Annonce
Ringkøbing-Skjern

Efter uge med fyringer: - Vi har alt for mange virksomheder, der tjener for lidt

Er Vestas-fyringerne et varsel om en økonomisk afmatning? Fagforeningsfolk og erhvervsrådsformand bekymret for fremtiden. Arkivfoto.
Det går stadig godt for erhvervslivet her i Ringkøbing-Skjern Kommune; fagbevægelse og erhvervsråd ser dog faretegn forude.

RINGKØBING-SKJERN: Den forløbne uge var trist for beskæftigelsen her i kommunen.

Først satte Vestas navn på 48, der fik en fyreseddel på fabrikken på havnen i Ringkøbing; baggrunden for afskedigelserne er et dyk i efterspørgsel på vindmøller på det europæiske marked samt ønsket om at fastholde koncernens konkurrencedygtighed.

Så varslede Dovista afskedigelser af 16-20 personer på fabrikken på Vesterled i Ringkøbing; begrundelsen er en afmatning på flere vigtige markeder for virksomhedens produkter, facadevinduer- og døre. Det gælder i Danmark, hvor aktiviteterne i storbyerne er bremset ret pludseligt op, og det gælder det store og vigtige marked i England, hvor aktiviteten også er dalende og i øvrigt kraftigt påvirket af den uklare og kaotiske situation omkring Brexit og den tilhørende valutauro.

Endelig sluttede ugen af med, at Vestas-underleverandøren Soltra i Ringkøbing fyrede fem medarbejdere - en direkte følge af Vestas' nedskæringer - og i øvrigt forudsagt af LO-formand Helge Albertsen, der frygtede, at Vestas' underleverandører her i området ville blive ramt.

Annonce

Afmatning på vej?

Hvad sker der her i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor vi hidtil har redet højt på en bølge, der har banket arbejdsløsheden ned på rekordslave niveauer? Er bølgen ved at vende? Er en afmatning på vej? Eller er der blot tale om tilfældige udsving af den slags, der opstår, selv når økonomien har det allerbedst?

I alt fald rumler det i horisonten: Handelskrig, lavvækst på mange af vore store markeder, ikke mindst det tyske …

- Nu vil jeg ikke male fanden på væggen. Men vi kan godt mærke, at der sker en opbremsning lige nu. Andre virksomheder end Vestas, Dovista og Soltra har også reguleret medarbejderstaben eller sendt folk på arbejdsfordeling. Omvendt er der andre, der har mere end nok at se til, og som har fuld fart på, siger Helge Albertsen.

- På den anden side er arbejdsløsheden fortsat meget lav. Men jeg kan da godt være bekymret for især de ufaglærte. Det er nu, de skal overveje eventuelt at tage en voksenlærlinge-uddannelse; skal man klare sig fremover, er man nødt til hele tiden at holde sig opdateret - det gælder også faglærte.

Bekymrede rynker

Også hans 3F-kollega Henning Boye Hvid Christensen har bekymrede rynker i panden.

- Ja, afskedigelserne bekymrer os, og det er noget, vi følger tæt. Vi oplever også, at vi ikke har det pres på jobformidlingen, som vi havde før sommerferien; der ser ud til at ske en opbremsning i den økonomiske aktivitet, siger han.

Henning Boye Hvid Christensen understreger, at der ikke er tale om et lokalt fænomen; det ses også andre steder i Danmark og i udlandet, ikke mindst i Tyskland.

- Det tyske marked synes at være gået i stå, siger han.

Det er alvorligt, mener både han og Helge Albertsen. Tyskland er meget vigtigt marked for danske underleverandører; det er ikke mindst skidt for dem, at den tyske bilindustri er hårdt ramt af nedtur.

Men også Henning Boye Hvid Christensen fastslår, at der stadigvæk er lav ledighed; hos 3F ligger den nede på to procent.

Når medlemmer bliver ledige, satser man på at få dem videreuddannet så godt som muligt, så de står bedre rustet på fremtidens arbejdsmarked.

Tjener for lidt

Fagbevægelsen er ikke ene om at bekymre sig om, hvorvidt de gode tider er ved at slutte.

Også Kim Rune Brarup, formand for Ringkøbing Fjord Erhvervsråd, lægger ikke skjul på sine betænkeligheder ved, hvad fremtiden bringer vort område.

- Der er virksomheder der klarer sig godt; det er dem, der forstår at skabe værditilvækst. Men vi har alt for mange virksomheder, der tjener for lidt; alt for mange underleverandørvirksomheder, hvis indtjening presses fra oven af de koncerner, de leverer til og fra neden af stigende omkostninger.

Kim Rune Brarup ser ikke mindst den svigtende efterspørgsel på penge som et sygdomstegn.

- Vi skal være mere effektive, vi skal have mere værditilvækst, siger han.

- Men vi skal være glade for, at vi har store virksomheder som Vestas i vort nærområde; de holder meget flydende, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern For abonnenter

Viceborgmester: Jeg synes, det er ærgerligt, at Skjern nu mister chancen for at udvikle midtbyen

112

Pårørende til trafikdræbt er fundet

Læserbrev

Læserbrev: Lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen

Læserbrev: Indlægget “Lad der ikke gå sognepolitik i sagen” om Innovests husning af de kommunale arbejdspladser havde nogle gode pointer, der førte til den rigtige konklusion i et dilemma. Der savnes nogle tal på økonomien, og jeg kan betvivle, kommunalbestyrelsen har det vigtigste; det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede omsætning i detailhandelen. Butikkerne vil miste omsætning. Ikke blot til nabobyerne, men også til storcentrene i de større byer og til netbutikkerne udenfor kommunen. Det vil koste arbejdspladser, give tomme butikslejemål og tomhed i bymidten. Så på den måde et paradoks, når et erhvervscenter er omdrejningspunktet for at trække kunderne væk fra de små lokale erhvervsdrivende. Vi har jo lige fulgt kampen for købmanden i Stauning, og her er det så i større målestok. Du kan blot se til Esbjerg, hvad det har betydet i Kongensgade, at kontorer er flyttet på havnen. Og omvendt, hvad de gør i Billund for at trække folk til midtbyen. Så byrådet bør have det tabte skatteprovenu og følgeomkostningerne ved den mistede detailomsætning i kommunen med i ligningen. Det er ikke nok med en kort tilbagebetalingstid på investeringen i Excel-arket. Så jeg er enig med Jacob Agerbo i, at der ikke skal gå sognepolitik i sagen. For det handler ikke kun om finansiering og besparelser, men også om tabt detailhandel. Ikke “bare” i Skjern midtby. Men i kommunen. For der ingen garanti for, at omsætningen affødt af butiksdøden bliver i Skjern/Tarm, eller for den sags skyld i kommunen. Så derfor vedkommer det også borgerne udenfor Skjern ... Så herfra skal opfordringen lyde; lad centrene, der trækker borgerne i byen, blive i byen.

Skjern

Innovest II droppet: Byråd vil hellere renovere Skjerns gamle rådhus

Annonce