort, at 35-årige Stine Pilgaard får sin kærlighedssang 'Fortabt er jeg stadig' med i 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november. Foto: Johan Gadegaard
Den 35-årige forfatter Stine Pilgaard, der bor i Velling ved Ringkøbing, har en sang med, når 19. udgave af Højskolesangbogen udgives til november.

Velling: Anne Linnet. Carl Emil Petersen. Alberte Winding.

Stine Pilgaard, der bor i Velling, kommer i fint selskab til november, for på linje med Anne, Carl Emil og Alberte er Stine udvalgt til at få en af sine sange med i 19. udgave af Højskolesangbogen.

- Det er helt vildt, siger Stine Pilgaard, der i 2010 blev uddannet fra Forfatterskolen.

To år senere debuterede hun med romanen 'Min mor siger,' der i 2015 blev fulgt op med endnu en roman, 'Lejlighedssange':

- I den slags sange kommer du ret tæt på folk, og jeg brugte det som et litterært greb, siger Stine Pilgaard.

Lige nu arbejder den 35-årige forfatter på sin tredje roman, 'Meter i sekundet,' der består af ni dele, som alle afrundes med en sangtekst. Det er én af disse, 'Fortabt er jeg stadig,' der nu er sikret en plads i Danmarks mest solgte bog.

Der er tale om en sang, som Stine Pilgaard i oktober 2018 skrev som en fødselsdagsgave til sin kæreste, Daniel Dalgaard, der er leder af forfatterlinjen på Vestjyllands Højskole i Velling.

Annonce

Vi sad og så det med hinanden i hånden. Det var helt vildt at se noget så privat sunget i fjernsynet.

Stine Pilgaard, forfatter og sangskriver, Velling

Flere end 3000 forslag

I foråret 2018 blev det offentliggjort, at der skulle udgives en opdateret udgave af den populære sangbog, hvor nyeste version er fra 2006.

Frem til årsskiftet 2018/2019 var det muligt at indsende forslag til nye sange, og gennem det seneste års tid har et udvalg på seks personer vurderet i alt 3109 forslag. De mange forslag fordeler sig på 2302 forskellige sange, hvoraf næsten halvdelen er nyskrevne.

Stine Pilgaards 'Fortabt er jeg stadig' beskrives af udvalget som værende en kærlighedssang, der i et poetisk sprog viser dele af et parforholds følelsesmæssige og praktiske problematikker.

Selv siger sangskriveren om sit personlige bidrag, at 'det ikke var tænkt som en højskolesang.' Videre siger Stine Pilgaard, at hendes sang handler om de faser, man går igennem i et længerevarende parforhold:

- Der er nogle kærligheds-præmisser, der bliver ændret, når hverdagen sætter ind på godt og ondt. Men ansvaret har også en skønhed i sig, siger Stine Pilgaard, der er mor til en dreng på tre år.

Smukt fremført i kirke

Stine Pilgaard havde fået at vide, at hendes sang var blandt boblerne til en plads i den traditionsrige sangbog, og hun vidste, at 'Fortabt er jeg stadig' var på repertoiret i Brorsons Kirke, da DR2 søndag i mere end en halvt døgn sendte programmet 'Live fra Højskolesangbogen' for at hylde den danske sangskat.

- Jeg blev rørt. Det var utrolig smukt fremført. Vi sad og så det med hinanden i hånden. Det var helt vildt at se noget så privat sunget i fjernsynet, siger sangskriveren, der håber, at andre kan spejle sig i hendes fortælling:

- Det er det smukke ved litteratur. Som forfatter kan man lægge noget frem, som andre måske kan genkende sig selv i ... noget af det, det kan være svært at snakke om, tilføjer Stine Pilgaard.

Hun ved endnu ikke, hvad der er af økonomi i at komme med i Højskolesangbogen. Men hun håber, at flere vil booke hende til at komme ud at holde foredrag. Og at flere får lyst til at læse bøger, hvor der står Stine Pilgaard på ryggen.

I avisen søndag 19. januar bringer vi et større portræt af forfatter Stine Pilgaard.

Højskolesangbogen

Den første udgave af en egentlig højskolesangbog udkom i 1894.

Den udgave, der udkommer i november i år, er nummer 19 i rækken. Den nuværende udgave af Højskolesangbogen er fra 2006.

I den kommende udgave af den traditionsrige bog bliver der plads til 601 sange. Heraf er 150 nye i Højskolesangbogen, hvor 125 sange til gengæld ryger ud.

Hvilke sange, der er tale om, er fortsat en hemmelighed, men det er dog netop offentliggjort, at disse ni, nye sange er sikret en plads i det fine selskab:

'Frit land'. Tekst og melodi: Carl Emil Petersen, 2015.

'Gi' os lyset tilbage'. Tekst: Per Krøis Kjærsgaard, 2009. Melodi: Rasmus Skov Borring, 2009.

'For vist vil de komme'. Tekst: Lisbeth Smedegaard Andersen, 2019. Melodi: Bent Fabricius Bjerre og Jens Lysdal, 2019.

'Forårsdag'. Tekst og melodi: Anne Linnet, 1970/1988.

'Lyse nætter'. Tekst: Alberte Winding, 1989. Melodi: Aske Bentzon, 1987.

'Og Gud sang'. Tekst: Niels Johansen, 2017. Melodi: Philip Faber, 2018.

'Guds nåde er en vintergæk'. Tekst: Simon Grotrian, 2006. Melodi: Jesper Gottlieb, 2007.

'Fortabt er jeg stadig'. Tekst: Stine Pilgaard, 2018. Melodi: Katrine Muff Enevoldsen, 2018.

'Solen er så rød, mor'. Tekst: Harald Bergstedt, 1915. Melodi: Carl Nielsen, 1923-24.

Den første, egentlige højskolesangbog blev udgivet i 1894. Den udgave, der udkommer i november i år, bliver nummer 19 i rækken. Foto: Jannie Bavnhøj
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce