Danmark

Efter lynnedslag på Enner Mark Fængsel: Uroen ulmer blandt de indsatte

Indsatte på Enner Mark Fængsel må kigge langt efter tid uden for cellerne. Et lynnedslag i fængslet i sidste uge giver fortsat tekniske udfordringer. Det betyder, at de indsatte tilbringer væsentlig længere tid låst inde i deres celler, og det giver uro. Arkivfoto
Ni dage efter, at lynet slog ned på Enner Mark Fængsel ved Horsens, har fængslet fortsat tekniske udfordringer. Det betyder, at nogle indsatte er lukket inde i deres celler i længere tid, og det giver utilfredse fanger.

Horsens: Et kraftigt lyn, der onsdag i sidste uge slog ned i Enner Mark Fængsel ved Horsens, giver fortsat - her ni dage efter - tekniske problemer på fængslet.

Konsekvensen er, at nogle af de indsatte er spærret inde i deres celler i længere tid, end de plejer, bekræfter institutionschef Annette Bækgaard Jakobsen.

- Det er korrekt, at vi stadig har udfordringer efter lynnedslaget, men vi håndterer det hele tiden ud fra nogle sikkerhedsmæssige beslutninger. Men for nogle af de indsatte betyder det, at de ikke er så meget ude, som de normalt er, siger hun.

Det har givet anledning til uro. Især på én afdeling, hvor de indsatte er meget utilfredse. Men det håndterer vi med dialog, og hvis folk ikke opfører sig ordentligt, flytter vi rundt på de indsatte, og det har vi gjort.

Anette Bækgaard Jacobsen, institutionschef, Enner Mark Fængsel

Flytter rundt med de indsatte

Lynet slog kort før kl. 20 ned i fængslets udendørs fodboldbane og medførte en kortvarig strømafbrydelse, hvor fængslet blev mørklagt.

En nødgenerator gik hurtigt i gang og fik strømmen tilbage. Men siden har fængslet kæmpet med eftervirkningerne fra lynnedslaget, der altså blandt andet betyder, at de indsatte må tilbringe mere tid i deres celler end normalt.

Og det giver uro, erkender Anette Bækgaard Jacobsen.

- Det har givet anledning til uro. Især på én afdeling, hvor de indsatte er meget utilfredse. Men det håndterer vi med dialog, og hvis folk ikke opfører sig ordentligt, flytter vi rundt på de indsatte, og det har vi gjort, siger hun.

Forskellige konsekvenser

Hun ønsker ikke at fortælle, hvor meget mere tid, de indsatte må tilbringe i eget selskab i cellerne.

- Jeg har fået oplyst, at de indsatte kun er ude to og to i 10 minutter. Er det korrekt?

- Nej, det passer ikke, hvis nogle siger, at de i løbet af et døgn kun har været ude i 10 minutter. Alle indsatte er ude i mindst en time hver dag, for det har de krav på, siger Anette Bækgaard Jacobsen.

- Det er forskelligt fra afdeling til afdeling, hvor meget de er berørt. Nogle afdelinger mærker meget lidt til det, andre mærker mere. Men vi overholder den lovgivning, der er på området, understreger institutionschefen.

Komplicerede udfordringer

Hun pointerer også, at sikkerheden har højeste prioritet, og der har ikke på noget tidspunkt været fare for hverken ansatte eller indsattes sikkerhed.

- Hvornår er situationen normaliseret igen?

- Lynnedslag er altid en kompliceret affære, og vi arbejder med store sikkerhedsmargener. Jeg har et håb om, at vi på mandag er meget tilbage på det normale, men vi kan ikke trylle. Nogle af vores udfordringer er meget komplicerede at løse, siger Anette Bækgaard Jacobsen.

Hun forstår godt, at de indsatte reagerer på at være mere lukket inde i cellerne.

- Mange af vores indsatte synes, at det er træls. Det forstår jeg godt, det synes vi også selv. Men lige nu kan det ikke være anderledes, og vi prøver hele tiden at tilpasse det, siger hun.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Hvide Sande

Klitter ryddes for invasiv art: Klegod erklærer rynket rose krig

Klumme

Den dag, Munk knækkede farvekoden: Drengebørn skal da have lyserødt tøj på

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Hvide Sande

Stræk og bøj: Strandfitness giver en god start på dagen

Danmark For abonnenter

Notre Dame var meget tættere på at styrte sammen, end folk almindeligvis ved

Leder For abonnenter

Det mener Dagbladet: Lyt til 'praksis-partisanens' gode råd

Praksis-partisan. Sådan kalder Peder Sørensen sig selv. Han har gennem 11 år været leder af Produktionsskolen i Skjern og ved derfor af erfaring, at en praktisk tilgang til liv og læring virker bedre end alverdens bøger. I hvert fald for de elever, som er kommet på netop den skole, fordi de af den ene eller den anden grund er løbet sur i det almindelige skolesystem. Mange af dem har ikke verdens bedste oplevelser med sig i skoletasken, og før de kan blive klar til igen at binde an med bøger og teori, skal de lære at tro på sig selv. Det sker ifølge Peder Sørensen bedst gennem netop praktisk arbejde. Det er i der, langt hovedparten af eleverne har deres styrke, og det er derfor her, der er en basis, man kan bygge en selvtillid op på. At det virker, viser de tørre tal fra skolen i Skjern: 70 procent af eleverne er kommet videre i uddannelse eller arbejde. Med andre ord masser af solstrålehistorier om mennesker, der blev grebet, efter at de var snublet i starten, og som lærte at stå på egne ben. Men nu er det slut: Skolens seneste afgangshold blev også det sidste. Landets produktionsskoler lukker nemlig med udgangen af juli og bliver i stedet til FGU'er - Forberedende Grunduddannelse, der også skal hjælpe eleverne videre til uddannelse eller arbejde. På FGU kommer eleverne ind på ét af tre spor: Et, hvor de kan forbedre sig i boglige fag, et andet til de unge, der kan lide praktisk arbejde, men som også gerne vil forbedre sig i dansk og matematik, og endelig et tredje spor, hvor de unge er i virksomhedspraktik det meste af tiden og resten af tiden i skolepraktik med undervisning i fag, der er relevante for praktikken. Forhåbentlig vil den nye uddannelse vise sig lige så effektiv til at hjælpe ikke mindst de skrøbelige blandt eleverne videre, som Produktionsskolen var. Det er som bekendt ligegyldigt, hvilken farve katten har og hvad den hedder - bare den kan fange mus. Men det vil være klogt at lytte til erfaringerne fra 'praksis-partisaner' som Peder Sørensen. For hvis man vil skabe nye solstrålehistorier, er det afgørende at have fokus på hver enkelt elevs muligheder. Først når de tror på sig selv, kan de være de klar til de boglige fag. Det lyder både enkelt og indlysende.

Ringkøbing

Inden ny serie: Anders Aggers interview med 12-årig går viralt i Mellemøsten

Videbæk

Vin og vejr: Lokal vinavler er foreløbig rigtig godt tilfreds med den danske sommer

Sommerland

Forundringens Have udfordrer sanserne: Smid skoene, luk øjnene, spis ukrudt og gå ind i en livmoder

Annonce