Annonce
Indland

En af de fjerneste galakser nogensinde er opdaget

Nasa Nasa/Reuters
Med nyt teleskop har forskere kunnet måle afstanden til en af de fjerneste galakser, der hidtil er observeret.

Afstanden til en kæmpegalakse, der består af store mængder stjerner, gas og stjernestøv, er blevet målt af et internationalt hold forskere.

Galaksen er fra universitets tidlige stadie og ligger 13 milliarder lysår væk.

Det gør galaksen til en af de fjerneste, som forskere nogensinde har kunnet måle.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse. Resultaterne er blevet offentliggjort i tidsskriftet Astrophysical Journal.

Forskerne har regnet ud, at galaksen formentligt indeholder hundrede gange flere stjerner end Mælkevejen, der er den galakse, som vores solsystem befinder sig i.

Og galaksen er et ganske særligt fund, mener Sune Toft, der professor ved Niels Bohr Instituttet og har været med til at opdage galaksen.

- Vi har opdaget en meget stor, massiv galakse på et meget tidligt tidspunkt i universets historier.

- Den er utrolig tæt på Big Bang. Og det bringer os et skridt videre mod at forstå, hvor alt det, vi ser i universet i dag, kommer fra, siger han.

En galakse består af en masse stjerner, der er bundet sammen af tyngdekraften. Men denne galakse indeholder også gas og stjernestøv.

Denne galakse blev allerede opdaget for ti år siden, hvor den fik navnet "Mambo-9". Men dengang var det ikke muligt at måle galaksens afstand fra jorden, fordi der ikke var den rigtige teknologi.

Så den blev bare en af mange galakser, som astronomer kunne observere, fortæller Sune Toft.

- Normalt, når vi tager billeder af galakser med teleskoper, kigger vi på lyset fra stjernerne, men på de her tidlige og ekstremt støvede galakser, er det ikke muligt.

Men med det nye teleskop "Alma" har det være muligt at måle afstanden til den støvede kæmpegalakse.

- Stjernelyset på den her galakse kan ikke undslippe på grund af alt støvet, men fordi Alma-teleskopet kan se strålingen fra støvet, er det muligt at afstandsbedømme, siger Sune Toft.

Alma-teleskopet består af 66 teleskoper, der er opstillet højt i bjergene i Chile.

De kobles sammen og opfanger den varme, der kommer fra stjernestøvet på galakserne - men ikke stjernelyset som almindelige teleskoper.

Når forskere tager billeder af fjerne galakser, viser billederne, hvordan galakserne så ud for flere milliarder år siden. Galakserne befinder sig så langt væk, at det tager lyset milliarder af år at nå frem til teleskopet.

Det internationale samarbejde med brug af Alma-teknologien er det største eksisterende jordbaserede astronomiprojekt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skandale: Kan livet fortsætte uden Postnord?

Læserbrev: Hvordan har Postnord fundet af, at det kun er brevene, de taber på? De må have fundet løsningen på at skille koldt og varmt vand. Efter det er blandet... Meget fornuftigt har postbudene både breve og pakker med ud. Det er vel heller ingen ulempe for Postnord, at det er brevene, der er befordringspligt på. De har fået serveret en politisk malkeko. Det er ender vel med, at brevene må tage op til en måned om at komme frem... Allerede nu er det betydelig langsommere end med dagvognen på Christian Den Fjerdes tid. Hvem har fået problemerne? Politikerne. Hvem har skabt dem? Politikerne. Der er flere mistænkte. En af de hovedmistænkte er Kristian Jensen. Det passer med hans taktik fra skattevæsenet. De startede med at slagte aktiverne og fordele dem. Derefter trykkede de på digitaliseringsknappen. Så satte de sig ned. Undrede sig over, at svenskerne ikke løste problemet for dem... Man kan sige meget om svenskerne, men speciel dumme er de altså ikke... Det er en skandale med de milliarder, der allerede er pumpet i projektet. Senest har de sendt adskillige personer på permanent ferie, og har planer om at sende endnu flere samme vej. Bare rejsebureauerne har rejser nok til dem... Det er ren kukkeluk at bruge milliarder på det! Udbringning af pakker er der mange, der har kapacitet til. Skildpaddebrevene må kunne løses på anden vis. Quickbreve er næsten lige så dyre som pakker. Derfor kan man vel sende dem som en pakke? Anbefalede breve kan vel håndteres på samme måde? Udbringning af B- breve kunne for eksempel overdrages til kommunerne. Ved at tilføre flere ansatte kunne hjemmehjælperne sagtens løse opgaven. Der bliver hældt millioner/milliarder i Postnord, som kunne bruges til det. Samtidig kunne ældreplejen i eget hjem blive opgraderet. Hvis postbudet, ligesom i gamle dage, havde tjek på om alle var ok. på ruten. Sikken en tryghed, det kunne give. Skildpaddebrevene kunne måske alternativt distribueres sammen med reklamerne på ugebasis. Nu mener nogen i det politiske, at vi skal købe Postdanmark tilbage fra Postnord. Heldigt, at vi ikke har fået malet alle postkasserne endnu. Der bliver udgifter nok til biler, skilte, tøj og til svenskerne. Men big business for dem, der sælger maling og profiltøj. Kan livet fortsætte uden Postnorddanmark? Eller går det i stå?

Annonce