Annonce
Kultur

Elisabeth kommer til Skjern med sin nye bog

I sin nye bog, 'Store børn', beskriver Elisabeth Gjerluff Nielsen blandt andet sit forhold til sin storebror, Peter A.G. Nielsen. Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017
Elisabeth Gjerluff Nielsen udgiver 22. august 'Store børn', der bygger på erindringer om hendes familie og alt det, hun er rundet af i Skjern. Dagen efter udgivelsen besøger hun sin fødeby for at signere bøger.

Skjern: Men min far mener ikke, at det var Jens, der begyndte. Så nu, hvor Peter ikke vil sige undskyld, kan han blive fri for at komme med til Kvie Sø og i stedet få lov at blive alene hjemme i en søndagsstille, sommerdøsig, tung, varm by en hel lang helligdag med udsigt til De Gamles Hjem og kirken. Her kan han gå og stege i sit eget fedt og spille 'martyr', som det hedder, når man ikke vil bøje sig. Og det vil man ikke i vores familie.

Der er masser af fine, små fortællinger fra Skjern og omegn i den bog, Elisabeth Gjerluff Nielsen torsdag 22. august udgiver på forlaget Gyldendal.

- Det er på en måde en kærlighedserklæring at gå ned i det her stof, siger hun om 'Store børn', der bærer undertitlen 'Erindring om en familie.'

Dagen efter den officielle udgivelse vender Elisabeth Gjerluff Nielsen hjem til sin fødeby for at signere bøger hos Bog & Idé i Jernbanegade.

Annonce

Et kompliceret forhold

'Store børn' er også en skildring af den sorg og smerte, der sætter sig i krop og sjæl, når man ikke kan nå de søskende, man som udgangspunkt burde have allermest til fælles med - blandt andre Peter A.G. Nielsen.

Om sit forhold til sin Gnags-berømte storebror siger Elisabeth Gjerluff Nielsen, at 'det er kompliceret.' I bogen kommer det blandt andet til udtryk i beskrivelsen af en ophedet diskussion mellem Elisabeth og Peter - i en situation, hvor de er dybt uenige om, hvorvidt mellemnavnet skal staves med et eller to f'er.

- Der er nogle glansbilleder af uproblematiske familieliv, jeg ikke ønsker at give videre, siger Elisabeth om en af grundene til at have skrevet den 264 sider lange 'Store børn.'

For de, der ikke har mulighed for at kigge ind hos Bog & Idé 23. august, venter der en ny mulighed for at komme tæt på Elisabeth 28. november, hvor hun klokken 19 deltager i et forfatterforedrag på Skjern Bibliotek.

Læs uddrag fra bogen og interview med Elisabeth i Dagbladet Søndag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samarbejde kan være en kur mod butiksdød

De findes allerede mange steder - samarbejdsaftaler. Det gælder i hvert fald i foreningslivet. Her har mange klubber og foreninger på den ene eller anden måde slået pjalterne sammen for at sikre, at der er deltagere nok på de forskellige hold, og det kan være både badminton, fodbold, gymnastik eller noget helt fjerde. Alternativet har i mange tilfælde været at lukke ned, og det med at lukke ned fører sjældent noget positivt med sig. I en helt anden boldgade kan det meget vel være, at netop et samarbejde kan give god mening - nemlig når det drejer sig om at holde liv i de lokale butikker. Butiksdøden har i årevis hærget i mange af kommunens talrige landsbyer. Som regel har de lokale kæmpet til det sidste for at holde liv i dagligvareforretningen, men alt for mange gange har de måttet kaste håndklædet i ringen, og landsbyen står uden butik. Sidste år var det Stauning, der var igennem denne proces, da Brugsen lukkede. Her endte historien heldigvis lykkeligt sidst i 2019, idet Brian Pedersen overtog forrretningen, der fortsætter som en Min Købmand. Forhåbentlig bakker de lokale op om den! Nu er det andelsbutikken i Velling, der er i klemme. For nylig sagde købmanden op, men forretningen drives dog videre af behjertede frivillige. Men det går ikke for godt med økonomien, og findes der ikke en løsning, risikerer Velling at stå uden dagligvarebutik med de konsekvenser, det får for lokalsamfundet. Det bliver alt andet lige mindre attraktivt at bo i byen, når der ikke er en butik. I tirsdags var der ekstraordinær generalforsamling om butikkens fremtid. Der var blandt de fremmødte borgere opbakning til at forsøge at drive butikken videre. Og så var der en gæst, der slog de optimistiske strenge an - købmanden fra Stauning. Efter hans mening er der bestemt baggrund for en dagligvarebutik i Velling - og han kunne godt se sig selv i et samarbejde mellem de to købmandsbutiker. Det er endnu ikke bestemt, hvad et samarbejde helt konkret skal bestå af, men det lyder fornuftigt. Skal dagligvarebutikkerne i landsbyerne overleve, må de i mange tilfælde finde utraditionelle løsninger. Det kræver dog, at kunderne bakker helhjertet op. Ellers kan det være lige meget med de gode intentioner og flotte ord på en generalforsamling.

Annonce