Annonce
Tarm

Efter tre måneder bag disken: Ådums købmand har sagt op

Ådum skal igen søge efter en ny købmand til at drive butikken. Arkivfoto: Bodil Kronborg
Nu skal bestyrelsen i Ådum Købmand endnu engang på jagt efter en ny købmand til at drive butikken. Opgaven var en for stor mundfuld for den nuværende.

ÅDUM: Bestyrelsen i Ådum Købmand skal nu på udkig efter en ny købmand til butikken. Det sker blot tre måneder efter at Rita Spijkerman afløste Brian Pedersen bag disken. Efter fem år i Ådum, blev han ny købmand i Stauning, der for en måneds tid siden åbnede den nye butik.

Årsagen til at Rita Spijkerman har sagt op var, at det var for stor en mundfuld at være leder af butikken, og derfor har hun valgt selv at sige jobbet op.

- Men jeg er meget glad for kunderne og butikken, siger Rita Spijkerman.

Hvornår hun har sidste arbejdsdag i butikken, er endnu ikke afgjort. Hun har lovet at hjælpe til i overgangsfasen, bare ikke som leder, og der er endnu mange ubekendte faktorer, som der skal findes en løsning på.

Formanden for Ådum Købmand, Bjarne Bundgaard, forklarer at opsigelsen stiller butikken i en udfordring. Der er en del unge mennesker, som er ansat i butikken, og de har lovet at give en hjælpende hånd, så julehandlen kan blive afviklet på bedst mulig måde. Bestyrelsen går nu ud og leder efter en ny købmand, men Bjarne Bundgaard vurderer, at det vil blive svært at få ansat en ny inden jul.

- Det er en lidt træls situation, men vi prøver at løse den. En lille by som Ådum har stort behov for at have en købmand. Både som et sted, hvor der handles, men også som et sted, hvor folk mødes, forklarer Bjarne Bundgaard, der er sikker på, at situationen bliver løst.

For det handler om byens ve og vel, og det handler om fortsat at være attraktiv for tilflyttere, der kan levere et elevgrundlag til skolen.

- Man kan se andre steder, hvor der ikke længere er en købmand, at det påvirker huspriserne, og det er en situation, vi ikke har lyst til at komme i, siger Bjarne Bundgaard.

Ådum har tidligere oplevet, hvad det vil sige at stå uden købmand. I 2014 var butikken lukket i flere måneder, inden den kunne genåbne, da det dengang ikke var muligt at finde en købmand til at drive butikken. Ådum Købmand kom ud af 2018 med et resultat på 8000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En forbistret regnefejl

Formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, er vred. Det har han god grund til at være. Når politikerne igen og igen foretager miljøindgreb i landbruget, må indgrebene i det mindste ske på et solidt videnskabeligt grundlag. Det ser bare ikke altid ud til at være tilfældet Først blev det afsløret, at Aarhus Universitet har undervurderet det areal, der i Danmark dækkes af lavbundsjorder. Universitetet regner nu med cirka 171.000 hektar kulstofrige landbrugsjorde i Danmark i stedet for 108.000 hektar. Senest er det kommet frem, at Aarhus Universitet har fejlberegnet og overvurderet landbrugets udledning af kvælstof med 3000 tons. Begge udregninger har direkte konsekvenser for landbruget. Tallet om lavbundsudtagning kan have store konsekvenser for klimaindsatsen, hvis Danmark skal blive klimaneutral. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskning og lavere udledning af drivhusgasser; undervurderes arealet, får indsatsen ikke den forventede effekt. Med hensyn til kvælstofudledningen foretog regeringen kort før jul et lynindgreb mod landbruget, hvor der blev stillet krav om målrettede efterafgrøder på 380.000 hektar. Regnefejlen på de 3000 ton svarer til effekten af 326.000 hektar med efterafgrøder. Regeringsindgrebet betød et krav til landbruget om langt flere efterafgrøder allerede i år - men altså på et helt fejlagtigt grundlag. Ikke underligt, at Søren Christensen tordner mod "myndighedernes troværdighed". Regnefejlene er - for at sige det mildt - uheldige både for miljøet og for landbrugserhvervet. De politiske indgreb rammer et i forvejen presset erhverv, der er udsat for benhård konkurrence på verdensmarkedet, og som oven i købet i stigende grad møder uvilje fra en "klimabevidst" offentlighed. De to regnefejl kan godt foranledige skeptikere til at spørge, om andre beregninger så også er fejlbehæftede. Bygger kravene til landbrugets miljøindsats på et solidt videnskabeligt grundlag hele vejen igennem? Det lyder ærligt talt, som om hele vandmiljøområdet bør kulegraves - af hensyn til både landbruget og miljøet.

Ringkøbing-Skjern

Borgmesteren om udlignings-udspil: Jeg er forsigtig optimist

Annonce