Annonce
Debat

El-nettets begrænsninger og den grønne omstilling

Solcellepark ved Vandel. Foto: Mette Mørk
Annonce

Læserbrev: Statens Energiselskab, Energinet Danmark udgiver hvert år et Kapacitetskort, som baserer sig på Energistyrelsens analyserapport året før. Kapacitetskortet fra 2020 udviser en alarmerende høj belastningsgrad i nogle store regioner i landet. Energinet anvender betegnelsen Vedvarende Energi (VE), om hhv. sol- og vindmølle-projekter som elproduktionsanlæg. Der er en stigende interesse, som sætter de eksisterende el-net under et voldsomt pres. Kapacitetskortet fra 2020 viser indikativt hvilke områder, der er udfordret ved opførsel af yderligere VE anlæg. På regionsplan viser kortet, at region Midt og Sjælland i dag ligger med en forbrugsdækning på over 130 %. Region Nordjylland er oppe på omkring 170 %. Region Syd ligger cirka med 100 % forbrugsdækning i dag. Og stort set det samme i 2025. Region Hovedstaden er på under 10 %. De importerer alt.

I 2025 vil region Midt-, Sjælland og Nordjylland ligge over 175 %. En så høj forbrugsdækning medfører at hele nettet i 2021 er belastet med 100 – 125 % i disse områder. Og at samtlige, såkaldte transportnet ud af disse overproducerende områder, allerede i 2020 er belastet med mere end 125 % dagligt. Placeringer af nye VE-anlæg i disse områder vil være muligt, men giver sandsynligvis behov for større forstærkninger og dermed en længere tidshorisont inden fuld indpasning. I områder med forbrugsdækning over 100 % og netbegrænsninger ud af området, er der stor risiko for nedregulering af VE-produktion. Altså som vi ser i dag, en række store mølleparker hvor møllerne står stille eller snurrer med få omdrejninger.

Hele den vestlige del af Jylland, store dele nord for og omkring Aarhus samt Vejle/Kolding området, Lolland/Falster og hele Sydsjælland forventes at blive udfordret for aftag af VE-produktion. Energinet arbejder medio 2020 med behov for forstærkninger og løsninger, der understøtter indpasning af VE-produktion på mellemlang og lang bane. Afhængig af konkrete løsninger kan projekteksekveringen tage alt fra 2-10 år fra igangsætning til idriftsat anlæg.


Det nye scenario må da blive, at de selvsamme møller står stille, når solen skinner i Vestjylland.


Med baggrund i dette er det indlysende spørgsmål: Er der ingen VE planlægning i det hele taget i det her land? Eller er det dem, der råber højest, som vinder? Hvad med RKSK, som uden at kigge til højre eller venstre godkender det ene nye VE-anlæg, efter det andet, uden at undersøge nettets kapacitet? Senest kæmpearealer af solcelle produktion, som der under ingen omstændigheder er plads til i nettet de næste 10 år. Uden at det er på bekostning af vindmøller, som står stille når vinden blæser i Nordtyskland. Og det nye scenario må da blive, at de selvsamme møller står stille, når solen skinner i Vestjylland. Er der personkonstellationer, som tjener uhørt mange penge på at etablere sig i netop RKSK?

Energinet fastslår: "Med udgangspunkt i transmissionsnettets aktuelle kapacitet, bør fokusområder for placering af ny VE-produktionskapacitet være på Fyn samt områder i det midtjyske og nordsjællandske."

Det bringer os så over i de kystnære havvindmøller og muligheden for, at de kan komme af med den producerede strøm, uden at der skal lukkes tilsvarende møller på land. Der bør være nogen i Energinet eller Energistyrelsen, som kan besvare så simpelt et spørgsmål. Kapacitetsrapporten 2020 fra Energinet, og analyserapporten fra Energistyrelsenm 2019, siger klart nej.

Der er ingen af de store medier, hverken aviser eller TV medier, som vil grave i dette. Jeg har forsøgt at henlede opmærksomheden på disse fakta, men indtil nu uden held. Ved ikke, om de har fået forbud mod at dække stof, som kan stille spørgsmål til den grønne omstilling og processen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Dagbladet har fået aktindsigt: Læs 140 høringssvar om planlagt lukning af X-bus

Annonce