Annonce
Ringkøbing

En sang til kæresten: Stine er med i næste udgave af Højskolesangbogen

I forbindelse med et godt tolv timer langt DR2-program med titlen 'Live fra Højskolesangbogen' blev det søndag aften offentliggjort, at 35-årige Stine Pilgaard får sin kærlighedssang 'Fortabt er jeg stadig' med i 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november. Foto: Johan Gadegaard
Den 35-årige forfatter Stine Pilgaard, der bor i Velling ved Ringkøbing, har en sang med, når 19. udgave af Højskolesangbogen udgives til november.

Velling: Anne Linnet. Carl Emil Petersen. Alberte Winding.

Stine Pilgaard, der bor i Velling, kommer i fint selskab til november, for på linje med Anne, Carl Emil og Alberte er Stine udvalgt til at få en af sine sange med i 19. udgave af Højskolesangbogen.

- Det er helt vildt, siger Stine Pilgaard, der i 2010 blev uddannet fra Forfatterskolen.

To år senere debuterede hun med romanen 'Min mor siger,' der i 2015 blev fulgt op med endnu en roman, 'Lejlighedssange':

- I den slags sange kommer du ret tæt på folk, og jeg brugte det som et litterært greb, siger Stine Pilgaard.

Lige nu arbejder den 35-årige forfatter på sin tredje roman, 'Meter i sekundet,' der består af ni dele, som alle afrundes med en sangtekst. Det er én af disse, 'Fortabt er jeg stadig,' der nu er sikret en plads i Danmarks mest solgte bog.

Der er tale om en sang, som Stine Pilgaard i oktober 2018 skrev som en fødselsdagsgave til sin kæreste, Daniel Dalgaard, der er leder af forfatterlinjen på Vestjyllands Højskole i Velling.

Annonce

Vi sad og så det med hinanden i hånden. Det var helt vildt at se noget så privat sunget i fjernsynet.

Stine Pilgaard, forfatter og sangskriver, Velling

Flere end 3000 forslag

I foråret 2018 blev det offentliggjort, at der skulle udgives en opdateret udgave af den populære sangbog, hvor nyeste version er fra 2006.

Frem til årsskiftet 2018/2019 var det muligt at indsende forslag til nye sange, og gennem det seneste års tid har et udvalg på seks personer vurderet i alt 3109 forslag. De mange forslag fordeler sig på 2302 forskellige sange, hvoraf næsten halvdelen er nyskrevne.

Stine Pilgaards 'Fortabt er jeg stadig' beskrives af udvalget som værende en kærlighedssang, der i et poetisk sprog viser dele af et parforholds følelsesmæssige og praktiske problematikker.

Selv siger sangskriveren om sit personlige bidrag, at 'det ikke var tænkt som en højskolesang.' Videre siger Stine Pilgaard, at hendes sang handler om de faser, man går igennem i et længerevarende parforhold:

- Der er nogle kærligheds-præmisser, der bliver ændret, når hverdagen sætter ind på godt og ondt. Men ansvaret har også en skønhed i sig, siger Stine Pilgaard, der er mor til en dreng på tre år.

Smukt fremført i kirke

Stine Pilgaard havde fået at vide, at hendes sang var blandt boblerne til en plads i den traditionsrige sangbog, og hun vidste, at 'Fortabt er jeg stadig' var på repertoiret i Brorsons Kirke, da DR2 søndag i mere end en halvt døgn sendte programmet 'Live fra Højskolesangbogen' for at hylde den danske sangskat.

- Jeg blev rørt. Det var utrolig smukt fremført. Vi sad og så det med hinanden i hånden. Det var helt vildt at se noget så privat sunget i fjernsynet, siger sangskriveren, der håber, at andre kan spejle sig i hendes fortælling:

- Det er det smukke ved litteratur. Som forfatter kan man lægge noget frem, som andre måske kan genkende sig selv i ... noget af det, det kan være svært at snakke om, tilføjer Stine Pilgaard.

Hun ved endnu ikke, hvad der er af økonomi i at komme med i Højskolesangbogen. Men hun håber, at flere vil booke hende til at komme ud at holde foredrag. Og at flere får lyst til at læse bøger, hvor der står Stine Pilgaard på ryggen.

I avisen søndag 19. januar bringer vi et større portræt af forfatter Stine Pilgaard.

Højskolesangbogen

Den første udgave af en egentlig højskolesangbog udkom i 1894.

Den udgave, der udkommer i november i år, er nummer 19 i rækken. Den nuværende udgave af Højskolesangbogen er fra 2006.

I den kommende udgave af den traditionsrige bog bliver der plads til 601 sange. Heraf er 150 nye i Højskolesangbogen, hvor 125 sange til gengæld ryger ud.

