Annonce
Ringkøbing-Skjern

Elbæk åben for kommunal kompensation til Guldregnallé-ejere

Guldregnalle 9 og fire andre grunde på stikvejen er forurenede. Det skal kommunen tage ansvar for og kompensere, mener viceborgmester Søren Elbæk. Arkivfoto
- Der er begået kommunale forsømmelser, og det må vi påtage os et ansvar for, siger viceborgmester Søren Elbæk i Guldregnallé-sagen. Advokat opfordrer politikerne til at handle hurtigt.

Videbæk: Viceborgmester Søren Elbæk (S) er åben for, at kommunen imødekommer den appel om hjælp, som ægteparret Kølbæk Olesen retter til politikerne efter at parret onsdag er blevet dømt til at betale 491.000 kroner i Guldregnallé-sagen.

Henriette og Eigil Kølbæk Olesen solgte i 2010 huset Guldregnallé 9 for 967.000 kroner, men grunden viste sig i 2015 at være forurenet, hvorpå køberne rejste krav om afslag i prisen. Retten i Herning har onsdag afgjort, at Kølbæk Olesen skal give køberne et afslag på 400.000 kroner og betale sagsomkostninger på 91.000 kroner.

Kommunen udstykkede grundene på Guldregnallé i 1977, selv om det skete på en tidligere losseplads, hvorfra forureningen stammer. Kommunen frifindes for erstatningskrav, da sagen er forældet. Loven har dog en moralsk kattelem, som giver politikerne mulighed for at imødekomme erstatningskrav, selv om kommunen ikke er retligt forpligtet til det.

Kølbæk Olesen håber derfor, at politikerne vil benytte kattelemmen og leve op til borgmester Hans Østergaards løfte om at se positivt på en kompensation til lodsejerne, der er kommet i klemme. Et løfte, som Søren Elbæk melder sig klar til at indfri.

- Det er fastslået ved dom, at grundene er forurenede, og at det påvirker ejendommenes værdi. Derfor er der i mine øjne ingen tvivl om, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal påtage sig et ansvar i sagen og kompensere de lodsejere, der er kommet i en frygtelig situation. Det her er jo enhver husejers mareridt, siger Søren Elbæk.

Han afventer nu en vurdering fra kommunens juridiske afdeling om, hvilke handlemuligheder politikerne har.

- Vi skal jo overholde loven, og der er grænser for, hvad vi må bruge penge på, men det er klart, at der er nogle muligheder, siger Elbæk.

Kølbæk Olesen har 14 dage til at betale de 491.000 kroner. Parrets advokat Kim Stensgård har derfor allerede onsdag skrevet til kommunen og bedt om et møde om sagen.

Annonce

Under pres

- Kommunen ville have en juridisk afgørelse, og den har de fået nu. Den går kommunens vej, hvilket ikke var en overraskelse på grund af forældelsen. Jeg synes så, at politikerne selv har været ude og sige, at de har et moralsk ansvar, så derfor går jeg til dem nu, siger Kim Stensgård.

De blot 14 dages betalingsfrist sætter alle parter under pres.

- Vores problem er, at vi kun har 14 dage til at finde en god, mindelig løsning. Så jeg håber meget, at kommunen er villig til at kigge på sagen, så vi kan komme frem til en løsning, så mine klienter kan komme videre derfra, siger Stensgård.

Han kan anke sagen til landsretten, hvilket vil udskyde den endelige afgørelse og samtidig betalingen af de 490.000 kroner med et år. Kim Stensgård opfordrer dog kommunen til at handle hurtigt og tage et møde om sagen. Han har i sin henvendelse til kommunen ikke på forhånd foreslået noget beløb som kompensation.

- Det skal være et beløb, som mine klienter synes er fornuftigt, og som de kan leve videre med, siger Stensgård.

Etisk forpligtelse

Søren Elbæk er enig i, at der skal handles hurtigt.

- Vi har en økonomisk forpligtelse og en etisk forpligtelse til at få sagen afsluttet så hurtigt som muligt. Derfor skal vi gå ind i sagen i et forsøg på at få den lukket så hurtigt som overhovedet muligt, så de mennesker kan komme til at leve et normalt liv igen. Det må være dét, det drejer sig om.

Præcedens

Også grundene Guldregnallé 11, 13, 15 og 17 er forurenede i mere eller mindre grad. Søren Elbæk erkender, at disse lodsejere også vil have en forventning om en kompensation.

- Det er klart, at hvis de vi politisk går ind i sagen og kompenserer de tidligere ejere af Guldregnallé 9 kan det have en præcedenseffekt for de andre på vejen. Og i min optik har det præcedens. De andre er ikke ringere eller bedre stillet end dem i nummer 9. Der er et kommunalt ansvar, og det må vi påtage os. Juridisk kan man måske vride sig udenom, men der er andet end jura her i livet, siger Søren Elbæk.

Det har onsdag ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Hans Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Kvinder: Gå hjem og hold fri resten af året

Læserbrev: Danske mænd får i gennemsnit 15 procent mere end deres kvindelige kolleger. Det er sådan cirka halvanden månedsløn. Så hvis kvinder og mænd skal have lige løn for lige arbejde, skal kvinderne have sidste arbejdsdag den 13. november og først møde op igen til januar. I 1976 fik Danmark lov om ligeløn. Det er 43 år siden, men målet er ikke nået endnu. Skal vi for alvor gøre noget ved det, så skal der ny lovgivning til. Ellers har ligelønnen meget lange udsigter. Det vil være absurd, hvis vores børns eller børnebørns generationer på arbejdsmarkedet skal arve uligelønnen. I England har de fået en lov, der pålægger arbejdspladser med flere end 250 ansatte at offentliggøre seks bestemte nøgletal for de ansatte kvinders og mænds løn – herunder forskellen på dem. Derudover skal virksomhederne forklare, hvorfor der er forskel, og hvad man vil gøre for at nedbringe den. Det kunne jeg godt tænke mig at se her også. Det ville være relativt nemt at starte med at stille krav om offentlige, kønsopdelte lønstatistikker. Barselsorloven er et andet område, som vil kunne sætte fart på udligningen. Far skal mere hjem på barsel – og mor tidligere tilbage på job. I både Sverige og Norge tager mere end dobbelt så mange fædre barselsorlov. I denne sammenhæng er det derfor positivt, at et EU-direktiv om øremærket barsel til mænd skal være implementeret herhjemme senest i 2022. Det, at tale åbent om løn på arbejdspladserne, vil også være med til at fremme vilkårene for at få ligeløn. Det er hverken forbudt eller farligt at tale om, hvad man hver især får i løn, så tag snakken med dine kolleger. Lige løn for lige arbejde er et fair krav at stille. Vil du have flere argumenter til ligelønssnakken, så følg med på Kvindernes Sidste Arbejdsdag på facebook.

Annonce