Annonce
Navne

En politisk kæmpe i Vestjylland

Gennem 30 år har Jørgen Nørby været en markant politiker i det vestjyske. I dag fylder han 70 år. Arkivfoto
Jørgen Nørby runder i dag 4. maj 70 år, og han har været en markant politiker gennem 30 år

70 Det er en af de Vestjyllands mest markante politikere gennem en lang, lang årrække, der i dag mandag den 4. maj fylder 70 år - og det er stadig som særdeles aktiv politiker som medlem af regionsrådet for partiet Venstre, som han har repræsenteret gennem hele sit lange politiske liv.

Jørgen Nørby stammer fra Nørre Nissum, og han rykkede efter endt uddannelse som cand. scient i biologi og geografi hjem til fødegården i Nørre Nissum og blev samtidig adjunkt på Lemvig Gymnasium. Første gang man for alvor mødte Jørgen Nørby her i medierne, var, da han var idémand og initiativtager til Lemvig Biogasanlæg, som blev en realitet, og Lemvigegnen blev dermed en af pionererne på dette område, som siden er blevet en større del af energiproduktionen både i Danmark og ude i verden.

Dette arbejde betød, man i Venstre fik øje på ham som et politisk talent. Han kom i Lemvig Byråd i 1990, hvor han straks blev formand for teknisk udvalg. Her satte han sig i spidsen for en række initiativer, hvor man kan sige, han var forud for sin tid, og det var ikke uden sværdslag, han fik dem gennemført. Men det betød, at Lemvig Kommune var i front med for eksempel kloakseparering og spildevandsrensning fra boliger i det åbne land. Der var genbrug og et stort fjernvarmeprojekt i Lemvig by - projekter der på daværende tidspunkt vakte megen diskussion, men som i dag anses for naturligt.

Jørgen Nørby har altid overkommet en stor arbejdsbyrde. Eksempelvis klarede han at være adjunkt, landmand og formand for teknisk udvalg på samme tid - noget nær tre fuldtidsjob, da han gik ind i politik. Og han bevarede også arbejdet som lektor - dog på nedsat tid - på Lemvig Gymnasium, mens han var borgmester.

Posten som formand for teknisk udvalg blev skiftet ud med borgmesterposten fra 1998 til 2006, indtil han ved kommunesammenlægningen tabte posten til Erik Flyvholm efter et dramatisk Venstre-opgør. Han fortsatte dog som viceborgmester og formand for teknisk udvalg, men da han også blev valgt ind i regionsrådet, har han siden brugt mange af sine politiske kræfter her. I dag er han formand for Udvalget for Regional Udvikling.

Tillidsposterne gennem årene er alenlang, og i dag er han for eksempel formand for Klimatorium i Lemvig, og for regionsrådet er han i bestyrelsen for Region Midtjyllands Bruxelleskontor, Fondsbestyrelsen for Bovbjerg Fyr, bestyrelsen for Fonden for Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle, bestyrelsen for Livstilshøjskolen Gudum og i bestyrelsen for Aarhus Letbane A/S.

Jørgen Nørby er gift med Merete, som var arkitekt ved Lemvig Kommune indtil sin pensionering for nogle år siden. De har to sønner, Søren, der har slægtsgården, og Jens Jacob, som er læge. Samt datteren Ellen Trane Nørby, som jo er gået i politikerens fodspor og har været minister i flere omgange.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Frivillige foreninger kan blive fritaget for affaldsgebyr på genbrugspladser

Annonce