Annonce
Hvide Sande

Ejer af vestjysk hotel: 'En rødspætte fra Norge er ikke særlig sexet'

Indkøber hos Edgar Madsen Fiskeeksport i Hvide Sande, Jens Erik Pedersen (t.v.), præsenterer dagens fangst for Sanne Wollesen og Salvatore Medda, der er henholdsvis køkkenchef og restaurantchef på Hotel Skjern, hotellets ejer, Christian Rasmussen, og direktør i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Hans Jørn Mikkelsen. Foto: Henrik Breum
Fem restauratører har dannet et nyt samarbejde, Gastro West, der blandt andet skal sikre, at der er vestjyske råvarer på tallerkenerne. Initiativtagerne har netop været på besøg hos Vedersø Vildt og Edgar Madsen Fiskeeksport.

Ringkøbing-Skjern: Da Peter A.G. Nielsen i midten af 80'erne satte sig ned og skrev en Gnags-sang om 'En underlig fisk', fik folket en fortælling om en mand, der vader rundt i vandaler og shampoo mod skæl.

Siden da er der løbet meget vand gennem Skjern Å, og i dag er fisken nærmest vidunderlig. Spørg blot Christian Rasmussen, der - sammen med Kristina Bundesen - driver byens hotel:

- Vi har altid fisk på menuen. Året rundt bruger vi skrubbefileter, som er en fast del af vores frokostmenu. Skrubben har lidt mere kød og mere smag end en rødspætte, og så er den fanget næsten lige uden for døren. I vores fish and chips bruger vi torsk, der er landet lokalt her ude, siger Christian Rasmussen, der siden 2015 har stået bag Hotel Skjern.

Han står i en lagerhal hos Edgar Madsen Fiskeeksport i Hvide Sande, hvor fem lokale restauratører har sat hinanden stævne for blandt andet at fremme brugen af lokale råvarer.

- For os er det vigtigt, at vores gæster får en god oplevelse. Det får de især, når vi bruger de lokale kvalitets-råvarer, og derfor vil vi gerne gøre en ekstra indsats, så vi er sikre på at kunne servere de lokale råvarer, siger manden bag Restaurant Sandgaarden i Søndervig, Lars Pinholt, der - med de andre i flokken - netop har været på besøg hos Vedersø Vildt.

Annonce

Mange går ud og spiser for at fejre en begivenhed eller for at få en hyggelig aften. Vi vil med det her gerne gøre endnu mere for at give dem en unik oplevelse

Michael Grantland, indehaver, Kommandobroen by Grantland i Hvide Sande

Pengene bliver i området

Det nye samarbejde, der hedder Gastro West, tæller også Hotel Fjordgården i Ringkøbing, Westergaards Hotel i Videbæk og Kommandobroen i Hvide Sande.

På Hotel Skjern får de et par gange om ugen leveret friske forsyninger fra Edgar Madsen Fiskeeksport, og det er guld værd, når der bliver sagt velbekomme i restauranten:

- Det betyder, at jeg kan fortælle en god historie om eksempelvis en fjordskrubbe. Vi ved, hvordan den har levet, vi kender området, vi ved, hvordan bestanden er her ude, og vi ved, at det er bæredygtig og frisk fisk, siger Christian Rasmussen og tilføjer:

- Det er ikke særlig sexet at fortælle om en rødspætte, der er kommet hjem fra Norge. Den er blevet fragtet hele vejen her ned, og vi ved ikke, hvordan fisken er fanget. På samme måde er det sjovere at arbejde med laks fra Langsand Laks her i Hvide Sande. Det er da helt sikkert også rart at vide, at pengene bliver her i området.

Noget ganske særligt

Med i Gastro West-samarbejdet er også Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Ringkøbing Fjord Turisme. Hos sidstnævnte ser direktør Søren Lydig Kristensen store perspektiver i projektet:

- Gastroturisme er et område i vækst, og vi vil gerne vise gæsterne, at de vestjyske råvarer er noget ganske særligt. Samtidig viser alle tal, at et fokus på gode spiseoplevelser tiltrækker gæster til området generelt, og derfor er det naturligt, at Ringkøbing Fjord Turisme er med i det her arbejde, siger Søren Lydig Kristensen.

Jens Erik Pedersen, der er indkøber hos Edgar Madsen Fiskeeksport, leverer hellere end gerne til restauranterne og deres forventningsfulde gæster:

- Vi bor et sted, hvor fiskerne leverer helt friske fisk. Det giver en helt unik råvare, som vi gerne vil præsentere for spisestederne, så deres gæster kan smage, hvordan virkelig frisk fisk smager, siger Jens Erik Pedersen, mens han præsenterer dagens fangst af blandt andet pighvar, havtaske og rødspætte.

Indehaveren af Kommandobroen, Michael Grantland, fastslår, at det at gå ud at spise 'skal være en helt særlig oplevelse':

- Mange går ud og spiser for at fejre en begivenhed eller for at få en hyggelig aften. Vi vil med det her gerne gøre endnu mere for at give dem en unik oplevelse.

- Det er jo det, der er trenden lige nu - at gøre det mere lokalt, siger indkøber hos Edgar Madsen Fiskeeksport i Hvide Sande, Jens Erik Pedersen. Foto: Henrik Breum
Det er lokale råvarer som disse rødspætter, der kan tage sig godt ud, når man sætter sig til bordet på de fem, lokale restauranter, der har dannet et nyt netværk med navnet Gastro West. Foto: Henrik Breum
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Lærere om overgangen fra modtageklasse til dansk klasse: - Det er barskt, men de glæder sig altid

Annonce