Annonce
Mindeord

En ildsjæl har lagt sig til hvile - men hans bidrag til gymnastikken vil leve i mange år

Hans Jørgen Lørup viede sit liv til gymnastikken og den folkelige idræt. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Vejrum: Dagbladet har modtaget følgende mindeord over Hans Jørgen Lørup fra landsformand for DGI, Charlotte Bach Thomassen:

En af de store ildsjæle i dansk gymnastik, Hans Jørgen Lørup, er død.

I over 50 år satte Hans Jørgen Lørup sit præg på gymnastikken, ikke blot i Holstebro og Nordvestjylland, men i hele Danmark.

Han er født og opvokset i Vejrum i Vestjylland, der gennem hele hans tilværelse var midtpunkt for hans liv.

Ikke desto mindre spillede Hans Jørgen Lørup, som han oftest blev kaldt, en central rolle ved dannelsen af DGI i 1992.

I sit virke i det daværende DDGU (De Danske Gymnastik- og Ungdomsforeninger) var Hans Jørgen Lørup en af de store fortalere for en sammenlægning med DDSG&I (De Danske Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforeninger). Sammen med andre store idrætspersonligheder som Leif Mikkelsen, Holger Vestergaard og Hans Aage Kofoed banede han vejen for det, der i dag er DGI.

Hans Jørgen Lørup blev medlem af hovedbestyrelsen i DGI og samtidig formand for Gymnastikudvalget. Hans store engagement og personlighed kombineret med det stærke tag i gymnastikkens bagland gjorde ham til en væsentlig person i DGI’s udvikling de første år.

Hans Jørgen Lørup viede sit liv til gymnastikken og den folkelige idræt. Som aktiv gymnast, som delingsfører, som højskoleelev på Gymnastikhøjskolen i Ollerup, som leder i Holstebro-Lemvig egnen i DGI Vestjylland, som underviser på landsbrugsskolen, som landsstævneleder i Holstebro i 1971, som leder af Holstebro-Lemvigegnens repræsentationshold og som formand for DDGU gymnastik 1974-1991, inden organisationerne lagde sig sammen og blev til DGI.

Han fortsatte sit virke som på bestyrelses- og udvalgsniveau i DGI frem til 2004.

I 2000 modtog Hans Jørgen Lørup Ridderkorset af Hendes Majestæt Dronning Margrethe for sin indsats i gymnastikken.

Hans Jørgen Lørup var en fremragende leder og et stort menneske. Oplevelser var et nøgleord i hans liv – og helst STORE oplevelser, som han kunne dele med mange! Og dem søgte han og skabte dem sammen med mange andre gennem hele sit liv. Han var en leder, hvor der var højt til loftet og plads til andre initiativer end dem, han selv brændte mest for. Men - det var klart nok bedre og sjovere at være med på hans dagsordener, ideer og initiativer end at være i opposition.

Hans Jørgen Lørup havde en sjælden evne til at få folk med sig og engagere et enormt antal dygtige ildsjæle omkring sine ideer og initiativer og på en måde, så man følte, at der var både opbakning og råderum for ens egne ideer og måde at gøre tingene på. Lørup var tydelig omkring sine holdninger og meninger, så ingen omkring ham kunne være i tvivl om, hvor han stod. Et utal af møder med lange dagsordener blev som oftest indledt med god mad og et glas vin. Så var der basis for den åbne og gode drøftelse af dagsordenen og for at nå til fælles beslutninger om end der kunne være gnister undervejs. Når der var taget en beslutning, så kunne man regne med Lørups fulde opbakning til at realisere denne.

Mens gymnastikken generelt havde en stor plads i Hans Jørgen Lørups hjerte, så betød Gymnastikhøjskolen i Ollerup særlig meget for ham. Han var meget engageret i selve skolen, i elevforeningen og omkring eliteholdet.

Derudover brændte han for opvisningsgymnastik. For stævnerne, ikke mindst de store, og for gymnastikrejser til udlandet, Det var Hans Jørgen Lørups passion, og gennem alle årene har datoen for repræsentationsholdsstævnerne været urørligt noteret i kalenderen. Ved repræsentationsholdenes 50 års jubilæumsstævne i 2012 i Herning sad Hans Jørgen Lørup naturligt nok på første række.