Hvilke sange, der er tale om, er fortsat en hemmelighed, men det er dog netop offentliggjort, at disse ni, nye sange er sikret en plads i det fine selskab:

'Frit land'. Tekst og melodi: Carl Emil Petersen, 2015.

'Gi' os lyset tilbage'. Tekst: Per Krøis Kjærsgaard, 2009. Melodi: Rasmus Skov Borring, 2009.

'For vist vil de komme'. Tekst: Lisbeth Smedegaard Andersen, 2019. Melodi: Bent Fabricius Bjerre og Jens Lysdal, 2019.

'Forårsdag'. Tekst og melodi: Anne Linnet, 1970/1988.

'Lyse nætter'. Tekst: Alberte Winding, 1989. Melodi: Aske Bentzon, 1987.

'Og Gud sang'. Tekst: Niels Johansen, 2017. Melodi: Philip Faber, 2018.

'Guds nåde er en vintergæk'. Tekst: Simon Grotrian, 2006. Melodi: Jesper Gottlieb, 2007.

'Fortabt er jeg stadig'. Tekst: Stine Pilgaard, 2018. Melodi: Katrine Muff Enevoldsen, 2018.

'Solen er så rød, mor'. Tekst: Harald Bergstedt, 1915. Melodi: Carl Nielsen, 1923-24.

Den første, egentlige højskolesangbog blev udgivet i 1894. Den udgave, der udkommer i november i år, bliver nummer 19 i rækken. Foto: Jannie Bavnhøj
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Ørskov-sagen: Flertal bakker op om undersøgelse af Trine Ørskov og moderens nye arbejde

Læserbrev

Kære transportudvalg: Det er tid til handling på Rute 15

Læserbrev: I Ringkøbing-Skjern Kommune går det godt. Vi har en lav ledighed, erhvervsmæssig vækst - og vi har lige fået bekræftet, at vi er den foretrukne feriedestination for tyske turister i Danmark. Men vi risikerer, at udviklingen stopper, hvis Christiansborg ikke tager ansvar for hele Danmarks infrastruktur. I dag holder Folketingets Transportudvalg møde, og vi har fået 15 minutter til at forklare, hvorfor det er så presserende, at Rute 15 bliver udvidet til en 2+1 vej på strækningen mellem Herning og Ringkøbing. Rute 15 er en af kommunens vigtigste livslinjer til resten af landet. Men tæt trafik, dårlig sikkerhed og tung trafik af blandt andet store vindmølletransporter, mælketankbiler og landbrugsmaskiner sænker fremkommeligheden og gør det både farligt og vanskeligt at overhale. Vi har derfor brug for en bredere, bedre og mere farbar vej. På finansloven for 2019 blev der afsat penge til en såkaldt VVM-redegørelse. Nu har vi brug for, at der også afsættes de nødvendige midler, så arbejdet med at udvide Rute 15 kan gå i gang, så snart VVM-undersøgelsen er afsluttet. I Ringkøbing-Skjern Kommune viser vi år efter år, at vi er konkurrencedygtige og omstillingsparate. Vores virksomheder har landets højeste produktivitet, og vores BNP pr. indbygger er svimlende 23 procent højere end landsgennemsnittet. Men de positive resultater kommer ikke af sig selv. På Dansk Industris måling af erhvervsvenlighed ligger Ringkøbing-Skjern Kommune på en fortjent tredjeplads. Det er vi stolte over, men vi ved også godt, at det er en tredjeplads, som det bliver svært at fastholde i de kommende år. Ikke mindst fordi infrastrukturen trækker os ned i den samlede bedømmelse. I kategorien ”Infrastruktur” ligger vi på en sølle 79. plads ud af de 93 deltagende kommuner. Virksomhederne i kommunen er afhængige af fremkommeligheden på Rute 15, og derfor efterlyser de i høj grad også bedre infrastruktur for at kunne skabe flere arbejdspladser og endnu mere vækst. I fællesskab argumenterer vi for, at hele Danmark skal kobles på den nationale infrastruktur. Vi forlanger ikke motorveje eller hurtigtog, men vi er nødt til at insistere på, at de indfaldsveje, der skal sikre, at vi kan udnytte det store potentiale, der ligger i hele Danmark bliver prioriteret på Christiansborg. Det er dét, vi vil gøre, når vi mødes med Folketingets Transportudvalg i dag.

Erhverv

Primo Tours har gæster nær karantæneramt hotel: Indtil videre skal folk bare nyde deres ferie

Ringkøbing-Skjern

Viceborgmester beder om ekstern undersøgelse i Ørskov-sag: Kan ikke leve med beskyldninger

Annonce