Annonce
Ringkøbing-Skjern

Elbæk åben for kommunal kompensation til Guldregnallé-ejere

Guldregnalle 9 og fire andre grunde på stikvejen er forurenede. Det skal kommunen tage ansvar for og kompensere, mener viceborgmester Søren Elbæk. Arkivfoto
- Der er begået kommunale forsømmelser, og det må vi påtage os et ansvar for, siger viceborgmester Søren Elbæk i Guldregnallé-sagen. Advokat opfordrer politikerne til at handle hurtigt.

Videbæk: Viceborgmester Søren Elbæk (S) er åben for, at kommunen imødekommer den appel om hjælp, som ægteparret Kølbæk Olesen retter til politikerne efter at parret onsdag er blevet dømt til at betale 491.000 kroner i Guldregnallé-sagen.

Henriette og Eigil Kølbæk Olesen solgte i 2010 huset Guldregnallé 9 for 967.000 kroner, men grunden viste sig i 2015 at være forurenet, hvorpå køberne rejste krav om afslag i prisen. Retten i Herning har onsdag afgjort, at Kølbæk Olesen skal give køberne et afslag på 400.000 kroner og betale sagsomkostninger på 91.000 kroner.

Kommunen udstykkede grundene på Guldregnallé i 1977, selv om det skete på en tidligere losseplads, hvorfra forureningen stammer. Kommunen frifindes for erstatningskrav, da sagen er forældet. Loven har dog en moralsk kattelem, som giver politikerne mulighed for at imødekomme erstatningskrav, selv om kommunen ikke er retligt forpligtet til det.

Kølbæk Olesen håber derfor, at politikerne vil benytte kattelemmen og leve op til borgmester Hans Østergaards løfte om at se positivt på en kompensation til lodsejerne, der er kommet i klemme. Et løfte, som Søren Elbæk melder sig klar til at indfri.

- Det er fastslået ved dom, at grundene er forurenede, og at det påvirker ejendommenes værdi. Derfor er der i mine øjne ingen tvivl om, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal påtage sig et ansvar i sagen og kompensere de lodsejere, der er kommet i en frygtelig situation. Det her er jo enhver husejers mareridt, siger Søren Elbæk.

Han afventer nu en vurdering fra kommunens juridiske afdeling om, hvilke handlemuligheder politikerne har.

- Vi skal jo overholde loven, og der er grænser for, hvad vi må bruge penge på, men det er klart, at der er nogle muligheder, siger Elbæk.

Kølbæk Olesen har 14 dage til at betale de 491.000 kroner. Parrets advokat Kim Stensgård har derfor allerede onsdag skrevet til kommunen og bedt om et møde om sagen.

Annonce

Under pres

- Kommunen ville have en juridisk afgørelse, og den har de fået nu. Den går kommunens vej, hvilket ikke var en overraskelse på grund af forældelsen. Jeg synes så, at politikerne selv har været ude og sige, at de har et moralsk ansvar, så derfor går jeg til dem nu, siger Kim Stensgård.

De blot 14 dages betalingsfrist sætter alle parter under pres.

- Vores problem er, at vi kun har 14 dage til at finde en god, mindelig løsning. Så jeg håber meget, at kommunen er villig til at kigge på sagen, så vi kan komme frem til en løsning, så mine klienter kan komme videre derfra, siger Stensgård.

Han kan anke sagen til landsretten, hvilket vil udskyde den endelige afgørelse og samtidig betalingen af de 490.000 kroner med et år. Kim Stensgård opfordrer dog kommunen til at handle hurtigt og tage et møde om sagen. Han har i sin henvendelse til kommunen ikke på forhånd foreslået noget beløb som kompensation.

- Det skal være et beløb, som mine klienter synes er fornuftigt, og som de kan leve videre med, siger Stensgård.

Etisk forpligtelse

Søren Elbæk er enig i, at der skal handles hurtigt.

- Vi har en økonomisk forpligtelse og en etisk forpligtelse til at få sagen afsluttet så hurtigt som muligt. Derfor skal vi gå ind i sagen i et forsøg på at få den lukket så hurtigt som overhovedet muligt, så de mennesker kan komme til at leve et normalt liv igen. Det må være dét, det drejer sig om.

Præcedens

Også grundene Guldregnallé 11, 13, 15 og 17 er forurenede i mere eller mindre grad. Søren Elbæk erkender, at disse lodsejere også vil have en forventning om en kompensation.

- Det er klart, at hvis de vi politisk går ind i sagen og kompenserer de tidligere ejere af Guldregnallé 9 kan det have en præcedenseffekt for de andre på vejen. Og i min optik har det præcedens. De andre er ikke ringere eller bedre stillet end dem i nummer 9. Der er et kommunalt ansvar, og det må vi påtage os. Juridisk kan man måske vride sig udenom, men der er andet end jura her i livet, siger Søren Elbæk.

Det har onsdag ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Hans Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Præmie til to millioner: Så har Cassia og Charles fået nøglerne til deres drømmehus

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Ringkøbing-Skjern

Steenberg glæder sig: Et skridt i den rigtige retning at åbne for tyske turister

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce