Annonce
Ringkøbing

En sang til kæresten: Stine er med i næste udgave af Højskolesangbogen

I forbindelse med et godt tolv timer langt DR2-program med titlen 'Live fra Højskolesangbogen' blev det søndag aften offentliggjort, at 35-årige Stine Pilgaard får sin kærlighedssang 'Fortabt er jeg stadig' med i 19. udgave af Højskolesangbogen, der udkommer til november. Foto: Johan Gadegaard
Den 35-årige forfatter Stine Pilgaard, der bor i Velling ved Ringkøbing, har en sang med, når 19. udgave af Højskolesangbogen udgives til november.
Annonce

Velling: Anne Linnet. Carl Emil Petersen. Alberte Winding.

Stine Pilgaard, der bor i Velling, kommer i fint selskab til november, for på linje med Anne, Carl Emil og Alberte er Stine udvalgt til at få en af sine sange med i 19. udgave af Højskolesangbogen.

- Det er helt vildt, siger Stine Pilgaard, der i 2010 blev uddannet fra Forfatterskolen.

To år senere debuterede hun med romanen 'Min mor siger,' der i 2015 blev fulgt op med endnu en roman, 'Lejlighedssange':

- I den slags sange kommer du ret tæt på folk, og jeg brugte det som et litterært greb, siger Stine Pilgaard.

Lige nu arbejder den 35-årige forfatter på sin tredje roman, 'Meter i sekundet,' der består af ni dele, som alle afrundes med en sangtekst. Det er én af disse, 'Fortabt er jeg stadig,' der nu er sikret en plads i Danmarks mest solgte bog.

Der er tale om en sang, som Stine Pilgaard i oktober 2018 skrev som en fødselsdagsgave til sin kæreste, Daniel Dalgaard, der er leder af forfatterlinjen på Vestjyllands Højskole i Velling.

Vi sad og så det med hinanden i hånden. Det var helt vildt at se noget så privat sunget i fjernsynet.

Stine Pilgaard, forfatter og sangskriver, Velling

Annonce

Flere end 3000 forslag

I foråret 2018 blev det offentliggjort, at der skulle udgives en opdateret udgave af den populære sangbog, hvor nyeste version er fra 2006.

Frem til årsskiftet 2018/2019 var det muligt at indsende forslag til nye sange, og gennem det seneste års tid har et udvalg på seks personer vurderet i alt 3109 forslag. De mange forslag fordeler sig på 2302 forskellige sange, hvoraf næsten halvdelen er nyskrevne.

Stine Pilgaards 'Fortabt er jeg stadig' beskrives af udvalget som værende en kærlighedssang, der i et poetisk sprog viser dele af et parforholds følelsesmæssige og praktiske problematikker.

Selv siger sangskriveren om sit personlige bidrag, at 'det ikke var tænkt som en højskolesang.' Videre siger Stine Pilgaard, at hendes sang handler om de faser, man går igennem i et længerevarende parforhold:

- Der er nogle kærligheds-præmisser, der bliver ændret, når hverdagen sætter ind på godt og ondt. Men ansvaret har også en skønhed i sig, siger Stine Pilgaard, der er mor til en dreng på tre år.

Annonce

Smukt fremført i kirke

Stine Pilgaard havde fået at vide, at hendes sang var blandt boblerne til en plads i den traditionsrige sangbog, og hun vidste, at 'Fortabt er jeg stadig' var på repertoiret i Brorsons Kirke, da DR2 søndag i mere end en halvt døgn sendte programmet 'Live fra Højskolesangbogen' for at hylde den danske sangskat.

- Jeg blev rørt. Det var utrolig smukt fremført. Vi sad og så det med hinanden i hånden. Det var helt vildt at se noget så privat sunget i fjernsynet, siger sangskriveren, der håber, at andre kan spejle sig i hendes fortælling:

- Det er det smukke ved litteratur. Som forfatter kan man lægge noget frem, som andre måske kan genkende sig selv i ... noget af det, det kan være svært at snakke om, tilføjer Stine Pilgaard.

Hun ved endnu ikke, hvad der er af økonomi i at komme med i Højskolesangbogen. Men hun håber, at flere vil booke hende til at komme ud at holde foredrag. Og at flere får lyst til at læse bøger, hvor der står Stine Pilgaard på ryggen.

I avisen søndag 19. januar bringer vi et større portræt af forfatter Stine Pilgaard.

Højskolesangbogen

Den første udgave af en egentlig højskolesangbog udkom i 1894.

Den udgave, der udkommer i november i år, er nummer 19 i rækken. Den nuværende udgave af Højskolesangbogen er fra 2006.

I den kommende udgave af den traditionsrige bog bliver der plads til 601 sange. Heraf er 150 nye i Højskolesangbogen, hvor 125 sange til gengæld ryger ud.

Hvilke sange, der er tale om, er fortsat en hemmelighed, men det er dog netop offentliggjort, at disse ni, nye sange er sikret en plads i det fine selskab:

'Frit land'. Tekst og melodi: Carl Emil Petersen, 2015.

'Gi' os lyset tilbage'. Tekst: Per Krøis Kjærsgaard, 2009. Melodi: Rasmus Skov Borring, 2009.

'For vist vil de komme'. Tekst: Lisbeth Smedegaard Andersen, 2019. Melodi: Bent Fabricius Bjerre og Jens Lysdal, 2019.

'Forårsdag'. Tekst og melodi: Anne Linnet, 1970/1988.

'Lyse nætter'. Tekst: Alberte Winding, 1989. Melodi: Aske Bentzon, 1987.

'Og Gud sang'. Tekst: Niels Johansen, 2017. Melodi: Philip Faber, 2018.

'Guds nåde er en vintergæk'. Tekst: Simon Grotrian, 2006. Melodi: Jesper Gottlieb, 2007.

'Fortabt er jeg stadig'. Tekst: Stine Pilgaard, 2018. Melodi: Katrine Muff Enevoldsen, 2018.

'Solen er så rød, mor'. Tekst: Harald Bergstedt, 1915. Melodi: Carl Nielsen, 1923-24.

Den første, egentlige højskolesangbog blev udgivet i 1894. Den udgave, der udkommer i november i år, bliver nummer 19 i rækken. Foto: Jannie Bavnhøj
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing

Vig bag mig, Satan!

Annonce