Annonce
Tarm

Elsket og hadet – nu er tre vartegn revet ned

Byportene hører nu fortiden til. Om et par uger kommer der dog en erstatning, som ikke fylder nær så meget. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Store indgangsporte fungerede i mange år som kendetegn for Tarm. Lige så længe de har stået, har de været et debatemne, og fredag blev de så væltet.
Annonce

TARM: Tarm blev fredag en mindre gæstfri by. I hvert fald på overfladen. For nu bliver byens beboere og gæster ikke længere mødt med et ”velkommen til … TARM”. De tre byporte blev nemlig væltet fredag.

Portene har stået der siden 1991, men nu er de fortid, fordi de ikke længere i samme grad forskønner byen. Derfor ser formanden for Tarm Udviklingsforum, Steen Rosby, ikke den store grund til at begræde afskeden med byens velkomstmonument.

- De har ikke været kønne i mange år, siger formanden.

Da overliggeren fra porten på Vardevej blev kørt væk fredag, kunne man se, at der manglede et stykke, så man selv skulle gætte sig til den sidste del af budskabet ”tak for besøget!”. Portens engang kridhvide to tårne i vejkanten bar tydeligt præg af algernes grønne indtog.

På Vejlevej var overliggeren hel, men rust, afskallet maling og alger prægede også her.

Omkring klokken 9.30 blev overliggeren på Vardevej som den første kørt væk. Overliggeren bærer præg af slid. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Annonce

Har altid skabt debat

De hvide tårne med overligger blev sat op i et forsøg på at lokke noget trafik gennem byen til gavn for handelslivet, da den nye ringvej dirigerede meget trafik væk fra bymidten. Allerede fra begyndelsen var alle ikke lige glade for de nye vartegn.

- De byporte har altid været gode til at skabe debat. Nogle elsker dem, nogle hader dem, siger Gunnar Thorup med et lille grin.

Gunnar Thorup havde den arkitektvirksomhed, som tegnede byportene. Dengang blev der lavet fire porte, men den på Åboulevarden er siden blevet pillet ned. Da portene blev bestilt, var der et overordnet krav.

- Det var meningen, de skulle være markante, og det blev de, siger Gunnar Thorup.

Annonce

Nye velkomsttårne bliver mindre

Vartegnene har nu sagt goddag og farvel i både 90’erne, 00’erne, 10’erne og de allerførste dage af 20’erne. For Gunnar Thorups skyld havde de ikke behøvet at stå så længe.

- De skulle have været taget ned for længe siden, hvis du spørger mig. Det er ikke pænt at have noget stående, som ikke bliver vedligeholdt, siger han.

Gunnar Thorup er i dag billedkunstner, og nu har han på frivillig basis designet erstatningerne for de store porte. De nye velkomsttårne bliver sat op, der hvor portene har stået. Men der bliver kun et tårn i den ene side af vejen og ingen overligger, så størrelsen bliver noget mindre end det, folk i Tarm har været vant til.

- Det bliver mere tidssvarende, siger Gunnar Thorup.

Tarm Udviklingsforum og Gunnar Thorup håber på, den nye velkomstkomité i vejkanten bliver sat op inden for de næste par uger.

Steen Rosby og Frank Grønhøj fra Tarm Udviklingsforum fulgte med, da den første byport sagde farvel for sidste gang. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Siden starten af 1990'erne har portene sagt goddag og farvel, men fremover skal de lokale og gæsterne altså vænne sig til en mindre velkomst. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bent giver butiksruderne en gratis omgang: Vi har ikke været så hårdt ramt af coronanedlukningen som de handlende

Skjern

Skjern får sin egen tv-kanal: Underholdningsshow, natur, kultur og butikker skal fylde sendefladen

Skjern For abonnenter

Vestjylland skulle være Henris ferieflirt: Nu er han Skjern-mand og starter en lokal tv-kanal

Ringkøbing

Byens ældste dametøjsbutik er klar efter corona-pause: Nu håber vi bare, at folk ikke har brugt alle deres penge på nettet

Annonce