x
Annonce
Sport

EM-klumme: Malmø er dansk

Danske tilskuere farvede Malmø rød og hvid ved VM i 2011. Nu er byen igen dansk for en stund. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Malmø er dansk.

Sådan er det.

I hvert fald til og med onsdag den 22. januar, hvor det danske landshold efter planen spiller sin sidste kamp i mellemrunden og løser billet til semifinalerne i Stockholm. Så må svensken gerne få sin i øvrigt ganske nydelige by tilbage.

Det europæiske håndboldforbund har været så venlig at placere Danmark i Malmø, så både tre indledende gruppekampe samt de fire forventede mellemrundekampe spilles i arenaen, der blot ligger et Niklas Landin-udkast fra København på den anden side af Øresund. Går det som ved VM i 2011, vil det danske landshold blive båret frem af et forrygende hjemmepublikum - ja, lad os bare kalde det for det, når hallen nok en gang bliver farvet rød og hvid. Allerede lørdag formiddag var dansk hovedsproget i den gamle bydel, hvor mange fine bygningsværker med spir og kobbertage ligner noget fra grundlæggelsen i 1353.

Malmö Arena med sine 13.000 siddepladser er fra 2008. Den ligger i et temmeligt charmeforladt nybyggerområde uden for byen. Området ligner filmkulisser med de mest forudsigelige fastfood-kæder og kaffebarer, der findes i alle byer, der kopierer kopier.

Det var til gengæld inde i denne arena, én af de mest charmerende håndboldslutrunder i historien fandt sine højdepunkter. VM-slutrunden i 2011 står stadig som et højdepunkt - ikke bare for Danmark, der vandt sølv eller tabte guldet alt efter temperament. Danmark spillede guddommelig håndbold gennem stort set hele turneringen, indtil Frankrig ventede i finalen. Stort set hele hallen holdt med Danmark, der tvang finalen ud i forlængelse, da Bo Spellerberg udlignede i sidste sekund, hvor alle forventede en afslutning fra Mikkel Hansen.

Efter forlængelsen var de fleste tilskuere skuffede. Men ikke mere end at mange af dem er tilbage her ni år senere. Malmø er igen dansk for en stund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Stram op – og hold fast i lukkeloven

Læserbrev: Over de sidste uger har butiksansatte knoklet r…. ud af bukserne. Uden at kny sørger medarbejderne i vores butikker for, at der er fyldt op på hylderne, så vi alle sammen kan få mad på bordet, toiletpapir og andre fornødenheder. Og mange danske familier har fået deres køkkenskabe fyldt godt op. De butiksansatte har brug for påskens fridage til et velfortjent hvil. Derfor bør man ikke suspendere lukkeloven henover helligdagene. I denne tid, hvor myndighedernes anbefalinger er at blive hjemme og undgå tæt kontakt til andre mennesker, løber butiksansatte en daglig risiko med kontakt med flere hundrede kunder om dagen. De sætter eget helbred på spil for at passe deres job. Butiksledelserne rundt om gør alt, hvad de kan, for at passe godt på de ansatte med håndsprit, hyppig håndvask, plexiglasplader ved kassen og ’Hold afstand’-skilte på gulvene. Stor ros for det. Men at arbejde under de forhold er anstrengende. Helligdagene i påsken med lukkede butikker kan også være med til at passe på de ansatte, så de kan blive ved med at passe deres arbejde, så længe corona-krisen varer. Derfor, kære politikere: Hold fast i lukkeloven! Og så skal familien Danmark altså stramme op. Lad nu være med at klathandle en liter mælk og en pakke gær. Køb ind til flere dage og lad én person klare det. Det er heller ikke nu, I skal hele familien afsted på ose-tur i de lokale butikker for at se på nye ipads, havetrampolin til ungerne eller lamper til stuen. Det er måske fristende for at skabe et afbræk i tiden med hjemmeskole, men lad være. Jo flere I kommer sammen, jo større risiko udsætter I butikspersonalet for. Ring til den lokale butik i stedet og lav en aftale om at få leveret varen – eller at I kan hente den pakket i en pose. Så kan I både støtte vores midt- og vestjyske butikker og passe godt på de ansatte og jer selv samtidig.

Annonce