Annonce
Tarm

Elsket og hadet – nu er tre vartegn revet ned

Byportene hører nu fortiden til. Om et par uger kommer der dog en erstatning, som ikke fylder nær så meget. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Store indgangsporte fungerede i mange år som kendetegn for Tarm. Lige så længe de har stået, har de været et debatemne, og fredag blev de så væltet.

TARM: Tarm blev fredag en mindre gæstfri by. I hvert fald på overfladen. For nu bliver byens beboere og gæster ikke længere mødt med et ”velkommen til … TARM”. De tre byporte blev nemlig væltet fredag.

Portene har stået der siden 1991, men nu er de fortid, fordi de ikke længere i samme grad forskønner byen. Derfor ser formanden for Tarm Udviklingsforum, Steen Rosby, ikke den store grund til at begræde afskeden med byens velkomstmonument.

- De har ikke været kønne i mange år, siger formanden.

Da overliggeren fra porten på Vardevej blev kørt væk fredag, kunne man se, at der manglede et stykke, så man selv skulle gætte sig til den sidste del af budskabet ”tak for besøget!”. Portens engang kridhvide to tårne i vejkanten bar tydeligt præg af algernes grønne indtog.

På Vejlevej var overliggeren hel, men rust, afskallet maling og alger prægede også her.

Annonce
Omkring klokken 9.30 blev overliggeren på Vardevej som den første kørt væk. Overliggeren bærer præg af slid. Foto: Sebastian Engelberth Hansen

Har altid skabt debat

De hvide tårne med overligger blev sat op i et forsøg på at lokke noget trafik gennem byen til gavn for handelslivet, da den nye ringvej dirigerede meget trafik væk fra bymidten. Allerede fra begyndelsen var alle ikke lige glade for de nye vartegn.

- De byporte har altid været gode til at skabe debat. Nogle elsker dem, nogle hader dem, siger Gunnar Thorup med et lille grin.

Gunnar Thorup havde den arkitektvirksomhed, som tegnede byportene. Dengang blev der lavet fire porte, men den på Åboulevarden er siden blevet pillet ned. Da portene blev bestilt, var der et overordnet krav.

- Det var meningen, de skulle være markante, og det blev de, siger Gunnar Thorup.

Nye velkomsttårne bliver mindre

Vartegnene har nu sagt goddag og farvel i både 90’erne, 00’erne, 10’erne og de allerførste dage af 20’erne. For Gunnar Thorups skyld havde de ikke behøvet at stå så længe.

- De skulle have været taget ned for længe siden, hvis du spørger mig. Det er ikke pænt at have noget stående, som ikke bliver vedligeholdt, siger han.

Gunnar Thorup er i dag billedkunstner, og nu har han på frivillig basis designet erstatningerne for de store porte. De nye velkomsttårne bliver sat op, der hvor portene har stået. Men der bliver kun et tårn i den ene side af vejen og ingen overligger, så størrelsen bliver noget mindre end det, folk i Tarm har været vant til.

- Det bliver mere tidssvarende, siger Gunnar Thorup.

Tarm Udviklingsforum og Gunnar Thorup håber på, den nye velkomstkomité i vejkanten bliver sat op inden for de næste par uger.

Steen Rosby og Frank Grønhøj fra Tarm Udviklingsforum fulgte med, da den første byport sagde farvel for sidste gang. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Siden starten af 1990'erne har portene sagt goddag og farvel, men fremover skal de lokale og gæsterne altså vænne sig til en mindre velkomst. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce