Annonce
Danmark

Efter lynnedslag på Enner Mark Fængsel: Uroen ulmer blandt de indsatte

Indsatte på Enner Mark Fængsel må kigge langt efter tid uden for cellerne. Et lynnedslag i fængslet i sidste uge giver fortsat tekniske udfordringer. Det betyder, at de indsatte tilbringer væsentlig længere tid låst inde i deres celler, og det giver uro. Arkivfoto
Ni dage efter, at lynet slog ned på Enner Mark Fængsel ved Horsens, har fængslet fortsat tekniske udfordringer. Det betyder, at nogle indsatte er lukket inde i deres celler i længere tid, og det giver utilfredse fanger.

Horsens: Et kraftigt lyn, der onsdag i sidste uge slog ned i Enner Mark Fængsel ved Horsens, giver fortsat - her ni dage efter - tekniske problemer på fængslet.

Konsekvensen er, at nogle af de indsatte er spærret inde i deres celler i længere tid, end de plejer, bekræfter institutionschef Annette Bækgaard Jakobsen.

- Det er korrekt, at vi stadig har udfordringer efter lynnedslaget, men vi håndterer det hele tiden ud fra nogle sikkerhedsmæssige beslutninger. Men for nogle af de indsatte betyder det, at de ikke er så meget ude, som de normalt er, siger hun.

Det har givet anledning til uro. Især på én afdeling, hvor de indsatte er meget utilfredse. Men det håndterer vi med dialog, og hvis folk ikke opfører sig ordentligt, flytter vi rundt på de indsatte, og det har vi gjort.

Anette Bækgaard Jacobsen, institutionschef, Enner Mark Fængsel

Flytter rundt med de indsatte

Lynet slog kort før kl. 20 ned i fængslets udendørs fodboldbane og medførte en kortvarig strømafbrydelse, hvor fængslet blev mørklagt.

En nødgenerator gik hurtigt i gang og fik strømmen tilbage. Men siden har fængslet kæmpet med eftervirkningerne fra lynnedslaget, der altså blandt andet betyder, at de indsatte må tilbringe mere tid i deres celler end normalt.

Og det giver uro, erkender Anette Bækgaard Jacobsen.

- Det har givet anledning til uro. Især på én afdeling, hvor de indsatte er meget utilfredse. Men det håndterer vi med dialog, og hvis folk ikke opfører sig ordentligt, flytter vi rundt på de indsatte, og det har vi gjort, siger hun.

Forskellige konsekvenser

Hun ønsker ikke at fortælle, hvor meget mere tid, de indsatte må tilbringe i eget selskab i cellerne.

- Jeg har fået oplyst, at de indsatte kun er ude to og to i 10 minutter. Er det korrekt?

- Nej, det passer ikke, hvis nogle siger, at de i løbet af et døgn kun har været ude i 10 minutter. Alle indsatte er ude i mindst en time hver dag, for det har de krav på, siger Anette Bækgaard Jacobsen.

- Det er forskelligt fra afdeling til afdeling, hvor meget de er berørt. Nogle afdelinger mærker meget lidt til det, andre mærker mere. Men vi overholder den lovgivning, der er på området, understreger institutionschefen.

Komplicerede udfordringer

Hun pointerer også, at sikkerheden har højeste prioritet, og der har ikke på noget tidspunkt været fare for hverken ansatte eller indsattes sikkerhed.

- Hvornår er situationen normaliseret igen?

- Lynnedslag er altid en kompliceret affære, og vi arbejder med store sikkerhedsmargener. Jeg har et håb om, at vi på mandag er meget tilbage på det normale, men vi kan ikke trylle. Nogle af vores udfordringer er meget komplicerede at løse, siger Anette Bækgaard Jacobsen.

Hun forstår godt, at de indsatte reagerer på at være mere lukket inde i cellerne.

- Mange af vores indsatte synes, at det er træls. Det forstår jeg godt, det synes vi også selv. Men lige nu kan det ikke være anderledes, og vi prøver hele tiden at tilpasse det, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skjern Håndbold

Skjern sejrede sikkert mod oprykkerne - men de kunne have vundet større

Leder For abonnenter

For lidt og for meget: Pas på vores unge mennesker

Bare kom i gang! Tag dig sammen! Jeg har da aldrig taget skade af... Men på den anden side: Skal jeg ikke lige gøre det for dig? Pas nu godt på dig selv - og husk, at du altid kan spørge mig om hjælp. Det er da også alt for hårdt for dig, at ... For lidt og for meget fordærver som bekendt alt. Det gælder også for de unges fritidsarbejde. Fire rektorer på uddannelsesinstitutioner i Ringkøbing-Skjern har her i avisen hejst et advarende flag: De og deres lærere oplever, at mange unge arbejder alt for meget. Eleverne bliver trætte og deprimerede, når kalenderen byder på skoledage fra 8 til 15, efterfulgt af arbejde fra 16 til 22. Læg dertil, at der gerne skulle være tid til også at lave sine lektier - så hænger døgnet ikke ret godt sammen længere. På Facebook var nogle af kommentatorerne til rektorernes opråb ude med en opfordring til de unge om bare at tage sig sammen. Beskyldninger om curling og klassikeren 'i min tid ...' blev trukket af stalden - for set i bakspejlet har man selvsagt altid oplevet det, der var meget værre. Men er det curling at opfordre forældre og arbejdsgivere til ikke at presse de unge til for mange og for lange vagter? Jeg synes det ikke. Lige så godt, det er, at de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets mest arbejdsomme, når det gælder fritidsjob ved siden af skolen - lige så skidt vil det være for både vores samfund og for de unge selv, hvis de knokler på i en grad, så de glemmer at gøre nok ved den uddannelse, som trods alt er deres hovedbeskæftigelse. Det er vigtigt og rigtigt, at vores børn og unge lærer, at ansvarlighed og arbejdsomhed betaler sig. Fritidsjob baner vejen for uddannelse og 'rigtige' voksenjob. Men for lidt og for meget fordærver alt - så kære forældre: Hold lige lidt snor i, at der er en fornuftig balance mellem skole og fritid. Kære virksomheder: Find fleksible løsninger for jeres unge ansatte, så de både kan passe jobbet og skolen. Og kære, kloge Facebook-kommentatorer: Hvis man pudser sine generationsbriller og kigger rigtig godt efter, er nutidens ungdom måske ikke så meget værre og mere forkælede, end vi selv var ...

Annonce