Kultur

En kraftig ret til en kølig forårsdag: Oksetyndsteg med blomkålspuré, svampe og rødvinssauce

Morkler er en forårsdelikatesse - men pas på, hvis du selv går på jagt efter de lækre svampe. Foto: Hotel Fjordgården

INSPIRATIONEN:

Foråret er over os, og morkler er en ægte forårsspise. Svampene med de meget specielle hatte spænder fra at være dødeligt giftige til at være blandt de allerbedste (og dyreste) spisesvampe. Så pas godt på, hvis du selv går på morkeljagt - og find den store pung frem, hvis du køber dem. De overgås i pris kun af trøfler.

Retten her egner sig rigtig godt til en kølig forårsdag, og dem har vi jo også nogen af.

OPSKRIFTEN:

Start med at gå til din nærmeste slagter og køb et stykke oksetyndsteg. Hos grønthandleren køber du morkler, og hvis det ikke kan skaffes, kan kantareller også sagtens bruges. Her køber du også et helt blomkålshoved til pure samt grøntsager til saucen.

Hjemme starter du med at pudse kødet fri for sener og fedt. Tænd også din ovn på 200 grader varmluft. Når du har pudset kødet godt af, bruner du det godt af på panden i olie med en kvist timian.

Dernæst tager du dit blomkål, skærer det ud i små stykker og sætter det over at koge med fløde. Når blomkålen er mør, sigter du den fra væsken og blender med en smule af væsken, til puréen er glat. Smag til med salt.

Start med at lave din rødvinssauce ved at brune en masse grøntsager af i en gryde med en lille smule olie. Når de er brunet godt af, hælder du en flaske rødvin på og reducerer til halvdelen. Derefter sigter du vinen fra grøntsagerne, da de har givet den smag, de skulle. Derefter kommes 2 liter god oksefond på. Lad det reducere til halvdelen, og så har du din rødvinssauce.

Morklerne eller kantarellerne børstes rene for sand og jord. Når de er renset, steges de af i olie, og til allersidst smider du en klat smør på panden. Smag til med salt og peber.

Kom dernæst kødet i ovnen i cirka 10 minutter, og lad det trække 5-10 minutter derefter.

Ingredienser:

Oksetyndsteg, Morkler eller kantereller, Timian, Olie, Smør, Salt og peber

Pure: Blomkål, Fløde

Saucen: Gulerødder, løg, selleri, Rødvin, Oksefond

... OG DERTIL:

Dertil anbefaler vi, at du drikker Torbreck Barossa Valley. En australsk rødvin baseret på shirazdruen, som har kraft og aroma til at komplementere svampene og det røde kød.

0/0
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Hilde-sagen diskuteret i udvalg: Loven er overholdt siger udvalgsformand

112

Veteranbil ødelagt af ild: Folkevognsrugbrød brød i brand

Ringkøbing-Skjern

Nu kommer der flere byggegrunde i Ringkøbing-Skjern Kommune

Tarm For abonnenter

Sebastian har fået bevis på, at han kender de uskrevne regler på en arbejdsplads

Læserbrev

Tre gode råd: Hold ferie når du har ferie

Læserbrev: Sommerferien nærmer sig. Uanset om du foretrækker aktiv ferie eller afslapning, uanset om du foretrækker Søborg eller Sardinien, så er det tid til at holde fri fra dit arbejde. Der er stadig opgaver, du skal have færdiggjort, den sidste ferieplanlægning skal på plads, og måske er tiden efter din ferie allerede godt belagt med møder og opgaver. Her får du 3 råd, der kan hjælpe dig til at holde ferie, når du har ferie: Forbered dit fravær - At gå på ferie med løse ender, ubesvarede mails eller opgaver, der måske ikke kan lande nogle steder, er ikke et godt udgangspunkt for en afslappende ferie. Sørg for at planlægge løsningen af opgaver, der skal afsluttes inden ferien, og få overdraget opgaver til kollegaer, der skal overtage ansvaret i din fravær. Lav gerne en liste over opgaver, du skal prioritere, når du vender tilbage, så de ikke rumsterer unødigt i din ferie. Begræns din tilgængelighed i ferien - Du er vant til at holde dig ajour med de arbejdsmæssige opgaver via email. Du er på sms og på de sociale medier, og hverdagen er præget af høj tilgængelighed og et stort informationsflow. Beslut, hvad der er væsentligt for dig i din ferie. Hold dig fra arbejdsmailen og tænk over, i hvor høj grad du egentlig har brug for det sædvanlige informationsflow din ferie. Vi mennesker er forskellige, og du skal finde ud af, hvad der virker for dig. For nogle fungerer det at tjekke arbejdsmailen i ferien, men vær opmærksom på, at du nemt vender tilbage i arbejdstænkning. Kom godt tilbage - Hvis det overhovedet er muligt, så sørg for at afsætte tid til at følge op, når du kommer tilbage. Det er forskelligt for os hver især, hvor store bunkerne er, når vi vender tilbage, men du kender sikkert fornemmelsen af at skulle i gear igen. Men ved du, at du har tid til lige at lande i jobbet og opgaverne på en god måde efter ferien, så giver det dig en bedre ferie og en bedre opstart. Hold helt ferie fra dit job, når du har ferie. ...Og ha’ så en rigtig god ferie

Hvide Sande

Vært på nyt boligprogram på TV 2: Jeg er tosset med Hvide Sande

Hvide Sande

Nu skal Hvide Sande-vraget på Fanø fjernes - ellers koster det

Hvide Sande

Strid om fødevarefestival i Hvide Sande: Arrangør sætter advokat på sagen