Annonce
Debat

En ny læreruddannelse styrker skolen

Jeg håber, at VIA University Collage vil tillade sig at se mulighederne i stedet for problemerne. For jeg tror, at der er muligheder for et samarbejde, der kan styrke uddannelsen af lærere i både Midt- og Vestjylland og i hele Danmark, skriver Kristian Jensen, folketingsmedlem for Venstre. Arkivfoto: Jørgen Kirk
Annonce

Læserbrev: Mangfoldighed er en væsentlig forudsætning for udvikling. Hvis alle var ens, så ville det være svært at lave forbedringer. Og vi ønsker at forbedre uddannelserne i Danmark. Vi ønsker at skabe lærere med høj faglighed, stor personlig gennemslagskraft og andre kompetencer til at supplere de lærer som bliver uddannet på de nuværende professionshøjskoler.

Derfor har en kreds af partier spændende fra De radikale til Dansk Folkeparti fremsat forslag i Folketinget om at oprette Den Frie Læreruddannelse.

Det har fået Rasmus Beltoft (RV) til at skrive et indlæg 7. januar og udtrykke sin bekymring for uddannelserne under VIA. Jeg ser nu ingen modsætning mod en god læreruddannelse på VIA og en god læreruddannelse som foreslået i beslutningsforslaget. Tværtimod tror jeg, at uddannelserne vil inspirerer og forbedre hinanden.

Ideen om at skabe mulighed for Den Frie Læreruddannelse er i god tråd med dansk uddannelsestradition. I Ollerup på Sydfyn har Den frie Lærerskole siden 1949 uddannet unge fra hele landet.

Vores forslag lægger netop op til at etablere en læreruddannelse på et tilsvarende juridisk grundlag.


Ideen om at skabe mulighed for Den Frie Læreruddannelse er i god tråd med dansk uddannelsestradition. I Ollerup på Sydfyn har Den frie Lærerskole siden 1949 uddannet unge fra hele landet.

Kristian Jensen, folketingsmedlem for Venstre


Jeg tror, at alle, som kender Den frie Lærerskole, vil afvise påstanden om, at det skulle være et ”eksklusivt alternativ”. Men det er et alternativ som har en holdning til undervisning og uddannelse af lærere.

På samme vis ønsker vi at skabe en læreruddannelse med en klar holdning til dannelse, den europæiske oplysningstradition og lærerens rolle i klassen. Det vil være en uddannelse for alle, som ønsker at arbejde og uddanne sig ud fra disse tanker.

En anden påstand er, at en skole i Herning, hvor ideen om Den Frie Læreruddannelse er opstået, skulle være en trussel mod de eksisterende læreruddannelser i Nr. Nissum og Skive. Men igen synes jeg, at man skal se på de erfaringer, som er fra lærerskolen i Ollerup. Her kommer den største gruppe af eleverne fra region Hovedstaden og ikke fra Fyn. Faktisk er der i øjeblikket en studerende i Ollerup, som kommer fra Thyborøn.

Vedkommende har altså passeret både Nr. Nissum, Holstebro, Skive og Herning for at komme den lange vej til den ønskede uddannelse. Den Frie Lærerskole vil i Herning skulle hente sit elevgrundlag fra hele landet og vil tiltrække de studerende, som ønsker den didaktik, som undervises i på Den Frie Læreruddannelse.

Jeg håber, at VIA University Collage vil tillade sig at se mulighederne i stedet for problemerne. For jeg tror, at der er muligheder for et samarbejde, der kan styrke uddannelsen af lærere i både Midt- og Vestjylland og i hele Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce