Kultur

En kraftig ret til en kølig forårsdag: Oksetyndsteg med blomkålspuré, svampe og rødvinssauce

Morkler er en forårsdelikatesse - men pas på, hvis du selv går på jagt efter de lækre svampe. Foto: Hotel Fjordgården

INSPIRATIONEN:

Foråret er over os, og morkler er en ægte forårsspise. Svampene med de meget specielle hatte spænder fra at være dødeligt giftige til at være blandt de allerbedste (og dyreste) spisesvampe. Så pas godt på, hvis du selv går på morkeljagt - og find den store pung frem, hvis du køber dem. De overgås i pris kun af trøfler.

Retten her egner sig rigtig godt til en kølig forårsdag, og dem har vi jo også nogen af.

OPSKRIFTEN:

Start med at gå til din nærmeste slagter og køb et stykke oksetyndsteg. Hos grønthandleren køber du morkler, og hvis det ikke kan skaffes, kan kantareller også sagtens bruges. Her køber du også et helt blomkålshoved til pure samt grøntsager til saucen.

Hjemme starter du med at pudse kødet fri for sener og fedt. Tænd også din ovn på 200 grader varmluft. Når du har pudset kødet godt af, bruner du det godt af på panden i olie med en kvist timian.

Dernæst tager du dit blomkål, skærer det ud i små stykker og sætter det over at koge med fløde. Når blomkålen er mør, sigter du den fra væsken og blender med en smule af væsken, til puréen er glat. Smag til med salt.

Start med at lave din rødvinssauce ved at brune en masse grøntsager af i en gryde med en lille smule olie. Når de er brunet godt af, hælder du en flaske rødvin på og reducerer til halvdelen. Derefter sigter du vinen fra grøntsagerne, da de har givet den smag, de skulle. Derefter kommes 2 liter god oksefond på. Lad det reducere til halvdelen, og så har du din rødvinssauce.

Morklerne eller kantarellerne børstes rene for sand og jord. Når de er renset, steges de af i olie, og til allersidst smider du en klat smør på panden. Smag til med salt og peber.

Kom dernæst kødet i ovnen i cirka 10 minutter, og lad det trække 5-10 minutter derefter.

Ingredienser:

Oksetyndsteg, Morkler eller kantereller, Timian, Olie, Smør, Salt og peber

Pure: Blomkål, Fløde

Saucen: Gulerødder, løg, selleri, Rødvin, Oksefond

... OG DERTIL:

Dertil anbefaler vi, at du drikker Torbreck Barossa Valley. En australsk rødvin baseret på shirazdruen, som har kraft og aroma til at komplementere svampene og det røde kød.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Qvist vil have Vesterhav Syd-høringssvar i byrådet

Kultur

Ny udstilling og nye bøger: Kunsten sætter tanker i værk

112

Hærværk: Bil fik skåret dæk op og blev sprayet med hvid maling

Læserbrev

Teatret OM: Kulturkraft med hjerne og hjerte

Læserbrev: Det er på alle måder en gave til ”Naturens Rige”, at Teatret OM er kommunens egnsteater. Det kan vi være særdeles stolte af og taknemmelige for. Teatrets virke er lokal, national og international kulturkraft med både hjerne og hjerte. I min optik er det præcis de mentale vitaminer, som både kultur og natur i Ringkøbing-Skjern Kommune kan bruge som grobund for kunstens utallige muligheder. Kort og godt mentalhygiejne til folket af højeste karat. Teatret OM har nu i en uge vist sit værd i forbindelse med markeringen af teatrets 30 års jubilæum. Temaet for ugen har været ”UR-NAT 2019”. Ganske genialt er der byttet lidt rundt på bogstaverne i NATUR! Med et overflødighedshorn af højdepunkter rundt i kommunen, har der blandt andet været parader, gadeteater, gøgl, musik, koncerter og stylte artisteri i verdensklasse. Da der fredag eftermiddag var ”kulturflod” fra torvet i Ringkøbing til havnen, var der tæt på 1000, der fik et vitamintilskud af oplevelser, som man kan leve længe på. Kulturchef Per Høgh gav teatret og flodbølgen en række rosende ord med på vejen. Herlig uhøjtidelig var han i sin tale på torvet. Dette gjaldt også formanden for kultur- og fritidsudvalget, Erik Viborg, da han i tirsdags i Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, stod bag den officielle åbning af ”UR-NAT 2019”. Med ham ved roret for dette udvalg er der bestemt masser af håb for kulturens trivsel i kommunen. I sin tale var Viborg ikke en søvndyssende politiker, men et ærligt og autentisk menneske, der brænder for den livsglæde, Teatret OM står for. Et egnsteater som ledes af et team af stærke og stolte kvinder, som faktisk ikke findes lige i ”Naturens Rige”!

Ringkøbing-Skjern

K-formand har haft samtaler med nye kandidater

Videbæk For abonnenter

Borgere går i aktion: Vil have bedre internet

112

Brand hos Nordsø Fisk: Flammerne brændte hul i taget

Annonce