Danmark

Ekspert: Ungarn & Co. ødelægger EU

Med sin højrenationale premierminister Viktor Orbán i spiden har Ungarn sat demokratiet og retsstaten ud af kraft og dermed forbrudt sig med EUs grundprincipper, mener professor Marlene Wind.
Problemerne med østlige og centraleuropæiske EU-lande, især Ungarn, er den allerstørste udfordring for fremtidens EU. Det mener professor og EU-ekspert Marlene Wind.

Når Danmark og resten af Europa går til valgurnerne for at sammensætte Europa-Parlamentet for de næste fem år, er der noget langt mere alvorligt for de kommende parlamentarikere at forholde sig til end det, der tidligere har sat dagsordenen. EU's grundprincipper og det demokratiske fundament - og dermed unionens fremtid - er under angreb.

Det mener lederen af Center for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, professor Marlene Wind.

- Flere øst- og centraleuropæiske, især Ungarn og i stort omfang også Polen og Rumænien, har tilsidesat hele EU's værdigrundlag, som bygger på demokrati, retsstatsprincipper, menneskerettigheder, uafhængige domstole og en fri presse. Det er nogle meget grundlæggende principper for hele den europæiske fælleskabstanke, men dem mener især Ungarn ikke, at man behøver at leve op til, selv om de var hele forudsætningen for disse landes optagelse i EU, siger Marlene Wind. Det sætter efter hendes mening hele EU's funktionsduelighed under pres.

- Hvis et indre marked skal fungere, skal man være sikker på at blive behandlet lige og ordentligt, og hvis man kommer i konflikt med loven, skal man kunne være sikker på, at det er uafhængige dommere, der behandler sagen. Det er det ikke længere, når man beklæder dommersæderne med politiske venner, fjerner den frie presse, forfølger interesseorganisationer og presser universiteter ud af landet.

Disse tilstande er for EU et langt større problem end politiske uenigheder om, hvordan man skal håndtere brexit, migranter og klimaforandringer, mener hun.

- Det store grundlæggende spørgsmål, de øvrige EU-lande står tilbage med, er, om man kan udveksle varer og have samkvem med den slags lande, være i en union med dem, og hvad man i det hele taget stiller op, når de på den måde åbenlyst afsværger det fælles værdigrundlag, siger Marlene Wind.

Lande, der ikke efterlever unionens grundlæggende værdier er EU største udfordring, mener professor Marlene Wind. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Klublogik

Professor Derek Beach fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet mener, at problemerne med Ungarn og tilsvarende tidligere østbloklande udstiller EU's svaghed - uanset, hvad man ellers måtte mene om fordele ved EU.

- EU er ikke en enhedsstat og har ikke samme handlingskraft som f. eks. USA, der har langt større muligheder for at gennemtvinge føderale love i delstaterne.

- EU er en klub af regeringer, og fordi man har en klublogik, har ingen nogen særlig lyst til at straffe andre medlemmer, når de én gang er kommet med i klubben. Det skyldes også frygten for, at en konflikt kan eskalere og brede sig i andre medlemslande, hvis straffeekspeditioner kan blive opfattet som indblanding i medlemslandenes indenrigspolitik, siger Derek Beach.

0/0
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Testmøllesag i nye problemer: Skal finde 20 millioner til lovet lufthavnsudstyr

Sommerland

’Lille Louisiana’ ligger i Videbæk: Jeg blev helt imponeret, da jeg så bygningen

Hvide Sande

Hvide Sande-fisker fangede torsk med plastikemballage i maven

112 For abonnenter

Sejler du en lille smule, når du sejler? Sådan er reglerne for berusede sejlere

Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Den indre varulv hyler, og det lyder ikke kønt

Da den sidste danske ulv i 1813 blev skudt ved Estvadgård lidt sydvest for Skive, var der næppe én, der fældede en tåre i den anledning. Da slet ikke de bønder på egnen, hvis får nu kunne være i fred. I et mangelsamfund som det danske for 200 år siden var der ganske enkelt ikke plads til ulven. I de mellemliggende par århundreder har næppe nogen skænket ulven en tanke - endsige savnet den. Den var ikke længere en del af den danske fauna. At den skulle vende tilbage, var der meget få, der havde fantasi til at forestille sig. Ikke desto mindre var det, hvad der skete omkring 2009, og lige siden har ulven forårsaget en slags kulturel borgerkrig i Danmark, der er helt ude af proportioner i forhold til dyrets indvirkning på den danske natur og dens formodede trussel eller mangel på samme mod mennesker. Skal man være lidt grov, kan man sige, at ulven har fået den indre varulv bragt frem i mange danskere. Det er ikke kønt. Som Anette Lund Andersens store reportage i Dagbladet i dag dokumenterer, er det rent ud forbløffende, i hvilket omfang og med hvilken lidenskab, mennesker engagerer sig i striden om ulven. Man tager sig til hovedet i vantro over en "ulvehader", der skyder en ulv med riffel ud af vinduet på sin bil. Og man flår sig i håret af frustration over en "ulveelsker", der truer folk på livet, og begår hærværk mod en lokal kirke for at understrege sit synspunkt. Mellem disse yderligheder er der alle mulige holdninger, der dog generelt tenderer mod det stadigt mere polariserede - hovedsageligt på grund af de forbistrede asociale medier, der nærmest pr. automatik synes at forstærke alle holdninger i ekstremistiske retninger. Det billede, Anette Lund Andersen tegner i sin reportage, er dybt forstemmende. Det fortæller om en debat og dens deltagende aktører, der synes at have mistet al proportionssans, evne og vilje til at lytte til andre menneskers synspunkter. Lederskribenten her føler sig fristet til at citere sin gamle, afdøde fars tilbagevendende kommentar, når medmennesker af den ene eller den anden grund bevægede sig ud ad en tangent: "Har de ikke andet at gå op i?!?" Det er måske dér, problemets rod ligger.

112

Ung sejler blev reddet i land - nu mangler båden

112 For abonnenter

Der gælder ingen promilleregler for små både

Ringkøbing-Skjern

Kram til alle i uniform fra mor og far, da 20-årig blev fundet i live i vandet på Ringkøbing Fjord

Vestjylland

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Annonce