Annonce
Navne

Ejnar overtog den fædrene gård i Ulfborg - i dag producerer hans bier Danmarks bedste honning

Ejnar Nielsen, danmarksmester i honning. Foto: Zofuz Knudsen
Ejnar Nielsen har fået mange tilbud fra folk, der gerne vil sælge hans honning, som netop er kåret som Danmarks bedste. Men han holder fast i Hedekaffe i Ulfborg som eneste forhandler. Det er mest rigtigt, mener han.

Ulfborg: Danmarks bedste honning er en lynghonning, som bierne har indsamlet fra hedearealerne omkring Ulfborg.

Det blev slået fast og belønnet, da Danmarks Biavlerforening i fredags ved Madens Folkemøde på Engestofte Gods på Lolland prøvesmagte en stribe tilmeldte honninger.

Faktisk var hele 72 forskellige honninger tilmeldt konkurrencen om at blive Danmarks bedste, men det var altså Ejnar Nielsens lynghonning, der løb med prisen.

Annonce

Den 63-årige Ejnar Nielsen har ikke boet i Ulfborg, siden han blev udlært rørsmed og blikkenslager i starten af 1980erne. I dag bor han i Haderslev. Men i 2016 overtog han sammen med sine brødre, Egon, der bor i Herning, og Johannes, der bor i Vorbasse, deres fødehjem, "den fædrene gård", i Ulfborg.

Ja, jeg er en slags deltids landmand. Med hensyn til bierne ser jeg mig selv som nybegynder. Jeg begyndte i 2017 med lidt biavl og har haft en god mentor.


- Landbruget har jo ændret sig voldsomt, siden min far overtog gården i 1970. Nu er der store marker og ingen læhegn rundt omkring os. Men vores forældres gård er en lille tidslomme. Der er små marker og læbælter, og det ville vi bevare, fortæller Ejnar Nielsen.

Blomster til bierne

Brødrene har fået plantet ti hektar fredskov, og på resten dyrker de kløver, blomster-brakmarker og boghvede, der jo også blomstrer - til gavn for bier.

- Ja, jeg er en slags deltids landmand. Med hensyn til bierne ser jeg mig selv som nybegynder. Jeg begyndte i 2017 med lidt biavl og har haft en god mentor, forklarer Ejnar om sin bi-succes.

Han har flest bi-stader i Ulfborg, cirka 15, hvorfra bierne henter honning fra områdets hedearealer. Men der er også bistader hjemme i Haderslev, hvor han er medlem af den lokale biavlerforening, samt i Skarrild, hvor han for tre år siden købte en firlænget, stråtækt gård.

- To af mine børn bor der, og sammen sysler vi lidt med at avle økologiske kaniner. Det er ikke noget, vi tjener meget på, men det er en spændende niche, mener Ejnar Nielsen.

Der blev ledt med lys og lygte efter småfejl under bedømmelsen af honningerne. Foto: Rolf Tulstrup Theuerkauf

På hjemmefronten er han "en slags bagstopper", som han udtrykker det. Hans kone, Elsebet, har siden 2014 lidt af den meget alvorlige sygdom ALS og har handicaphjælpere 24 timer i døgnet.

- Men det har været virkelig svært at få nok ansat her det seneste års tid - jeg ved ikke, om det er fordi de unge hellere vil være poder - men i hvert fald er jeg trådt til ved sygdom, ferie med mere, fortæller Ejnar Nielsen.

Annonce

Alle de fine ord

Det kom en anelse bag på Ejnar, at hans honning blev kåret som Danmarks bedste.

- Ja, jeg var da noget overrasket. Jeg kunne godt se og smage på den, at den havde en fin konsistens og var rigtigt god - bedre end de tidligere år - men alle de der fine ord, som dommerne kan sætte på smagen, det kan jeg altså ikke, siger Ejnar med en lille latter.

Dommernes "fine ord" lød som følger: "Dommerpanelet har valgt en lynghonning af ekstraordinær høj kvalitet til danmarksmester 2021. Honningens ravblonde farvetoner og karakteristisk tørre aromatiske duft af sensommerhede harmonerer smukt med honningens perfekt smidige viskositet. Smagen af lyngblomster er markant, og den folder sig nænsomt ud og glider nærmest umærkeligt over i den lange, krydrede og let syrlige eftersmag".

Ejnar Nielsen

63, født og opvokset i Ulfborg.

Forlod barndomsbyen efter endt læretid først i 1980'erne. Er uddannet rørsmed og blikkenslager.

I dag bosat i Haderslev sammen med sin kone Elsebet, der siden 2014 har lidt af sygdommen ALS.

Arbejder deltid som ingeniør for et firma i Aabenraa, der arbejder med grønne energiløsning, og deltid som handikaphjælper for sin kone.

Overtog i 2016, sammen med sine to brødre, sit fødehjem, en gård med 30 hektarer jord, ved Ulfborg. Her dyrker brødrene kløver, blomster-brakmarker og boghvede.

Ejer også en gård i Skarrild, hvor to af hans børn bor. Her avles økologiske kaniner - og der er nogle bistader.

Begyndte som hobby-biavler i 2017. Har i alt 25 bi-stader, flest i Ulfborg, men også nogle i Haderslev og i Skarrild.

Hvad betyder det at få sin honning kåret som Danmarks bedste?

- Jeg blev da virkelig glad. Og jeg har fået mange henvendelser fra folk, som vil købe den eller vil sælge den, fortæller Ejnar Nielsen.

Han er lidt fristet af en specialforretning i København, fordi "det da kunne være sjovt at få den til hovedstaden", men ellers forbliver salget, som det hele tiden har været.

- Det eneste sted, man kan købe honningen, er hos Hedekaffe i Ulfborg Kirkeby. De har solgt min lokalt producerede honning i tre-fire år, og det fortsætter de med. Det, synes jeg, er mest rigtigt. Og deres afsætning passer med vores produktion, forklarer Ejnar Nielsen.

Den nykårede danmarksmester-honning kommer på hylderne i Ulfborg i løbet af den kommende uge.


Annonce
Skjern For abonnenter

Økonomisk trængte står i kø for at få råd og vejledning: Marianne afviser flere på grund af mangel på frivillige rådgivere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Ringkøbing

Klar besked til 800 festdeltagere efter to coronasmittede: Bliv testet så hurtigt som muligt

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Erhvervsnavne: Rokader i Skjern Håndbold

Ringkøbing-Skjern

Snart er der hjælp til vaccine-presset: Læger må vaccinere mod corona i egen praksis

Ringkøbing-Skjern

Vindernumre i Lions Julelotteri 2021

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Udsatte unge cyklede til Frankrig og fandt vejen til et bedre liv: - Hele mit liv har forandret sig

Navne

Mindeord: - Nu er det sjove forbi, lød de sidste ord, inden 92-årige Johannes Kirk fra Spjald sov ind

Ringkøbing

Mistanke om corona-varianten Omikron på Ringkjøbing Gymnasium – 1. g’erne er sendt hjem

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Tarm

Tyveknægte løb fra Brugsen med fyldt indkøbskurv - nu sidder de i spjældet og venter på udvisning

Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Boligforening indgår aftale om specialpris: 1700 beboere tilbydes at skifte el-selskab

Ringkøbing-Skjern

Regionsrådet klar med plan, der skal få sygehuse og andre sundhedstilbud godt gennem vinteren

Annonce