Indland

Efter møde torsdag: Ni kommuner har aftalt at sagsøge staten

Udover de involverede kommuner deltog advokatfirmaet Hjulmand Kaptajn samt forvaltningsretsekspert og professor Steen Bønsing i mødet.Genrefoto: John Christensen

Ni kommuner har aftalt at stå sammen om et søgsmål mod staten. Mindst ti andre kommuner overvejer også at tilslutte sig. Det står klart efter kommunernes møde torsdag. Deres mål er at få flere hundrede millioner kroner tilbage fra staten, som de har mistet ved en fejl i udligningen.

Ni kommuner er foreløbigt med i et sagsanlæg mod staten, og mindst ti andre kommuner overvejer at tilslutte sig. Det er resultatet af torsdagens møde, hvor 19 borgmestre fra landets kommuner drøftede muligheden for at sagsøge staten. Kommunerne føler sig snydt i udligningen, fordi den siden 2006 stik i mod reglerne ikke har taget hensyn til udlændinges uddannelsesniveau.

Fejlen har kostet provinsen dyrt og uretmæssigt forgyldt særligt kommuner i hovedstadsområdet. På Fyn og i Jylland har kommunerne således tabt 1,4 milliarder kroner på fejlen fra 2015 til 2018. Det er nogle af de penge, kommunerne håber, de kan få tilbage gennem en retssag.

Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune, startede søgsmålet, og han forventer, at minimum 15 kommuner ender med at gå med i det endelig søgsmål.

- Lige nu er vi ni, men jeg er helt sikker på, vi bliver mindst 15. Det var den stemning, der var på mødet. Flere af de kommuner, som ikke er helt med endnu, skulle bare have den vendt hjemme i kommunen først, siger han.

- Vi er ikke stolte over at sagssøge staten

De ni kommuner, som er med i søgsmålet indtil videre er ifølge Arne Boelt: Guldborgsund, Næstved, Lolland, Svendborg, Stævns, Jammerbugt, Brønderslev, Rebild og Hjørring Kommuner.

Et resultat Arne Boelt er meget tilfreds med.

- Mødet gik bedre, end jeg havde håbet. Alle borgmestre taler jævnligt med hinanden, og ingen af os er stolte over at sagsøge staten. Det er underligt, at man er nødt til at sagssøge nogen for at komme i snak med dem. Men der var kun en enkelt kommune, som stillede spørgsmålstegn ved, om et sagsanlæg er en god ide. Vi andre var fuldstændig enige om, at vi godt kunne se en sag for os, siger han.

Torsdagens møde blev blandt andet brugt til at give kommunerne en juridisk vurdering af sagen, besvarelse af spørgsmål og en snak om den videre proces. Advokatfirmaet blev sat i gang med at lave det juridiske notat, som hver enkelt kommune skal godkende, før de kan stævne staten. Hvis 15 kommuner går med, vil det koste hver enkelt kommune omkring 25.000 kroner at få lavet notatet, ifølge Arne Boelt.

Koster småpenge at være med

Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg Kommune, havde allerede forud for mødet tilkendegivet, at Svendborg Kommune ville gå med i sagsanlægget.

- Det var et godt møde, hvor vi fik anskueliggjort det juridiske. Jeg mener, vi har en god sag, og personligt er jeg fortrøstningsfuld. Prisen for at være med er intet i forhold til, at Svendborg Kommune har mistet 80 millioner på fejlen, siger han.

Assens Kommune er en af de kommuner, der ikke har taget endeligt stilling til sagsanlægget endnu.

- Juristen, som jeg havde med til mødet, laver et notat, som jeg tager med hjem til økonomiudvalget. Efter mødet er det sikkert og vist, at der er kommuner, som går videre med den her sag. Min vurdering er, at hvis vi vælger at gå med i sagen, er der også fugls føde på sagen. Det er småpenge, det koster, når så mange kommuner er med, siger borgmester Søren Steen Andersen (V).

0/0

Tophistorier

Annonce
Indland For abonnenter

Hjertesvigt i generne: Undersøgelse gav 21-årige Emmy svar på, om hun ville arve sin fars alvorlig hjertesygdom

Annonce
Annonce
Ringkøbing

- Hvis man står stille og roligt nede i bageriet, kan du høre, at de skriger inde over køl og frost

Danmark

Se billederne: Master Fatman bisættes med farver, samba og rustvognscykel

Indland

OUH-forskning: Undersøgelse af gener kan forudsige risiko for hjertesvigt

Tophistorier

Danmark

Carl Holst udgiver ny bog: Føler sig svigtet af Lars Løkke Rasmussen

Indland For abonnenter

VUC Syd fortsætter salg af kunst og designmøbler: Daybed til 83.000 solgt med kæmpe tab

Indland

Lægernes formand: - Flere kommer til at stå uden en fast praktiserende læge

Indland

Efter lynbehandling for blodprop: - Før I tiden døde man af sådan noget

Indland

Lars fik lynbehandling for blodprop: Nu skal alle danskere kunne få det samme

Indland

Speciallæger vil gerne arbejde mere for at nedbringe lange ventetider