Betydningen af repræsentationsholdene – og de øvrige landsdelshold – er vidtrækkende og Lørup brændte for disse holds eksistensberettigelse som arnested for dannelse, lederudvikling, træning, performance, international kulturel udveksling og store oplevelser for alle involverede.

Gymnaestrada i Basel, Berlin, Zürich, med højdepunktet 8. Gymnaestrada i Herning i 1987, fejringen af DGI med stævne 1992 i Herning, de internationale Alicantestævner i 1995 og i 2003, årtusindestævnet i Herning i 2000. Også de store stævner i Tyskland – Deutsches Turnfest – fik betydning. I 2002 i Leipzig gav DGIs Verdenshold deres første meget populære opvisninger ved disse stævner og det blev starten til en fast tradition for holdet, senest i Berlin 2017.

Og netop DGIs verdenshold er et af de mange tiltag, som Hans Jørgen Lørup har skabt grundlaget for. Initiativrige gymnastikledere henvendte sig og fik straks hans opbakning til etablering af det, som i dag er et kæmpe aktiv for DGI – National Danish Performance Team – til dagligt stadig kaldet Verdensholdet.

Lige til det sidste var Hans Jørgen Lørup med, når DGIs verdenshold gav opvisning i nærheden, når der var rep-stævne eller international gymnastik show. Lørup var et festmenneske og når der var anledning til det, så var der både god mad, vin, musik og dans på programmet. Det årlige gymnastikmøde hjemme på gården i Vejrum var noget helt særligt. Her gik alle Lørups og hans kone Birthes livsværdier og –kvaliteter op i en højere enhed og alle, som deltog mærkede gæstfriheden.

En ildsjæl har lagt sig til hvile, men hans bidrag til gymnastikken og den folkelige idræt i Danmark vil leve i mange år. ”Vil du tænde, må du selv brænde” – et slogan, som Lørup udlevede fuldt og helt.

Æret være hans minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Videbæk

Jens Andersen om Kim Larsens liv

Leder

Dagbladet mener: Man bliver stolt over de fastboendes 'folkebevægelse'

Man bliver flov overfor turisterne. Sådan lyder den korte, kontante begrundelse for et initiativ, der forleden fik 20 lokale frivillige til at trække i gummistøvlerne og trodse møgvejret for at bruge deres lørdag på at samle de store mængder affald op, som i månedsvis har skæmmet grøfterne langs Klitvejen. Bag initiativet står Hvide Sande-parret Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen. Det er dem, der har følt sig så flove over at se den smukke Margueritrute omdannet til en skamfuld skralderute, at de har valgt at tage affaldssækken i egen hånd og gøre noget ved sagen. I første hug blev 74 sække fyldt med øldåser, flasker, slikposer og meget andet skidt. 74 sække! Men der er såmænd tilstrækkeligt med skrald tilbage til, at man kan samle lige så meget op og mere til, når succesen gentages lørdag 29. februar - selvfølgelig forudsat, at der også denne gang dukker en pæn flok frivillige kræfter op, som vil bruge lidt af weekenden på en fælles forskønnelse af grøftekanten. De store mængder affald dukkede op til overfladen, da kommunens folk for nogle måneder siden rensede grøfterne op for at gøre dem i stand til bedre at kunne tage de store mængder af regnvand. Der var røster fremme om, at kommunen burde rydde op efter oprensningen, men afdelingsleder for Vej og Park Kristian Korsholm måtte med beklagelse afvise, at det kunne komme på tale. Det ville kræve mandetimer, der ikke er budget til, forklarede han. Det er sund fornuft, at kommunens ressourcer lige nu gør bedst fyldest ved at blive brugt på at skaffe afløb for de enorme vandmængder. Og det er udtryk for et beundringsværdigt borgersind, når private mennesker som Heidi Broe Vrist og Lars Anker Hansen ikke nøjes med at brokke sig over kommunen eller måske rense lidt på egen matrikel, men i stedet går forrest i en hel lille 'folkebevægelse'. Herfra letter vi på sydvesten og bukker i stor respekt for initiativet. Mennesker som jer er der god grund til at være stolt af! Der er mulighed for at blive en del af 'bevægelsen', hvis man møder op på parkeringspladsen ved genbrugsstationen i Hvide Sande lørdag 29. februar klokken 10. Det er ganske gratis at deltage. Og hvis andre byer skulle lade sig inspirere, fortæller vi gerne om det i Dagbladet.

Annonce