Annonce
Tarm

Efterskole køber nabohus: Vil have flere værelser og tænker på en idrætshal

Efterskoleforstander Brian Friis Jørgensen har snart arbejdet på specialefterskolen Sdr. Bork Efterskole i 26 år. De seneste år har man mere eller mindre meldt om fulde huse, og man har udvidet med blandt andet en udendørs shelterplads. Nu har man så også købt et nabohus for at få mere plads. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Specialefterskole står med lidt af et luksusproblem. Skolen er så populær, at man hurtigt kan melde om fuldt hus og reelt godt kunne bruge mere plads til enkelte elever. Den udfordring har man nu løst med et huskøb.

SDR. BORK: Senge er der sådan set nok af. For på specialefterskolen Sdr. Bork Efterskole er der på papiret plads til, at 96 elever kan bo og overnatte på skolen. Men det er et tal, som mest af alt passer ind i et regneark og ikke til virkeligheden på en specialefterskole, hvor der skal være plads til, at nogle elever i perioder bor alene på et værelse, indtil de kan overskue at dele værelse med en eller flere skolekammerater.

De børn og unge, der går på skolen, kan have diagnoser som autisme eller OCD. Andre har sociale problemer eller er vokset op i familier, der har haft det svært. Så man skal tage nogle særlige hensyn på en specialefterskole; det gælder også, når man skal finde frem til, hvor mange elever man kan have på skolen, når man samtidig skal rumme og hjælpe alle.

Så på Sdr. Bork Efterskole har man reelt kun plads til 76 elever.  Det er først i dette skoleår, at man har udvidet kapaciteten fra 72 til 76 elever. Næste skoleår har man også fuldt booket med 76 elever.

Annonce

Mere plads

Stigningen i elevtal har fået skolen til at købe et nabohus. Det ligger lige over for skolens hovedbygning og lige ved siden af et af skolens værksteder og elevhuse. Huskøbet for 625.000 kroner skal bane vejen for, at nabohuset kan blive til en tjenestebolig. Og så skal en af de nuværende tjenesteboliger bygges om til elevværelser. Det er ikke, fordi man vil have flere elever; man vil bare have mere plads til eleverne.

- Da vi gik fra 72 til 76 elever, spændte vi buen lidt, så vi vil gerne have lidt mere plads omkring vores elever, siger forstanderen på Sdr. Bork Efterskole, Brian Friis Jørgensen.

Normalt bor eleverne flere personer sammen på et værelse, som vi ser her. Men for andre kan det være nødvendigt i en periode at bo selv, og det skal der nu blive bedre muligheder for, fordi specialefterskolen har købt et nabohus. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Huset er på 145 kvadratmeter, og grunden er omkring 3000 kvadratmeter. Netop grunden åbner for nogle fremtidsmuligheder. Lige nu er alt på idéfasen, men en af tankerne er at afsøge muligheden for en mindre idrætshal.

Annonce

Måske en idrætssal

Her i corona-tiden har skolen inddraget gymnastiksalen og gjort den til en fællesstue for eleverne. Den løsning har givet mulighed for, at de unge kan hygge sig og stadig have nogenlunde afstand. Det betyder også, at skolen lige nu ikke har nogen gymnastiksal.


Da vi gik fra 72 til 76 elever, spændte vi buen lidt, så vi vil gerne have lidt mere plads omkring vores elever.

Brian Friis Jørgensen, forstander, Sdr. Bork Efterskole


Derfor kunne det være en mulighed at bygge en idrætssal på den nykøbte grund. Det er dog endnu for tidligt at sige, om det bliver til noget, inden blandt andet økonomien er undersøgt.

- Historisk set ligger vi ikke i et så godt postnummer, så når vi vil låne af kreditforeningerne, står vi ikke lige først i køen. Derfor skal vi gerne selv have penge på lommen, og det er nok også det, vi skal forvente her. Så vi har ikke nogen planer om, at det nødvendigvis skal ske inden for tre eller fem år, siger efterskoleforstanderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce