Annonce
Ringkøbing

Elever lavede erstatning for stjålet maleri: Vildt fedt

Ølstrup Friskoles medlitidige altertavle til kirken hænger nu på skolen. Flere elever var med til at lave billedet, da det kostbare Nolde-maleri var blevet stjålet. Foto Jørgen Kirk

På Ølstrup Friskole jubler man over nyheden om, at stjålet Emil Nolde-maleri er fundet efter næsten fire år.

Ølstrup: Ti millioner kroner. Så meget er det Emil Nolde-maleri værd, der 11. marts 2014 blev stjålet fra altertavlen i Ølstrup Kirke. Noget sensationelt er maleriet med titlen "Middag i Emmaus" nu fundet i Nordtyskland, og nu håber man på at få det hjem.

I de næsten fire år, Nolde har været forsvundet, har der hængt flere andre malerier på altertavlen. Et af dem blev lavet af elever på Ølstrup Friskole, der ligger lige overfor kirken.

Elevernes værk fik lov at hænge i næsten et år, og to af de elever, der var med til at lave det, er Rikke Lykke Pedersen og Emilie Fjordside:

- Der var blevet lavet en baggrund, og så skulle vi lave blomster, som skulle klippes ud og på maleriet, fortæller Rikke Lykke Pedersen på 13 år.

Annonce

Lidt mærkeligt

At friskolen skulle lave et maleri til altertavlen, kom i stand, fordi en lærer på skolen var med i menighedsrådet ved kirken. Læreren lavede baggrunden for billedet, inden eleverne blev bragt på banen. Det var en stor oplevelse for dem:

- Det var lidt sjovt, men det var også mærkeligt, at det skulle hænge i kirken, hvor alle kunne se det, fortæller Rikke Lykke Pedersen.

Hun bliver bakket op af Emilie Fjordside på 14 år, der understreger, at eleverne fik gode reaktioner på deres værk:

- Det gjorde vi. Mine bedsteforældre sagde også, at det var rigtig pænt og flot, udtaler Emilie Fjordside.

Vildt fedt, det blev fundet

De to unge elever har nu gået på Ølstrup Friskole i otte år. De er begge glade for, at det originale maleri nu er fundet, selvom det var sjovt at være med til at hjælpe:

- Det er vildt fedt, at det er fundet igen. Vi havde aldrig nogensinde regnet med, at vi skulle se det igen, lyder det fra Emilie Fjordside.

Hun bakkes op af sin klassekammerat, der glæder sig over, at eleverne sammen kunne være med til at erstatte det ti millioner kroner dyre Nolde-maleri for en stund:

- Vi er glade for, at vi kunne være med til at lave noget, mens det var væk, fortæller Rikke Lykke Pedersen.

Lige nu arbejdes der på at få "Middag i Emmaus" hjem til Ølstrup Kirke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Samskabelse er vejen frem i rundkørslen

Vi kommer ikke uden om det … Det offentlige har ikke råd til at betale for alle de ønsker, borgerne har til forbedringer og forskønnelser af vore fælles omgivelser. Men så er det jo godt, når borgerne kan tage sagen i egen hånd … Tag bare rundkørslen i Astrup ved Femvejen lige uden for byen; af lokale kaldt "Danmarks grimmeste" af slagsen. Om det passer, vil være et oplagt emne til en rundbordsdiskussion. Men køn var den i alt fald ikke, overgroet som den var med ukrudt. Kommunen havde dog ikke pengene til at gøre noget ved den. Men så tog folk i Astrup sagen i egen hånd. En flok frivillige påtog sig opgaven med at omdanne den til "Danmarks smukkeste rundkørsel". Det skete ved, at folk lagde kræfterne sammen: Per Kjær, der driver maskinstationen, stillede maskine til rådighed. Landmand Vagn Lindy Petersen i Skjern havde noget jord til at ligge efter en staldudvidelse, som kunne bruges, så onsdag blev der flyttet 400 kubikmeter jord. Svæveflyvepladsen i Ejstrup bidrog med et træ, som Kristian Ahle selv gravede op. Nu mangler de frivillige bare at få plantet rododendron i fem farver, så er "Femvejens Andels Rundkørsel", som den - måske ikke helt mundret - er kommet til at hedde, klar til at springe ud det kommende forår i al sin glans. Det hører med til historien, at rododendronerne selvfølgelig udbydes på andele, og at anlægsgartner Ole Christensen står for indkøb af planterne. Kommunens rolle i hele historien har i dette tilfælde været lydhørhed over for de lokale ønsker, og hurtig tilladelse til, at de frivillige kunne gå i gang. I andre tilfælde ser man i stigende grad, at der er tale om egentlig samskabelse; altså at kommunen og lokalsamfundene i fællesskab bidrager til at løse opgaver, som kommunen ikke har råd til alene at løse - for eksempel etablering af cykelstier. Man kan selvfølgelig mene, at opgaverne bør betales fuldt ud af kommunen. Men ofte vil det være ensbetydende med, at de ikke løses - eller i bedste fald først om mange år - og så er det da bedre, at parterne i fælles forståelse skaber noget sammen. Ellers havde Astrup næppe været på vej til at få "Danmarks smukkeste rundkørsel".

Navne

Succesrig højskole søger ny forstander

Annonce