Ringkøbing

En halv million mere til Landdistriktspuljen

Der er god brug for midlerne til udvikling af projekter i landdistrikterne. PR Foto
Økonomiudvalget har smidt en halv million kroner mere i Landdistriktspuljen frem mod 2023 for at støtte udviklingen af fællesskaber og samarbejder i de små byer og landområderne.

Ringkøbing-Skjern: Borgerne i kommunens landsbyer og landdistrikter er rigtig gode til at komme med gode ideer til, hvordan man kan udvikle områderne og gøre det attraktivt at bosætte sig på landet og i de små landsbyer.

Det er i hvert fald, hvad det viser, hvis man kigger på antallet af ansøgninger til Landdistrikstrådet. I alt 22 ansøgninger til et samlet beløb på fire millioner kroner, er det blevet søgt om over de seneste to et halvt år, og i samme periode har der været råd til at fordele godt 425.000 kroner på ti projekter. Landdistriktspuljen er ved at løbe tør, og ideerne står i kø. Derfor godkendte Økonomiudvalget forleden et engangsbeløb på en halv million kroner, som Landdistriktsrådet kan råde over frem til 2023 sammen med den halve million, der ligger i puljen allerede.

- Vi er en kommune, hvor rigtig mange af vores borgere bor i landdistrikterne - og hvor der heldigvis er rigtig mange initiativer og gode aktiviteter, der både kan ryste folk sammen, fastholde beboerne og sikre, at nye borgere har lyst til at slå sig ned på landet og i landsbyerne. Det vil - og skal - vi som kommune være med til at understøtte, siger borgmester Hans Østergaard, der også er formand for Økonomiudvalget, i en pressemeddelelse.

Forskellige projekter

Blandt de projekter, der har modtaget støtte gennem de senere år, er landsbyfællesskabet Best mod West mellem Bork, Lyne, Sdr.Vium og Hemmet samt landsbyklyngen Friskvind bestående af Dejbjerg, Stauning, Lem, Velling og Højmark. Fokus er at fastholde og tiltrække nye beboere til området via aktiviteter i lokalområdet. Men også en riderute og et filmprojekt er blandt de tiltag, der har fået støtte.

Ansøgninger til Landdistriktspuljen kan indsendes løbende. Landdistriktsrådet mødes omkring fem gange om året. /cak

0/0
Annonce
Ringkøbing For abonnenter

Forening for kirkegårdskultur: Tænk jer grundigt om, før I fjerner gravstenene

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern

HydraSpecma investerer i ny fabrik og svensk hovedkontor

Vestjylland

Nørre Vosborgs sensommermarked har vokseværk

Ringkøbing For abonnenter

Pårørende skal hente gravsten før nytår - ellers bliver de sendt til knusning

Skjern

Følg med fotografen i marken: Hvad kornet gemte på

Navne For abonnenter

Slut efter 46 år i den kommunale verden: Nu tager jeg et fjolleår

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Vis lidt respekt for - og på - kirkegårdene

Et instagram moment finder man på Bispebjerg Kirkegård, når de japanske kirsebærtræer blomstrer. Så hippe er de lyserøde selfies, at de er nævnt i dagbladet Politikens 'ultimative byguide til nye studerende', som advarer om, at man får travlt i trængslen: "Du er langt fra den eneste, der fifler med at skrive #sakura på din telefon, og det tager tid at sikre det helt rigtige stoiske smil, når du skal fange dit hoppebillede", hedder det i avisens anbefalinger. Kirkegårde er åbne for alle, ikke kun for de sørgende. Men roen og gravfreden er nogle steder ved at blive overdøvet af selfies, solbadning og udflugter med det hele. For tre år siden gik det helt galt, da en to-dreng legede gemmeleg med sine forældre på Vestre Kirkegård i København: En gravsten faldt ned over drengen, som døde. Ulykken har betydet, at kirkeministeriet og arbejdstilsynet har krævet sikring af kirkegårdenes gravmonumenter. Ikke nogen billig øvelse - og økonomi er da også begrundelsen for, at menighedsrådet i No har besluttet at nedlægge sit lapidarium - stedet, hvor sten fra nedlagte grave står opbevaret. Hvis efterladte ikke inden årets udgang har bedt om at få udleveret sløjfede sten, vil de blive sendt til knusning, lyder det på et opslag ved kirken. Det er vel ikke helt urimeligt at spørge, om et enkelt tragisk dødsfald virkelig behøver at føre til destruktion af kulturarv, fordi menighedsråd føler sig økonomisk presset af sikkerhedskrav. Sikkerhedskrav, som vel at mærke ikke ville være nødvendige, hvis folk kunne færdes med helt almindelig pli på kirkegårdene. Det vil sige uden at tumle larmende omkring mellem - eller for den sags skyld på - gravstenene. Kirkegårdene er for både de døde og de levende. Førstnævnte gruppe tager formentlig både selfies og solbadning i stiv arm, men der er alle gode grunde til, at de levende gør sig klart, at kirkegårde er steder, hvor der først og fremmest skal være plads til ro og fordybelse. Hvis det var udgangspunktet for alle kirkegårdsbesøg, ville der næppe være brug for den helt vilde sikring af gravstenene, og vi ville kunne bevare den kulturhistorie, som stenene er enestående eksponenter for. Det er sten med sjæl - og det vil være blodig synd, hvis de skal ofres for ussel mammon og sjælløs mangel på respekt.

Kultur

Venskab og oplevelser for livet: Ringkøbinggarden i træningslejr i Kloster

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Agterlanternen Svend kunne se frem til en lang dag med lidende ultraløbere

Erhverv

Nu får Bente og Niels mere frihed: Købmandsparret i Stadil lukker butikken

Ringkøbing-Skjern

100 svedende hårde kilometer: "Spændende rejse" ventede 80 ultraløbere på vej Ringkøbing Fjord rundt

Annonce