Tarm

En kæmpe ring af sølv: Nu kan du sværge troskab i Bork Vikingehavn

Edsringen er lavet i rent sølv og vejer 1,8 kilo. Den er en forstørret kopi af den, man fandt i Vester Vedsted-skatten, og her vises den frem af museumsdirektør Mette Bjerrum jensen (tv.) og Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn. Foto: Jørgen Kirk
Gennem tre år er der på offerpladsen i Bork Vikingehavn blevet samlet penge ind til en edsring. Resultatet blev indviet ved weekendens vikingemarked.

BORK: Hvis de nordiske guder af og til holder fælles statusmøde, så må offerviljen i Bork være et punkt til den grønne tavle.

I Bork Vikingehavn er der nemlig en offerplads, hvor turisterne kan lægge en mønt eller en anden ting til guderne, og for tre år siden besluttede man i Bork Vikingehavn, at der skulle samles ind til en edsring. Det var sådan en, man brugte i vikingetiden til at sværge ved, og dermed er der træk op til nutiden, hvor eksempelvis amerikanere sværger ved Bibelen på at tale sandt i retssager. Så pengene blev samlet ind, og der bliver nok at sværge til, for resultatet blev en forstørret udgave af den ring, man fandt i Vester Vedsted-skatten. 1,8 kilo vejer den - og det er i rent sølv!

Ringen blev indviet ved vikingemarkedet i weekenden, og forståeligt nok blev den efterfølgende gemt væk, da det er en kostbar sag. Men den skal tages frem, når der er begivenheder i vikingehavnen, der kræver at folk sværger deres troskab. Vikingehavnen tilbyder nemlig ritualer til vikingeinteressede, som enten kan foregå på offerpladsen eller i kirken, der i øvrigt er indviet af biskoppen.

- Den kan både bruges ved knæsætning, ynglingeritual eller håndsætning (henholdsvis dåb, konfirmation og vielse. red). Vi har haft alle slags ritualer i vores kirke, siger Mette Bjørg Karup Frederiksen, daglig leder af Bork Vikingehavn.

Vandmøllen i Bork Vikingehavn er næsten færdig. Den er bygget af Olav Martinsen, der her får en snak med museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen. Foto: Jørgen Kirk

Vandmølle næsten færdig

Ringen er støbt, og meget mere er også i støbeskeen på Bork Vikingehavn. Går alt efter planen, står vandmøllen færdig næste år.

Museets håndværker, Olav Martinsen, der også byggede kirken og klokkestabelen, har arbejdet på vandmølleprojektet i flere år, når der ikke har været andre ting, der skulle laves. Alt er lavet efter arkæologiske fund, og i de materialer, der oprindeligt blev brugt.

Stokkehjulet er lavet i avnbøg, der er olieholdigt og dermed selvsmørende, og det er lykkedes at finde to originale kværnsten af glimmerskifer med granater, som var den type sten, der blev brugt. Den ene er fra Langeland, og den anden er fra Hjerl Hede. Vandmøllens dimensioner er udregnet efter fundet af en vandmølle ved Sejrup. Nu mangler blot padlebladene, som skal på hjulet i vandet.

Her har Olav Martinsen set de originale padleblade, men de eksisterer ikke længere. De blev fundet ved Grønbjerg, og var udlånt af Nationalmuseet til udstillingen på Fahl Kro. Desværre gik de uerstattelige padleblade op i røg, da Fahl Kro for nogle år siden brændte.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Navne For abonnenter

Henriette blev kun 33 år: Hun nåede ikke med til barnedåb

Kultur

"Vestjyllands smukkeste motionsløb": Vejrguderne kastede glans over cykelløb

Tarm For abonnenter

Jonas har fans verden over - men skal stadig gå tur med hunden Pepsi hjemme i Tarm

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Annonce