Annonce
Indland

Lavede 532 kilometer langt kunstværk på Vestkysten: Nu kommer der en ny lyslinje

Lyslinjen kan ses mandag 4. maj kl. 22-24 i København. Animation: Kunsthal Charlottenborg
Befrielsen fejres 75 år efter med århusiansk kunstners værk, der vækker minder om et tilsvarende langs Vestkysten.

AARHUS: Det var yderst spektakulært, da den århusianske kunstner Elle-Mie Ejdrup Hansen for 25 år siden lavede en lyslinje på 532 kilometer langs den jyske vestkyst for at markere 50 året for Befrielsen efter den tyske besættelse af Danmark. Nu er ideen vendt tilbage, dog ikke ved Vestkysten.

Denne gang trækkes en lysende linje mellem magtens institutioner Christiansborg og Amalienborg i København mandag 4. maj kl. 22-24 på 75-års dagen for den danske befrielse.

Kunsthal Charlottenborg har indbudt Elle-Mie Ejdrup Hansen til at skabe det nye lysværk, der i to timer vil lyse ud gennem Kunsthal Charlottenborg, mens danskere over hele landet stiller lys i vinduerne.

Lyslinjen peger i den ene ende på Amalienborg og i den anden ende på Christiansborg.

- Det er en manifestation af trangen efter frihed, som der mere end nogensinde er brug for. Det er et ønske om at sende glæde og lys ud. Det har jeg behov for, og det har jeg altid haft. Jeg har aldrig troet på dommedag, men synes, at man som menneske har brug for et symbol på noget godt. At sende nogle gode ting fremad koblet med erindringen. Vi har alle sammen erindring, der sendes med fremad. Det er sådan, tiden manifesterer sig. Det handler om at turde tro på det fremadrettede. Det er grundlæggende, og det bliver vi nødt til, siger Elle-Mie Ejdrup Hansen til kunsthallens hjemmeside.

Annonce

Lyslinjen

Lyslinjen kan ses mellem Christiansborg og Amalienborg i København mandag 4. maj kl. 22-24 på 75-års dagen for den danske befrielse.

I 1995 stod Elle-Mie Ejdrup Hansen bag det spektakulære projekt "Linien – Lyset", en lysende linje fra Skagen til Sild.

- Det er mig bekendt Danmarkshistoriens største kunstværk. Flere end 500.000 danskere samledes for at opleve lysværket, der skabte megen debat. Vi er derfor stolte af, at Elle-Mie Ejdrup Hansen vil sende et lys af håb ind i fremtiden i en tid, hvor Danmark står i sin største krise og nedlukning siden 2. Verdenskrig, siger direktør på Kunsthal Charlottenborg, Michael Thouber.

I efteråret 2020 har Elle-Mie Ejdrup Hansen en større udstilling "Still" i Viborg Kunsthal, hvor både projektet fra Vestkysten og Kunsthal Charlottenborg vil indgå.

Elle-Mie Ejdrup Hansen laver spektakulære værker, der vækker diskussioner. Foto: Jens Thaysen
I 2013 lavede Elle-Mie Ejdrup Hansen et 100 meter langt spejl til "Sculpture by the Sea" langs Strandvejen og Aarhus Bugt. "100 meter himmel" hed det. Her besigtiger hun det sammen med Kronprins Frederik og Aros-direktør Jens Erik Sørensen. Foto: Henning Bagger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce