Annonce
Mindeord

Ejerne af Bousøgaard - ildsjælene Birgit og Ellen Margrethe er med få ugers mellemrum afgået ved døden

Et nyere foto af Ellen Margrethe Christiansen i sit atelier på Bousøgaard i Stauning. Arkivfoto.
Ejerne af Bousøgaard - ildsjælene Birgit og Ellen Margrethe er med få ugers mellemrum afgået ved døden.

Stauning: Bousøgaard er en gammel, firlænget gård, der ligger midt i Stauning. I en menneskealder har den været et kulturknudepunkt i landsbyen.

Men nu er det endegyldigt slut. Ejerne og ildsjælene Birgit og Ellen Margrethe er med få ugers mellemrum afgået ved døden,79 og 75 år, efter et rigt og meningsfyldt liv.

Birgit og Ellen Margrethe købte Bousøgaard i 1968. De første år gik med at renovere gården. Det var klart fra begyndelsen, at den smukke højremslade skulle bruges til udstillinger, og at gården skulle være en del af udstillingen.

Ellen Margrethe var billedkunstner, og de første år malede hun motiver fra Stauning, fjorden, sivene, fuglene. Ofte bagsiden af husene, jagthytterne, altid med stor himmel og ofte med voldsomme farver. Senere kom træsnittene til, naboens køer og kvier var yndede motiver. Sidst fotografik, hvor hun tog - ofte aktuelle - problemer op og satte dem i ramme.

Hvor EM var født og opvokset i Skjern, kom Birgit fra Sjælland. Hun blev lærer på Byskolen i Skjern og besluttede efter nogle år at læse til skolepsykolog, og som sådan virkede hun resten af sit arbejdsliv i Holstebro kommune.

Pigerne, som de ofte blev kaldt, var meget forskellige og supplerede hinanden. På et tidspunkt besluttede de at lave lertøj, pottemagerting efter den gamle Sorring- model. Birgit drejede og EM dekorerede. Simple og brugbare hverdagsting, der bliver smukkere i brug.

De blev efterhånden kendte, Pigerne fra Bousøgaard, også i københavnske kunstkredse, og der udstillede i årenes løb mange unge kunstnere, der senere er blevet både kendte og dyre! Man kan nævne: Hanne Varming, Vera Myhre, Kurt Trampedach, Jane Muus, Sys Hindsbo, Pia Schutzmann - og så de lokale: Svend Aage Madsen og Ejgil Westergaard - og mange, mange flere.

En af de sidste udstillinger i den gamle gård var med gruppen R!SK, en gruppe af lokale kunstnere.

Birgit og Ellen Margrethe arrangerede events og workshops før det blev moderne. Bålfester, koncerter, foredrag, teater. Jeg husker en aften med den frygtede kunstanmelder fra Ekstrabladet, Alex Steen, der fortalte om og viste eksempler på fiduskunst. Og en anden aften i en fuld Sognegård, hvor Johannes Møllehave fortalte om H.C. Andersen på sin måde, over stok og sten, med udløbere til Storm P. og utallige anekdoter.

Men årene gik og helbredet fik skrammer. I 2000 blev der stiftet "Bousøgaards Venner", en lille flok, hjalp ved udstillinger og praktiske tiltag.

Da sognet i 2001 kom i en konflikt, der endte med et ekstraordinært menighedsrådsvalg, var Birgit og Ellen Margrethe nogen af de første, der valgte side og Birgit fik det højeste antal stemmer ved valget. Hun gjorde et dygtigt og professionelt arbejde i menighedsrådet til gavn for sognet.

I mange hjem i Stauning hænger billeder, vi har købt på Bousøgaard, malet af udstillere eller EMC - og måske står der en kande eller skål af smuk lertøj med anemoner.

Og ved byporten til Stauning hænger EMCs hvide flag med svanerne.

I taknemmelig erindring,

Anna og Johannes, Sønderbykær i Stauning.

Birgit Eriksen på Bousøgaard i Stauning omkring 1990. Arkivfoto
Ellen Margrethe Christiansen omkring 1990 på Bousøgaard i Stauning. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce