Annonce
Tarm

En kæmpe ring af sølv: Nu kan du sværge troskab i Bork Vikingehavn

Edsringen er lavet i rent sølv og vejer 1,8 kilo. Den er en forstørret kopi af den, man fandt i Vester Vedsted-skatten, og her vises den frem af museumsdirektør Mette Bjerrum jensen (tv.) og Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn. Foto: Jørgen Kirk
Gennem tre år er der på offerpladsen i Bork Vikingehavn blevet samlet penge ind til en edsring. Resultatet blev indviet ved weekendens vikingemarked.

BORK: Hvis de nordiske guder af og til holder fælles statusmøde, så må offerviljen i Bork være et punkt til den grønne tavle.

I Bork Vikingehavn er der nemlig en offerplads, hvor turisterne kan lægge en mønt eller en anden ting til guderne, og for tre år siden besluttede man i Bork Vikingehavn, at der skulle samles ind til en edsring. Det var sådan en, man brugte i vikingetiden til at sværge ved, og dermed er der træk op til nutiden, hvor eksempelvis amerikanere sværger ved Bibelen på at tale sandt i retssager. Så pengene blev samlet ind, og der bliver nok at sværge til, for resultatet blev en forstørret udgave af den ring, man fandt i Vester Vedsted-skatten. 1,8 kilo vejer den - og det er i rent sølv!

Ringen blev indviet ved vikingemarkedet i weekenden, og forståeligt nok blev den efterfølgende gemt væk, da det er en kostbar sag. Men den skal tages frem, når der er begivenheder i vikingehavnen, der kræver at folk sværger deres troskab. Vikingehavnen tilbyder nemlig ritualer til vikingeinteressede, som enten kan foregå på offerpladsen eller i kirken, der i øvrigt er indviet af biskoppen.

- Den kan både bruges ved knæsætning, ynglingeritual eller håndsætning (henholdsvis dåb, konfirmation og vielse. red). Vi har haft alle slags ritualer i vores kirke, siger Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn.

Annonce
Vandmøllen i Bork Vikingehavn er næsten færdig. Den er bygget af Olav Martinsen, der her får en snak med museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen. Foto: Jørgen Kirk

Vandmølle næsten færdig

Ringen er støbt, og meget mere er også i støbeskeen på Bork Vikingehavn. Går alt efter planen, står vandmøllen færdig næste år.

Museets håndværker, Olav Martinsen, der også byggede kirken og klokkestabelen, har arbejdet på vandmølleprojektet i flere år, når der ikke har været andre ting, der skulle laves. Alt er lavet efter arkæologiske fund, og i de materialer, der oprindeligt blev brugt.

Stokkehjulet er lavet i avnbøg, der er olieholdigt og dermed selvsmørende, og det er lykkedes at finde to originale kværnsten af glimmerskifer med granater, som var den type sten, der blev brugt. Den ene er fra Langeland, og den anden er fra Hjerl Hede. Vandmøllens dimensioner er udregnet efter fundet af en vandmølle ved Sejrup. Nu mangler blot padlebladene, som skal på hjulet i vandet.

Her har Olav Martinsen set de originale padleblade, men de eksisterer ikke længere. De blev fundet ved Grønbjerg, og var udlånt af Nationalmuseet til udstillingen på Fahl Kro. Desværre gik de uerstattelige padleblade op i røg, da Fahl Kro for nogle år siden brændte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Leder For abonnenter

Det er æ' så ring' endda

Vi har hørt om de sorte skyer over virksomheder, der uafbrudt er på jagt efter kvalificeret arbejdskraft. Vi har hørt om fremtidens store problemer med, at Vestjylland bliver affolket, og alt kommer til at ligge øde hen, fordi ingen gider flytte til området. Vi har hørt om, at et af de få områder, der vil opleve fremgang, er sprogskoler, fordi alle nye medarbejdere bliver hentet i udlandet og skal lære dansk, før de kan løse arbejdsopgaverne. Nogle af de triste forudsigelser og negative fremtidsudsigter har måske en smule på sig, men inden vi alle sammen falder ned i et sort beskæftigelseshul, er det værd at give de positive historier et par ekstra pæne ord med på vejen. Lige nøjagtig i den positive afdeling var der hele to eksempler i den forgangne weekend. Tiden nærmer sig nemlig, hvor oplevelsescentret Naturkraft åbner dørene for første gang, og med en forventning om godt 200.000 besøgende om året skal der selvfølgelig ansættes mange. I runde tal skal der være 100 sæsonarbejdere og 25 fastansatte i sving, og det kan lyde som noget af en udfordring at finde det antal medarbejdere, hvis det sorte beskæftigelseshul virkelig er så stort, som nogen mener. Om Naturkraft-direktør Peter Sand aldrig har hørt om de negative meldinger om den fremtidige jobsituation, skal stå hen i det uvisse, men uanset hvad ser han - heldigvis - ingen sorte skyer. Heller ikke efter, at oplevelsescentret havde åbent hus, hvor interesserede var inviteret til at kigge forbi til en snak om jobmulighederne. Han vurderer ikke, det bliver et problem at rekruttere - det bliver mere et spørgsmål om at finde de rigtige. Den med, at ingen gider flytte til "sidste stop før Vesterhavet", kender han åbenbart heller ikke noget til, for der bliver vist interesse fra store dele af landet: "Jeg kan godt tilbagevise det dér med, at folk ikke vil til Vestjylland. Når vi har noget, der er interessant nok, så kommer de". Det er også på sin plads at nævne, at i weekenden deltog fire vestjyder ved DM i Skills - en konkurrence for unge på en erhvervsuddannelse. To af de fire, en bager og en anlægsstruktør, gik helt til tops. Så det ser ud til, at der også i 2020 er andet end turistbranchen at byde på her i det vestjyske, når de unge mennesker skal tage skridtet ind på arbejdsmarkedet. Så det er vel æ' så ring' endda.

Annonce