Annonce
Ringkøbing-Skjern

Eksilvestjyder giver bedre resultat end annoncer: Flere flytter hertil fra studiebyer

Klub Eksilvestjyder er et tilbud til fraflyttere, hvor medlemmerne blandt andet modtager jobopslag og invitationer til arrangementer som for eksempel Skjern Håndbolds udebanekampe. Her fra en kamp i Aarhus. PR-foto
Kommuner med studiebyer som Aarhus, Aalborg og Odense oplever i stigende grad at måtte afgive borgere til Ringkøbing-Skjern Kommune. Den positive tendens skal blandt andet tilskrives arbejdet med eksilvestjyder, mener kommunens bosætningskoordinator.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Flere borgere tager flyttebilen ud over kommunegrænsen, end det er tilfældet den anden vej.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvor det fremgår, at 2625 flyttede fra Ringkøbing-Skjern Kommune i 2019, mens 2256 flyttede hertil.

Det overrasker ikke Dorthe Frydendahl, der er bosætningskoordinator i kommunen.

- Vi mister rigtig mange unge mennesker, fordi de skal ud at have en uddannelse. Da jeg var ung, ville jeg jo også ud at erobre og opleve verden. Det, tænker jeg, er næsten en naturlov, siger hun.

Alligevel er der noget at glæde sig over. Flere end tidligere vælger nemlig at slæbe pakkenellikerne med fra studiebyerne og til landets geografisk største kommune.

- Jeg synes, det er fedt, at de unge har lyst til at komme ud og opleve verden. Men det er også vigtigt for os, at nogle af dem har lyst til at komme tilbage igen. Den viden, de tilegner sig, har vores samfund også brug for, siger Dorthe Frydendahl. Hun understreger, at kommunen siden 2015 har arbejdet bevidst med bosætningen over for blandt andre unge mennesker.

Annonce

Eksilvestjyder er bedre end annoncer

Og det ser ud til at lykkes. For siden 2015 er antallet af personer, der vælger at flytte hertil fra Aarhus, Odense og Aalborg Kommuner, steget.

Således er der i 2019 for eksempel flyttet 20 personer flere fra Odense til Ringkøbing-Skjern, end det var tilfældet i 2015.

- Al fremgang er jo positiv. Vi håber at kunne få flyttet endnu flere hertil i fremtiden, og det gør vi jo blandt andet med vores Klub Eksilvestjyder, siger Dorthe Frydendahl.

Og netop Klub Eksilvestjyder, der bevarer de fraflyttede unges tilknytning til det vestjyske, fremhæver hun som en del af opskriften bag de gode tal.

- Det er nogle sindssygt gode ambassadører for os, for de er jo megastolte af at være herfra. Det betyder også, at de sælger området godt til studiekammerater og kollegaer. Så vi ser en værdi i, at de omtaler os positivt. Det, vurderer vi, er en bedre investering end annoncer, siger Dorthe Frydendahl.

Der er 1250 eksilvestjyder med i klubben.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Nye sommerhusregler koster millioner: Det er en bombe under Vestjylland

Annonce