Annonce
Vestjylland

En ny rede til Yvonne og Kjeld

Den nye gittermast med en storkerede på toppen skal afløse den vaklende rede, hvor Yvonne og Kjeld ynglede sidste år. Foto: Johan Gadegaard
En ny gittermast med en ny rede på toppen venter storkeparret Yvonne og Kjeld, når de til foråret forhåbentligt vender tilbage til haven hos Louise og Per Fjeldgren på Holmgårdvej i Bækmarksbro.

Bækmarksbro: Forleden var der rejsegilde hos Louise og Per Fjeldgren på Holmgårdvej 36 i Bækmarksbro.

Anledningen var en ny storkerede, der venter storkeparret Yvonne og Kjeld, når de til foråret forhåbentligt vender tilbage til det vestjyske for at yngle.

Storkeparret fik i foråret sidste år en enkelt unge, der blev døbt Fie for at blive i Olsen-banden-terminologien. I de legendariske film er Fie kæreste med Yvonne og Kjelds søn, Børge.

Det ynglende storkepar i Louise og Per Fjeldgrens have blev noget af et tilløbsstykke med rigtig mange besøgende, der ude fra vejen håbede at få et glimt af de langbenede fugle med det lange røde næb.

- Vi har haft en storkerede i haven siden 1990'erne, og den er blevet renoveret ad flere omgange. Sidste år var den faktisk så dårlig, at vi overvejede at pille den ned. Men så kom der pludselig storke i den, og så måtte den understøttes, for at storkeparret kunne yngle i den. Nu har foreningen Storkene.dk så valgt at give os en ny mast og en ny rede i forventning om, at Yvonne og Kjeld kommer tilbage, siger Per Fjeldgren, der er opvokset på Engholm, hvor han i dag bor med sin familie.

Der skulle faktisk rejses to master ved rejsegildet. Ved siden af den otte meter høje storkerede skal der nemlig være en lidt højere mast, der skal udstyres med et kamera, så storkeparret kan følges på TV Midt-Vest. Halvdelen af tv-masten blev rejst ved rejsegildet - den anden halvdel følger senere.

Per Fjeldgren kørte selv den byggelift, der løftede masterne på plads på de to støbte sokler. Bjørn Ludvig Christensen, der er smed, har hjulpet med det praktiske, og det var også ham, der dirigerede masterne på plads og boltede dem fast.

Soklen til storkereden var forsynet med årstallet 2019 og fire håndaftryk. Sidstnævnte var leveret af husets fire beboere - foruden Louise og Per Fjeldgren havde deres to børn, Katrine på ti år og Eigil på otte år, trykket deres hænder ned i den bløde cement.

Annonce
Per Fjeldgren kører byggeliften, mens Bjørn Ludvig Christensen styrer den anden ende. Familien Fjeldgren har sat deres håndaftryk på soklen. Foto: Johan Gadegaard

Der er gode chancer

To repræsentanter fra storkene.dk havde taget turen til Bækmarksbro for at deltage i rejsegildet - blandt andre Lotte Stendahl fra Viborg.

- Vi bidrager med disse storkepakker, når der er chance for ynglende storkepar. Dem er der jo desværre ikke så mange af i Danmark. Der var tre par i 2019. Vi vurderer, at der er gode chancer for, at storkeparret her i Bækmarksbro vender tilbage i foråret. Selvfølgelig vender de tilbage, siger Lotte Stendahl optimistisk.

Selve reden - der er cirka 1,2 meter i diameter - har ægteparret Fjeldgren med hjælp fra Bjørn Ludvig Christensen forbedret. Bunden er forsynet med hønsetråd, og et spændebånd hele vejen rundt har givet reden en kant.

- Der var plastik i bunden af den gamle rede, og det var ikke så godt. Det gjorde, at reden holdt på vandet, og dermed rustede den hurtigere, siger Louise Fjeldgren.

Den nye rede står på samme placering som den gamle, og den nye er cirka en halv meter højere end den gamle.

- Vi fik at vide, at reden højest måtte flyttes en halv meter, hvis det samme par skulle vende tilbage. Vi har beskåret et æbletræ, så reden bedre kan ses fra vejen, siger Per Fjeldgren.

Det næste skridt

Den 25. januar tages det næste og sidste skridt i projektet "ny storkerede". Her bliver reden gjort attraktiv med bøgegrene, halm og spagnum, så Yvonne og Kjeld forhåbentlig ser en hyggelig bolig for sig, når deres indre gps'er sender dem op i de vestjyske luftlag.

Det var omkring den 1. september, at den lille storkefamilie forlod reden på Holmgårdvej.

- Kjeld er siden blevet set i Tyskland nær grænsen til Holland, mens vi ikke har hørt noget om Yvonne. Hun har ikke noget ringmærke, så den kan ikke spores på samme måde, siger Per Fjeldgren.

Tiden vil vise, om familien Fjeldgren kan se frem til et nyt storke-eventyr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce