Annonce
Ringkøbing

Elever lavede erstatning for stjålet maleri: Vildt fedt

Ølstrup Friskoles medlitidige altertavle til kirken hænger nu på skolen. Flere elever var med til at lave billedet, da det kostbare Nolde-maleri var blevet stjålet. Foto Jørgen Kirk

På Ølstrup Friskole jubler man over nyheden om, at stjålet Emil Nolde-maleri er fundet efter næsten fire år.

Ølstrup: Ti millioner kroner. Så meget er det Emil Nolde-maleri værd, der 11. marts 2014 blev stjålet fra altertavlen i Ølstrup Kirke. Noget sensationelt er maleriet med titlen "Middag i Emmaus" nu fundet i Nordtyskland, og nu håber man på at få det hjem.

I de næsten fire år, Nolde har været forsvundet, har der hængt flere andre malerier på altertavlen. Et af dem blev lavet af elever på Ølstrup Friskole, der ligger lige overfor kirken.

Elevernes værk fik lov at hænge i næsten et år, og to af de elever, der var med til at lave det, er Rikke Lykke Pedersen og Emilie Fjordside:

- Der var blevet lavet en baggrund, og så skulle vi lave blomster, som skulle klippes ud og på maleriet, fortæller Rikke Lykke Pedersen på 13 år.

Annonce

Lidt mærkeligt

At friskolen skulle lave et maleri til altertavlen, kom i stand, fordi en lærer på skolen var med i menighedsrådet ved kirken. Læreren lavede baggrunden for billedet, inden eleverne blev bragt på banen. Det var en stor oplevelse for dem:

- Det var lidt sjovt, men det var også mærkeligt, at det skulle hænge i kirken, hvor alle kunne se det, fortæller Rikke Lykke Pedersen.

Hun bliver bakket op af Emilie Fjordside på 14 år, der understreger, at eleverne fik gode reaktioner på deres værk:

- Det gjorde vi. Mine bedsteforældre sagde også, at det var rigtig pænt og flot, udtaler Emilie Fjordside.

Vildt fedt, det blev fundet

De to unge elever har nu gået på Ølstrup Friskole i otte år. De er begge glade for, at det originale maleri nu er fundet, selvom det var sjovt at være med til at hjælpe:

- Det er vildt fedt, at det er fundet igen. Vi havde aldrig nogensinde regnet med, at vi skulle se det igen, lyder det fra Emilie Fjordside.

Hun bakkes op af sin klassekammerat, der glæder sig over, at eleverne sammen kunne være med til at erstatte det ti millioner kroner dyre Nolde-maleri for en stund:

- Vi er glade for, at vi kunne være med til at lave noget, mens det var væk, fortæller Rikke Lykke Pedersen.

Lige nu arbejdes der på at få "Middag i Emmaus" hjem til Ølstrup Kirke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vestjylland

Mand omkommet i drukneulykke

Videbæk

Kvinde hørte tyv luske rundt

Leder

Forslagene efter Hilde-sagen: En dyr omgang tidsspilde

Siden nyopererede Hilde-Kristin Reed Mogensen Kristi Himmelfartsdag sidste år lagde en selfie op på Facebook, er hendes navn blevet til et begreb. Hilde-sagen får de fleste læsere af Dagbladet til at tænke på benhård tolkning af sygedagpengeregler og på jobafklaring på kanten af sygesengen. Dagen før sin operation fik Hilde besked fra kommunen om, at hun få dage efter ville komme i et såkaldt jobafklaringsforløb og få frataget sine sygedagpenge til fordel for den lavere ressourceforløbsydelse. Sygedagpengeperioden på 22 uger var udløbet, og kommunen fandt ikke grundlag for at forlænge perioden. En shitstorm, en lang række artikler i Dagbladet samt et par kommunale kovendinger senere er Hilde i dag færdig med sin efterbehandling og håber at være kommet fri af kræften. Hun er også lige så stille på vej tilbage til sit job som dyrlæge i Tim. Samtidig er kommunen færdig med sin 'efterbehandling' af denne og andre sygedagpengesager, og det har nu ført til en henvendelse til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard med forslag til ændringer af lovgivningen. Sygedagpengeperioden bør, mener kommunen, forlænges fra 22 til for eksempel 30 uger. Det vil selvfølgelig give den syge mere tid til at blive rask - men det er værd at minde kommunen om, at uanset om fristen er det ene eller det andet antal uger, så er en henvendelse som den, Hilde fik dagen før en alvorlig kræftoperation, helt hen i vejret. Men honnør for udspillet! Knap så højt løfter vi på hatten over de andre forslag fra kommunen. At det skulle gøre nogen forskel, om man kalder det jobafklaringsforløb eller jobudviklingsforløb, skal man vist have den store diplomuddannelse i bureaukrat-dansk for at forstå visdommen i. Det er nu en gang indholdet og ikke den sproglige indpakning, som betyder noget. Tilsvarende lyder forslaget om en landsdækkende kampagne, der skal fremhæve meningen med og værdien af jobafklaringsforløb, ærlig talt som en dyr omgang tidsspilde. Et godt råd: Brug i stedet kræfterne og pengene på at administrere både menneskeligt og fornuftigt i forhold til de muligheder, loven giver. Det kunne for eksempel have sparet Hilde for en opslidende kamp med myndighederne.

Annonce