Annonce
Ringkøbing

Ejla og Niels: Der er en anden virkelighed end den, vi så på tv

Niels Kildahl-Høgh og Ejla Larsen, her fotograferet i hendes lejlighed bestående af stue, soveværelse og badeværelse, samt en veranda ud til fællesarealet. Foto: Lars Kryger
Ejla Larsen og Niels Kildahl-Høgh er glade for tilværelsen på Fjordparken Ældrecenter. Hjælpen er altid nær, personalet har en venlig tone over for beboerne og hinanden - så ældre skal ikke være bange for at komme på plejehjem, siger de.
Annonce

Ringkøbing: Journalisten kommer lidt for sent til interviewet på Fjordparken og beklager over for Ejla Larsen og Niels Kildahl-Høgh.

- Ja, svarer Ejla og ler.

- Du har lige spildt fem minutter af vores tid, og når man er på plejehjem, er tiden ekstra dyrebar, siger hun.

83-årige Ejla Larsen har boet på Fjordparken, siden det stod færdigbygget for seks år siden. Inden da boede hun på Holmegården, som blev indrettet til hjerneskadede, hvorefter de ældre måtte flytte.

- Jeg har været på plejehjem i 12-14 år og var ret syg, da jeg kom, men jeg har fået det godt. Jeg tror, jeg er den, der har været her længst. Der er lige gået en anden beboer bort. Det er jo det kedelige ved at være her, siger hun.

Hun boede 25 år i Damtoften i Ringkøbing, og hyggen har hun taget med sig til Fjordparken. Hendes stue er fyldt med fotos, ugeblade og en masse nips, som hun holder så meget af.

Hendes mand var fisker ved Kalvehave i Sydsjælland, og Ejla var altid med på båden, indtil udledninger fra Proms Kemiske Fabrik ifølge Ejla satte en stopper for fiskeriet. Via Færøerne og Skovlunde havnede Ejla og manden i Ringkøbing, da sønnen kunne få en eftertragtet læreplads som skibsbygger i Hvide Sande.

- Så mødte han en amerikansk kvinde, som han synes var sødere end hans mor, og nu bor han i New York, fortæller Ejla, der fire gange har besøgt parret.

Ejla Larsen er selvhjulpen med det meste og har fire gange besøgt sin søn og svigerdatter i USA. Foto: Lars Kryger

Hendes sukkersyge og et afslag på forsikring har sat en stopper for flere USA-ture, men til gengæld besøger sønnen og svigerdatteren hende en gang årligt. Besøget i september er desværre aflyst på grund af coronaen.

- Sådan er det. Børnene har man kun til låns. De skal jo ud og skabe deres egen tilværelse siger hun.

Ejla bruger rollator, men er ellers selvhjulpen til det meste.

- Jeg skal have hjælp til at tage støttestrømper på, men ellers kan jeg klare resten. Jeg kan selv tage bad og rede hår. Og jeg får lov at støve af, og så ordner de resten af rengøringen. Jeg skal jo have lidt at lave, siger hun med et smil.

Annonce

Sklerose

Niels Kildahl-Høgh på 84 flyttede fra sit hjem i Ringkøbing for fire år siden og ind på Fjordparken. De sidste 25 år af arbejdslivet var han ansat hos DLG Foderstof og inden da ved landbruget. Hans tre døtre bor ikke i nærheden, men besøger ham jævnligt.

Sklerose har lammet ham. Kun højre arm kan han bevæge, hvilket gør det muligt for ham at spise selv og betjene den elektriske kørestol, så han kan komme rundt.

- Jeg er plejekrævende og skal have hjælp til alt. Men hovedet fungerer godt, og det er det vigtigste, siger han.

Annonce

Man vænner sig

Hjælpen indbefatter også toiletbesøg, hvilket er akavet i begyndelsen.

- Man vænner sig til det, så det er ikke længere et problem. Personalet tager det naturligt, og det gør jeg også selv. Jeg har fået et topkateter til urinen, som tømmes tre gange døgnet. Det er det bedste, der er sket for mig i lange tider. Det er virkelig en lettelse. Jeg skal aldrig på toilettet med urinen. Og til det andet har vi en kalder, som vi trykker på, og så kommer personalet lynhurtigt og klarer det, siger fortæller Niels.

Hans pleje klares ofte af yngre medarbejdere og elever.

- Jeg har altid elever inde ved mig. Jeg kan sige til og fra. Fortælle, hvad der skal ske. Jeg er god til at lære dem op, siger Niels, som smilende tilfæjer: – De er meget dygtige alle sammen.

Ejla supplerer:

- Og personalet spørger pænt ’hvad kan vi hjælpe dig med’. Der er en høflig tone, og det smitter jo af. Der er ingen sure personaler herude. Der er altid en god tone mellem personalet. Man mærker, at de hygger sig, siger hun.

