Annonce
Debat

En cadeau til vestjyske spillesteder: Hatten af for Helle fra Hvide Sande - og Hempler i Harboøre

For en billetpris på 137,50 kroner fik 160 tilhørere sig en unik oplevelse under åben himmel, da den 50-årige sanger og sangskriver Claus Hempler tidligere på måneden gæstede spillestedet 18b i Harboøre. Foto: Dennis Nederby
Annonce

Hvad sker der mon i Harboøre en lørdag aften i august? Om noget overhovedet ...

Min sparsomme research fortæller mig, at stationsbyen ved seneste folketælling kunne mønstre 1443 indbyggere. Et centralt omdrejningspunkt er kirken, der blev opført i 1910. Det var dengang, man kunne få fem overnatninger på Harboøre Badehotel for 40 kroner med fuld pension.

Hotellet er stadig en del af bykortet, hvor det også er muligt at spotte et pizzeria og Dagli'Brugsen. Det synes ikke just som om, at tilbuddene står i kø, da jeg blinker ind ad Søndergade.

Efter et par skarpe sving fortæller gps'en, at jeg er fremme ved min destination på Nørregade. Et par mænd i gule refleksveste vinker mig hen til et sted, hvor jeg kan parkere Renault'en, og få minutter senere krydser en venlig kvinde mit navn af på en liste og fortæller mig, at jeg skal sidde på plads nummer 13.

Heldet er med mig, for den godt brugte og bløde lænestol står i tredje række. Altså ret tæt på den scene, der om lidt sætter Claus Hempler i rampelyset.

Hempler i Harboøre ... hvordan lader det sig gøre at få manden, der i januar modtog de danske musikkritikeres største pris, Steppeulven, til at drage så langt mod vest?

Hvis jeg gik med hat, ville jeg tage den af for Helle Langer. Hun er 38 år og opvokset i Hvide Sande. Med en HF-eksamen fra Vestjysk Gymnasium i Tarm som ballast tog hun sig senere en uddannelse som socialpædagog, fik job, blev gift med sin Georg og slog sig ned i udkanten, hvor tre børn siden er bragt til verden.

Så vidt, så godt.

Men Helle Langer, der beskriver sig selv som en dagdrømmer, ville bare noget andet med sit liv. Fra familiens villa på Nørregade 16 drev hendes tanker ofte over mod en gammel brugsforretning i nabolaget, hvor der vel måtte være basis for at skabe et kultursted af en art.


Hvis jeg gik med hat, ville jeg tage den af for Helle Langer. Hun er 38 år og opvokset i Hvide Sande. Med en HF-eksamen fra Vestjysk Gymnasium i Tarm som ballast tog hun sig senere en uddannelse som socialpædagog, fik job, blev gift med sin Georg og slog sig ned i udkanten, hvor tre børn siden er bragt til verden.


For to et halvt år siden indgik Helle og Georg en aftale om at leje bygningen i røde mursten og med fladt tag, og 13. september 2018 indtog Steffen Brandt scenen ved indvielsen af spillestedet 18b.

På Nørrebro ville de sikkert have brugt den versale version af andet bogstav i alfabetet, men i Harboøre klarer de sig fint med små armbevægelser.

Også, når navne som Niels Hausgaard, Mads Langer, Signe Svendsen, Tim Christensen, Anders Matthesen og Alberte Winding lægger vejen forbi.

Da frygten for spredning af coronavirus i marts lukkede det meste af landet ned, viste DR - yderst klædeligt - samfundssind ved at skrue op for den danske musik, så de hjemlige kunstnere trods alt fik eksponeret noget af deres håndværk.

På P3 og P4 blev andelen af dansk musik i sendefladen øget fra 49 til 80 procent. Jeg tænker, at det passede de fleste lyttere fint, at Danmarks Radio skubbede Bruno Mars, The Chicks og Katy Perry lidt i baggrunden til fordel for TV-2, Jung og Benjamin Hav.

Desværre lader det til, at DR atter vægter udenlandsk musik højere end dansk.

- Her kommer en sang, de er så flinke at spille i radioen. Men de cutter altid de sidste to vers, fordi den er så fucking lang. Så giver det jo ikke mening, siger 50-årige Claus Hempler som intro til sit godt fem minutter lange mesterværk 'Jeg drømmer om en sang.'

Han har ret. Det svarer til, at Anette henne hos Bog & Idé i Ringkøbing lige flår et par kapitler ud, inden hun rækker kunden nyeste Stine Pilgaard-roman og beder om 200 kroner.

Forsynet med et glas italiensk rødvin og en nøddeblanding i en kaffekop, der ikke er ret pæn, nyder jeg den stille augustaften under åben himmel.

På slaget 20 giver kirkens klokke lyd fra sig. Jeg kan ikke greje hvorfor, men måske det er sådan, de gør herude for at sige tak for endnu en dag.

Aftenen er dog stadig ung, da Claus Hempler synger om en gammel travhest, der er på retræte. Fra ende til anden spiller han sit suveræne comeback-album, 'Kuffert fuld af mursten', der står på en klangbund af midtlivskriser og melankoli - som i 'Vejen frem', hvorfra disse linjer er lånt:

'Lige indtil tingene igen går ad helvede til / er jeg fuldstændig færdig med at være pessimist / Ja, hey, der er skam plads til forandring, babe / så længe tingene forbliver stort set lige som sidst.'

Det er knivskarpt og dybsindigt, og måske der også er andre, der føler sig lidt ramt af ordvalget fra kunstneren, der rundhåndet spreder lykke med sin helt egen recept.

Da ekstranummeret er tonet ud, går Helle Langer på scenen for at sige pænt tak for oplevelsen, som vi har nydt i et skønt udvalg af mere eller mindre slidt møblement doneret af folk på egnen:

- Det er sådan, at når man spiller her i 18b, så får man en bog om æ westerhaw i stedet for en blomst ... der gror alligevel ikke så mange her ude.

I en gammel brugsforretning på Nørregade i Harboøre har 38-årige Helle Langer og ægtemanden Georg skabt kulturstedet 18b, der fredag og lørdag i denne uge havde besøg af først Tim Christensen og dagen derpå af Mads Langer. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Jeg har lyst til at sende hende en rose, der matcher tatoveringen på ildsjælens venstre håndled: 'Vær modig', står dér.

Det er det, hun er, hende Helle fra Hvide Sande - på linje med Tove Lauritsen, der bestyrer kulturhuset Mejeriet i Tarm, og Anton Bjerg, der som daglig leder sørger for, at klaveret spiller på Generator i Ringkøbing.

Om alt går vel i denne underlige tid, får de to spillesteder henover efteråret besøg af navne som Erik Grip, Annika Aakjær, Poul Krebs, Allan Olsen og Carl Emil Petersen.

Hatten af for dem, der skriver og synger på dansk - og for dem, der står med ansvaret for at booke kunstnere til at tage turen til Vestjylland med en guitar eller to.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Minkavler har været overbevist om det: Forskere finder coronasmitte på måge

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Skjern

Fire forskellige indbrud i to byer

Annonce