Annonce
Hvide Sande

En sang om corona? Karl Kristian og hans guitar er strandet i Hvide Sande

- Det eneste, jeg virkelig håber, der bliver stående i kalenderen, er Bork Festival til sommer, siger 24-årige Karl Kristian Thuesen, der - sammen med sit band - er programsat til at give koncert på den vestjyske musikfestival lørdag 1. august. Samme dage byder plakaten i Bork på navne som Aqua, Malurt og Tørfisk. Foto: Kurt Thuesen
Sanger og sangskriver Karl Kristian Thuesen er bosat i Aarhus, men sygdom i delelejligheden har nu ført ham hjem til familien i Hvide Sande. Her overvejer den 24-årige pædagogstuderende at skrive en sang eller to om den krise, vi gennemlever for tiden.

Hvide Sande: Egentlig var det blot meningen, at 24-årige Karl Kristian Thuesen skulle på weekendbesøg hos far, mor og to søstre hjemme i Hvide Sande, da han for en god uges tid siden pakkede sin lille, sorte Ford Ka i Aarhus.

Men han er dér endnu, i sin hjemstavn på Minervavej.

Sådan lidt på ubestemt tid, for en af de to venner, Karl Kristian deler lejlighed med i den østjyske storby, er ramt af influenzalignende symptomer:

- Det er bare blevet værre med ham, så jeg er strandet i Hvide Sande i et par uger. Jeg tog heldigvis en guitar og en forstærker med, og her kan jeg få lov til at spille lidt højere, end jeg kan i lejligheden i Aarhus, siger Karl Kristian Thuesen, der har indlogeret sig på sit gamle drengeværelse, der - som han ser det - mest af alt er ved at minde om et pulterkammer.

Hvis jeg skulle skrive en sang om corona lige nu, så skulle den være opløftende. Jeg har også lyst til at skrive en mere dyster sang om den krise, vi er i lige nu, men sådan en sang vil jeg gemme til bagefter - og være meget mere reflekterende omkring det.

Karl Kristian Thuesen, sanger og sangskriver

Annonce

Kalender er smuldret

I august 2019 udgav Karl Kristian Thuesen sit debutalbum, og han er ved at finde sit fodfæste som sanger og sangskriver; med noget på hjerte og på dansk.

Sideløbende læser han til pædagog, og han er dermed dobbelt ramt i disse tider, hvor fru Corona som et usynligt spøgelse spænder ben for os alle. Ungdomsklubben syd for Aarhus, hvor han er godt halvvejs i en seks måneder lang praktikperiode, er midlertidigt lukket ned, og planlagte koncerter er tonet ud:

- Min kalender er langsomt smuldret. Jeg har ingenting i den. Alt er sat i bero på ubestemt tid, siger Karl Kristian Thuesen.

Da et par stykker fra bandet for et par uger siden ringede til ham for at høre, om de mon stadig skulle være med i en live-konkurrence på spillestedet Fatter Eskild i Aarhus 18. marts, var frontfiguren ikke i tvivl:

- Jamen, det regnede jeg da med. Dengang handlede det jo om, at man ikke måtte forsamles flere end 1000 mennesker, siger han og tilføjer:

- Personligt er det ærgerligt, men det kan ikke nytte noget. Det er sådan, det er. Vi skal ikke ud at spille, før det giver mening. Nogle aftaler er udskudt til oktober.

Annonce

En sang fra Sebastian

Om alt går vel, skal Karl Kristian Thuesen aflevere et større eksamensprojekt i starten af maj:

- Jeg har fået en masse bøger med hjem, så der er noget arbejde at gå i gang med. Jeg tænker, at jeg bruger nogle af de her uger på at skrive på min opgave.

Der skal helt klart også skrives en sang eller to, lader vestjyden forstå.

- Kan der komme noget godt ud af sådan en krise her som sangskriver?

- Ja, det tror jeg helt sikkert ... det er jeg slet ikke i tvivl om, svarer Karl Kristian Thuesen, der allerede er ved at forfatte en tekst med udgangspunkt i verdensbilledet, som det tager sig ud for tiden.

Og han er ikke alene.

Torsdag aften gik 70-årige Sebastian på Facebook med sin guitar og en sang til folket: 'Corona corona / ta nu og gå din vej / Corona corona / jeg håber du svigter mig / og holder dig fra mine kære / har fået nok af dig,' lyder et af versene.

Sebastian fortæller, at sangen i al sin simpelhed er en hilsen til alle i en svær tid:

- Til alle jer med sygdom og til alle jer, der kæmper og gør en særlig indsats for alle os.

Annonce

De hyggelige historier

Karl Kristian Thuesen finder det interessant at se, hvordan corona-krisen udvikler sig, og hvor den bringer os mennesker hen:

- Hvis jeg skulle skrive en sang om corona lige nu, så skulle den være opløftende. Jeg har også lyst til at skrive en mere dyster sang om den krise, vi er i lige nu, men sådan en sang vil jeg gemme til bagefter - og være meget mere reflekterende omkring det, siger han og tilføjer:

- Jeg har haft en periode, hvor jeg har skrevet en del eftertænksomme tekster. Men der er nødt til også at være noget opløftende. Også, når vi er ude med bandet. Der er brug for de hyggelige historier. Det er dem, folk tager med sig hjem.

I disse tider er sangeren og sangskriveren fra Hvide Sande fuldt ud bevidst om, at dagene nemt kan blive malet i lidt for mørke nuancer; for eksempel, når statsministeren taler til danskerne på endnu et alvorstungt pressemøde:

- Det kan være godt og vigtigt, men der skal ikke meget til, før man kommer i dårlig stemning. Man kan tage det for meget til sig og blive trist og deprimeret. Måske man ikke rigtig kan se en slutning på det ... som en kærlighedskrise, der tit ender ud i noget trist.

Annonce

I faster Hennys stue

Når der på et tidspunkt blæser mildere og virus-fri vinde ind over landet, glæder Karl Kristian Thuesen sig til at samle bandet til indspilning af nye sange.

Han drømmer om at samle flokken i et sommerhus - eller måske hjemme hos faster Henny i Kibæk. Hun var så hjertelig at invitere den musikalske ungdom inden for i sin stue, da Karl Kristian & Co. manglede et godt sted at indspille trommer i forbindelse med færdiggørelsen af hans debutalbum.

Men lige nu og her gælder det om at få det bedste ud af at være strandet i Hvide Sande for en stund.

Personligt ærgrer det Karl Kristian Thuesen, at han ikke fik slæbt flere instrumenter med hjem til Minervavej, 'men mine søstre er vist glade for, at jeg kun har én guitar med':

- De er selvfølgelig lidt trætte af, at jeg spiller højt. Vi prøver at imødekomme hinanden med faste tidspunkter på dagen. Det er lidt svært, men vi forsøger at finde ud af det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Da sygehuset i Ringkøbing med 260 ansatte blev renoveret for 19 millioner, SodaStream indgik sponsoraftale med fodboldstjernen Preben Elkjær og andre glimt fra Gamle Dage

Annonce