Annonce
Vestjylland

Efterskole holder musical-uge: - Det giver en følelse af at være en brik i noget større

Rockerne er kommet til Novembervej, og de er ikke behageligt selskab. Her billeder fra prøverne onsdag, før musicalen Novembervej torsdag og fredag skal stå sin prøve for publikum på Staby Efterskole. Foto: Jan Briks
På Staby Efterskole har man ugen igennem øvet, malet kulisser, fundet kostumer og gjort klar til forestilling torsdag og fredag. Musical-ugen giver større fællesskab blandt eleverne.

Staby: Karl er i knibe. Han har raget sig uklar med nogle rockere, og nu går flugten. Gemmestedet er et hus på Novembervej, hvor alskens mediepersonligheder - tilfældigvis - har hus. Både statsminister Mette Frederiksen, Linse Kessler, Sys Bjerre og Far-til-14 - fra Bilka-reklamerne har hus på vejen. Sidstnævnte spiller en afgørende rolle i at få Karl ud af kniben, da han uundgåeligt havner i rockernes klør.

Fortællingen har lærerne på Staby Efterskole arbejdet på siden før sommerferien. Søndag blev musicalen Novembervej sendt ud til eleverne, der så har kunnet komme med forslag og ændringer til replikker. Og siden søndag har alle skolens 180 elever haft travlt med at få musical-stykket gjort klar til forestilling torsdag og fredag i denne uge.

- Det har været en fast tradition, at vi hvert år afholder noget musical. Før har vi købt et kendt stykke, men i en årrække har vi selv skrevet stykkerne, og det er gået ret godt, så det er det, vi gør igen i år, siger Mette Nielsen, der til dagligt underviser i matematik og gymnastik.

Hun er en af forfatterne bag stykkets grundfortælling, der centrerer sig om "drama, kærlighed og kendte personer", som hun udtrykker det. Titlen referer til dels en sang af Nik & Jay dels den danske tv-serie Lærkevej.

Annonce
Manuskriptet har eleverne først fået søndag eftermiddag, så det har været en kaotisk affære for skolens elever og lærere at nå at blive klar til torsdag og fredag. Foto: Jan Briks

Hele skolen igang

Eleverne har fået hele ugen fri fra skole til at hjælpes med at bringe musicalen til live. Nogle arbejder med musik, nogle med medie og lydeffekter, nogle med kostumer, nogle sørger for forplejning, og nogle arbejder med skuespil og dans.

Sidstnævnte har 16-årige Ida Lillesand Sørensen og hendes jævnaldrende klassekammerat, Wilhelm Palmann Jensen, været i gang med. De er begge skuespillere i stykket.

- Jeg kan rigtig godt lide sådan noget amatør-musical. Det er noget, vi gør meget i i min familie, siger Ida, der også synger i stykket. Wilhelm tager over:

- Jeg har aldrig spillet skuespil før. Men det er bare med at få så mange oplevelser med fra det her efterskoleår som muligt, så jeg har bare grebet chancen for at prøve noget nyt, siger han.

- Og det er jo supersjovt, siger Wilhelm Palmann Jensen, der godt kan mærke presset på skuespillerne op til premieren.

Den fede stemning

Men hvorfor sætte en hel undervisningsuge af til et sådan projekt?

- Man går jo på efterskole for netop at få sådan nogle oplevelser her. Og det giver eleverne noget, at de kan mærke, hvad man kan, når man løfter i flok. Det giver en følelse af at være en brik i noget større, siger Mette Nielsen.

Ida Lillesand Sørensen er enig:

- Der er bare en fed stemning. Og det, at vi ikke skal gå i skole, gør jo også, at man har ekstra overskud til at have det sjovt med hinanden. Og vi er sammen på kryds og tværs af klasser, så vi lærer også hinanden meget bedre at kende på hele skolen, siger hun.

Første forestilling er torsdag. Fredag køres der to forestillinger - og så er temaugen slut. Skolen har inviteret tidligere elever, folkeskoler og andre efterskoler til at overvære stykket.

- Vi regner med, at der kommer en 4-500 publikummer til hver forestilling, siger Mette Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der går fisk i den på den gode måde

Det kan godt være, at fiskerierhvervet ikke er helt, som det har været. En tur forbi havnen i Hvide Sande viser selvfølgelig, at der ikke ligger så mange RI-kuttere ved kajen længere, og den udvikling er der sandsynligvis ikke meget at gøre ved. Til gengæld er der masser af gang i den på kajen rundt omkring havnebassinet. I den forgangne uge har der her i Dagbladet været to gode eksempler på, at det ikke er så tosset endda. For et år siden købte selskabet Amanda Seafood Hvide Sande-virksomheden Knud Søndergaard Fiskeeksport. Siden købet har der højest været 25 ansatte på fabrikken, men nu har Amanda Seafood meldt ud, at der bliver brug for det dobbelte antal, fordi der på Tungevej skal fremstilles fisk til en af landets største dagligvarekæder. Selv om de fisk, der skal bearbejdes, nok ikke vil blive landet i Hvide Sande alle sammen, er det altså noget af en god nyhed, at der pludselig bliver 25 nye arbejdspladser på havnen. Som om det ikke var nok, har Vestfisk, der også holder til på Tungevej - og ja, navnet kommer fra fisken tunge - meldt ud, at der skal skrues op for salget af frisk fisk på nettet. Webshoppen har fået nyt navn, der klinger bedre og skal være med til at lokke flere kunder indenfor. Selv om indehaverne et par gange har overvejet at lukke for netbutikken, er der nu plus på bundlinjen, og med Hvide Sande-fiskeskipper Verner Møller til at levere råvarerne fra kutteren RI468 Juli-Ane, er der i hvert fald sikkerhed for, at det er fisk leveret af lokale, der bliver solgt. Når udgangspunktet med den nye hjemmeside også er at give kunden en fornemmelse af at stå på kajen og handle fisk, og målet er at blive danskernes foretrukne fiskehandler, ser det ud til, at folkene bag friskfangetfisk.dk mener det alvorligt. Det kan godt være, at de to nævnte eksempler ikke får fiskerierhvervet tilbage til en havn, hvor kutterne lå tæt for at få plads ved kajen, men mindre kan også gøre det. I hvert fald ser det ud til, at der i det små er gået fisk i den på den gode måde.

Ringkøbing For abonnenter

Lærere om overgangen fra modtageklasse til dansk klasse: - Det er barskt, men de glæder sig altid

Annonce