Annonce
Sport

EM-klumme: Malmø er dansk

Danske tilskuere farvede Malmø rød og hvid ved VM i 2011. Nu er byen igen dansk for en stund. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Malmø er dansk.

Sådan er det.

I hvert fald til og med onsdag den 22. januar, hvor det danske landshold efter planen spiller sin sidste kamp i mellemrunden og løser billet til semifinalerne i Stockholm. Så må svensken gerne få sin i øvrigt ganske nydelige by tilbage.

Det europæiske håndboldforbund har været så venlig at placere Danmark i Malmø, så både tre indledende gruppekampe samt de fire forventede mellemrundekampe spilles i arenaen, der blot ligger et Niklas Landin-udkast fra København på den anden side af Øresund. Går det som ved VM i 2011, vil det danske landshold blive båret frem af et forrygende hjemmepublikum - ja, lad os bare kalde det for det, når hallen nok en gang bliver farvet rød og hvid. Allerede lørdag formiddag var dansk hovedsproget i den gamle bydel, hvor mange fine bygningsværker med spir og kobbertage ligner noget fra grundlæggelsen i 1353.

Malmö Arena med sine 13.000 siddepladser er fra 2008. Den ligger i et temmeligt charmeforladt nybyggerområde uden for byen. Området ligner filmkulisser med de mest forudsigelige fastfood-kæder og kaffebarer, der findes i alle byer, der kopierer kopier.

Det var til gengæld inde i denne arena, én af de mest charmerende håndboldslutrunder i historien fandt sine højdepunkter. VM-slutrunden i 2011 står stadig som et højdepunkt - ikke bare for Danmark, der vandt sølv eller tabte guldet alt efter temperament. Danmark spillede guddommelig håndbold gennem stort set hele turneringen, indtil Frankrig ventede i finalen. Stort set hele hallen holdt med Danmark, der tvang finalen ud i forlængelse, da Bo Spellerberg udlignede i sidste sekund, hvor alle forventede en afslutning fra Mikkel Hansen.

Efter forlængelsen var de fleste tilskuere skuffede. Men ikke mere end at mange af dem er tilbage her ni år senere. Malmø er igen dansk for en stund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det lyder godt, men: De passer ikke på Danmark

Det er så let at stille sig op og sige, at ”jeg passer på Danmark”. Det lyder godt. Man virker handlekraftig. Men når man som Mette Frederiksen er statsminister, har man andre forpligtelser end at gå med de nemme og populære løsninger, som hun gjorde, da hun præsenterede regeringens bud på, hvordan vi forhindrer terrordømte i at planlægge og udføre mere terror, når de er sluppet ud af fængslet. En regeringschef har pligt til at vælge løsninger, der holder sig inden for rammerne af, hvilken type land vi gerne vil være. Og her svigtede Mette Frederiksen. Hun foreslår nemlig, at personer, der har afsonet en dom for terror, kan forbydes at færdes i bestemte områder og have kontakt til bestemte personer i op til ti år. For at undersøge, om de overholder forbuddet, skal politiet have ret til uden dommerkendelse at trænge ind i deres hjem og undersøge deres computere. Det er her, statsministeren glemmer sin forpligtelse over for retsstatens principper. Grundloven siger helt uden dikkedarer i paragraf 72, at både husundersøgelser og undersøgelser af borgernes kommunikation kun kan ske efter en retskendelse. Der står dog også, at man kan lave love, der giver undtagelse fra paragraffen, og det er så dét, regeringen vil gøre. Men det er grundlæggende helt forkert. Regeringens forslag om at øge straffene for terror og terrorrelaterede forbrydelser betragteligt er helt i orden. Det er også rimeligt at udstede forbud om ophold og kommunikation for denne ekstraordinært usympatiske gruppe af forbrydere. Og spark dem endelig ud af landet, når der er lovhjemmel til det. Det må bare aldrig blive andre end en domstol, der gør domstolenes arbejde. Magtens tredeling er et princip, der ikke må fraviges. Hverken politikere eller myndigheder skal afsige domme eller udstede retskendelser. Det skal kun dommere. Det har regeringens normale støtter forstået, men de borgerlige partier sikrer flertallet til endnu et skridt væk fra retsstaten. De skulle skamme sig. De passer ikke på Danmark.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];