Annonce
Ringkøbing-Skjern

Eksilvestjyder giver bedre resultat end annoncer: Flere flytter hertil fra studiebyer

Klub Eksilvestjyder er et tilbud til fraflyttere, hvor medlemmerne blandt andet modtager jobopslag og invitationer til arrangementer som for eksempel Skjern Håndbolds udebanekampe. Her fra en kamp i Aarhus. PR-foto
Kommuner med studiebyer som Aarhus, Aalborg og Odense oplever i stigende grad at måtte afgive borgere til Ringkøbing-Skjern Kommune. Den positive tendens skal blandt andet tilskrives arbejdet med eksilvestjyder, mener kommunens bosætningskoordinator.

Ringkøbing-Skjern: Flere borgere tager flyttebilen ud over kommunegrænsen, end det er tilfældet den anden vej.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvor det fremgår, at 2625 flyttede fra Ringkøbing-Skjern Kommune i 2019, mens 2256 flyttede hertil.

Det overrasker ikke Dorthe Frydendahl, der er bosætningskoordinator i kommunen.

- Vi mister rigtig mange unge mennesker, fordi de skal ud at have en uddannelse. Da jeg var ung, ville jeg jo også ud at erobre og opleve verden. Det, tænker jeg, er næsten en naturlov, siger hun.

Alligevel er der noget at glæde sig over. Flere end tidligere vælger nemlig at slæbe pakkenellikerne med fra studiebyerne og til landets geografisk største kommune.

- Jeg synes, det er fedt, at de unge har lyst til at komme ud og opleve verden. Men det er også vigtigt for os, at nogle af dem har lyst til at komme tilbage igen. Den viden, de tilegner sig, har vores samfund også brug for, siger Dorthe Frydendahl. Hun understreger, at kommunen siden 2015 har arbejdet bevidst med bosætningen over for blandt andre unge mennesker.

Annonce

Eksilvestjyder er bedre end annoncer

Og det ser ud til at lykkes. For siden 2015 er antallet af personer, der vælger at flytte hertil fra Aarhus, Odense og Aalborg Kommuner, steget.

Således er der i 2019 for eksempel flyttet 20 personer flere fra Odense til Ringkøbing-Skjern, end det var tilfældet i 2015.

- Al fremgang er jo positiv. Vi håber at kunne få flyttet endnu flere hertil i fremtiden, og det gør vi jo blandt andet med vores Klub Eksilvestjyder, siger Dorthe Frydendahl.

Og netop Klub Eksilvestjyder, der bevarer de fraflyttede unges tilknytning til det vestjyske, fremhæver hun som en del af opskriften bag de gode tal.

- Det er nogle sindssygt gode ambassadører for os, for de er jo megastolte af at være herfra. Det betyder også, at de sælger området godt til studiekammerater og kollegaer. Så vi ser en værdi i, at de omtaler os positivt. Det, vurderer vi, er en bedre investering end annoncer, siger Dorthe Frydendahl.

Der er 1250 eksilvestjyder med i klubben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Corona. Fødevareforsyningen skal sikres trods lukkede grænser

Læserbrev: Følgerne af coronavirussen er mange, og en af dem risikerer snart at få konsekvenser for danske landbrug og gartnerier. Lige nu frygter landmænd i Tyskland, at årets avl af hvide asparges rådner op, fordi sæsonarbejdere fra Østeuropa ikke kan komme frem som følge af de grænsekontroller, flere EU-lande har indført. Problemet han hurtigt blive aktuelt i Danmark, når sæsonen i frilandsgartnerierne starter om en måned. I sidste uge annoncerede Tyskland et decideret indrejseforbud for sæsonarbejdere. Det betyder, at op imod 300.000 østeuropæere, der er en helt afgørende forudsætning for den tyske landbrugssektor, må blive hjemme. Også sæsonarbejdere, der bruger Tyskland som transitland til for eksempel at komme til Danmark, rammes af forbuddet. Det må vække bekymring i den danske landbrugs- og fødevaresektor. I Tyskland og Frankrig har myndighederne ligefrem opfordret til, at folk, der ikke kan varetage deres arbejde på grund af coronavirus, i stedet tilbyder deres arbejdskraft på markerne. Men behovet for hænder er stort, og nogle funktioner kræver speciel viden og erfaring. Derfor er fælleseuropæiske løsninger også afgørende. I Danmark har såvel fødevareminister Mogens Jensen som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagt, at det er vigtigt, at EU-landene samarbejder, så de nødvendige fødevarer og arbejdskraft fortsat kan komme ind i Danmark, selvom der er indført grænsekontrol. Det er Europa-Kommissionen, der koordinerer arbejdet med at få Europa til at hænge sammen transportmæssigt under krisen. Kommissionen har udarbejdet retningslinjer for den fri bevægelighed for personer, der varetager kritiske funktioner. Her betragtes sæsonarbejdere i landbrugssektoren nu som personer, der varetager en kritisk funktion – fødevareforsyning – og det skal derfor sikres, at de kan nå frem, selv om de krydser en grænse undervejs. Da landene begyndte at lukke deres grænser i midt-marts, var der rapporter om, at både dyr og medicinsk udstyr holdt i kø ét til to døgn. Kommissionen krævede på den baggrund ”grønne korridorer”, som skulle sikre, at vareleverancer ikke blev blokeret. En grøn korridor et særligt vejspor ved grænsen, som det højest må tage 15 minutter at krydse – nok til for eksempel at helbredsscreene chaufføren. Det arbejde har bidraget til at nedbringe ventetiderne ved grænsen, og man håber nu at kunne skabe en lignende situation for sæsonarbejdere. Det bliver et stort arbejde at få EU bragt tilbage til den åbenhed, som var en realitet inden coronakrisen. I mellemtiden bliver samarbejdet om grønne korridorer afgørende for at sikre fødevareforsyningen.

Danmark

Se billederne fra en lukket covid-afdeling: Sådan modtages corona-patienterne

Annonce