Personalet på plejehjem og i plejecentre fortæller ofte, at de ikke har tid til at tale med beboerne. Heller ikke på Fjordparken er der som regel tid i overskud til at sætte sig ned og tage en snak, fortalte social- og sundhedsassistent Lisbeth Jensen i et interview lørdag.

- Indimellem har de jo nok travlt, siger Ejla.

- Det har de sikkert, men det er ikke noget, vi mærker. Det giver de ikke udtryk for. Hvis vi beder om at få en snak, får vi det. Det tager jo lang tid med min pleje, og mens det står på, taler vi da ind imellem. Jeg synes ikke, det er et problem, siger Niels.

Annonce

I liften hver dag

TV2-dokumentaren ”Plejehjem bag facaden” viste optagelser af en dement kvinde, som personalet lod hænge syv minutter i en lift trods smerter.

- Jeg skal også i lift for at komme af stolen fire gange om dagen. Jeg skal op af sengen om morgenen, til middag skal jeg hen at ligge, og så skal jeg op igen og i seng om aftenen. En lift er altså ikke en hvilestol. Den er ikke behagelig at sidde i. Jeg har i forvejen problemer med bagdelen, fordi jeg sidder så meget ned. Så liften skal man hurtigst muligt ud af. Der hang Else i syv minutter, og hun ømmede sig. Det var forfærdeligt, siger Niels.


Udsendelsen viste noget, som ikke eksisterer generelt, og det kan få nogle ældre til at tænke ’jeg skal ikke på plejehjem’. Det kan også få yngre mennesker til at fravælge sosu-uddannelsen ’for den slags skal de ikke ind i’.

Niels Kildahl-Høgh


Han og Ejla er glade for, at omsorgssvigtet på plejecentret i Aarhus blev afsløret, men vil være kede af, hvis nogen bliver skræmte.

- Udsendelsen viste noget, som ikke eksisterer generelt, og det kan få nogle ældre til at tænke ’jeg skal ikke på plejehjem’. Det kan også få yngre mennesker til at fravælge sosu-uddannelsen ’for den slags skal de ikke ind i’. Det skræmmer alle væk, og det er ærgerligt, for det er på et forkert grundlag. Der findes nok flere eksempler på omsorgssvigt rundt omkring på andre plejehjem, men det er slet ikke dækkende for vores eller den generelle situation, siger Niels.

Annonce

Tidligt op, sent i seng

Han og Ejla bestemmer selv deres døgnrytme. Ejla kan selv stå op og gå i seng og behøver ingen assistance. Niels kommer op klokken halv otte og i seng halv elleve.

- Jeg er den første, der står op, og den, der går senest i seng. Når man ikke kan røre sig, er det rigeligt at ligge i sengen i ni timer. Det fungerer fint for mig, siger han.

Niels er med i madudvalget, hvor han en gang i kvartalet taler med køkkenlederen om maden og serveringen. Der serveres varm mad midt på dagen. God, borgerlig kost med kartofler, kød ”og en sovs, der smager af noget”, siger Ejla. Der er altid dessert. Om aftenen serveres smørrebrød.

- Og om aftenen får vi nogle gange en Bailey til kaffen, siger hun.

Lørdag og søndag er der et glas vin til maden. Det står også enhver frit for at tage en øl.

- Inde i ens egen lejlighed må man jo have det spiritus, man har lyst til, bare man ikke laver problemer for de andre, siger Niels.

Annonce

Savner ikke noget

Fjordparken har en meget aktiv vennekreds, der tager beboerne ud på ture og i sommerhus på et ugelangt ophold.

- Jeg synes ikke, at noget kan gøres bedre. Her er under coronaen har jeg savnet at kunne øse min egen mad op, men den skal serveres af personalet. Jeg spiser ikke så meget, så jeg ville selv tage lidt mindre portioner, men det er coronaen, der bestemmer det, siger Niels.

- Jeg savner heller ikke noget. Jeg synes ikke, man kan have det bedre. Jeg har venner, der kommer på besøg, jeg bliver hentet og bliver kørt ud til Hvide Sande og til fjorden. Jeg har en god veninde, der henter mig. På onsdag skal jeg til Skejby, og der tager hun også med. Det er dejligt, siger Ejla Larsen.

- Ældre skal ikke være bange for at komme på plejehjem. Når man er i sin lejlighed, er det bare at trykke på kalderen, så kommer der professionel hjælp. Når man ikke kan klare sig selv, er det et trygt sted at være. Så der er en anden virkelighed end den, vi så på tv. Og jeg nægter at tro, at Fjordparken er det eneste velfungerende plejehjem i landet, siger Niels Kildahl-Høgh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern

Ny strategi: Ansatte i hjemmeplejen og på ældrecentre bliver tilbudt corona-test

Annonce