Annonce
Ringkøbing-Skjern

Efter langt tilløb: Nu bliver omstridt tilskudsregel ophævet

Ved at fjerne 25-års-reglen i Ringkøbing-Skjern Kommune bliver det mere enkelt at håndtere det frivillige arbejde rundt om i kommunens mange klubber og foreninger. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Processen har været lang, men nu er de folkevalgte politikere i Ringkøbing-Skjern Kommune klar til at ophæve den såkaldte 25-års-regel.

Ringkøbing-Skjern: Det har været en god ide for idrætsforeningerne rundt om i kommunen at få så mange unge mennesker som muligt på medlemslisterne - om ikke andet så af økonomiske grunde. Det skyldes 25-års-reglen, som betyder, at jo flere medlemmer under 25 år en forening har, desto højere er det lokaletilskud, der bliver tildelt fra kommunen.

Således kan foreninger, hvor mere end halvdelen er under 25 år, få dækket 68 procent at sine udgifter til lokaler, mens tilskuddet trinvist falder til 20 procent, hvis under en fjerdedel af medlemmerne er unge.

Den form for aldersdifferentiering skal dog være slut nu. Allerede i februar besluttede medlemmerne af kultur- og fritidsudvalget, at reglen skulle afskaffes, men effektueringen blev udskudt til efter byrådets budgetkonference her i efteråret.

- Det var netop et af de punkter, som jeg gerne ville ind og arbejde med som nyt byrådsmedlem, så det er en rigtig glædelig beslutning, siger medlem af kultur- og fritidsudvalget, Irene Lund Pedersen (A), og tilføjer:

- Med en fjernelse af 25-års-reglen gør vi det store, frivillige arbejde mere enkelt ude i foreningerne, så der bliver mere tid til at sætte nye aktiviteter i gang - uden, at foreningerne skal skele til, hvilken aldersgruppe det bedst kan betale sig at arbejde med. På den måde kan der arbejdes frit med aktiviteter til alle aldersgrupper, og der er ens lokaletilskud til alle.

Annonce

En frivillig ordning

25-års-reglen er en del af Folkeoplysningsloven, og det har været frivilligt for de enkelte kommuner, om man ville indføre reglen. Det har 75 kommuner foruden Ringkøbing-Skjern benyttet sig af.

Tal fra kommunen viser, at 211 foreninger i Ringkøbing-Skjern i 2017 modtog lokaltilskud.

Af dem modtog to tredjedele det høje tilskud på 68 procent af lokaleudgifterne. Hver tiende forening fik 40 procent i tilskud for at have mellem 25 og 50 procent medlemmer under 25 år, og knap hver fjerde forening fik blot 20 procent af lokaleudgifterne dækket, fordi de havde for mange medlemmer over 25 år.

Anbefalingen fra kultur- og fritidsudvalget bliver nu sendt videre til godkendelse i først økonomiudvalget og slutteligt i byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dagbladet mener: Gør din borgerpligt - gå på restaurant

Hånden på hjertet... Hvornår har du sidst spist på en restaurant i din hjemby? Hvornår har du og din bedre halvdel sagt til hinanden: "I aften går vi ud at spise på Restaurant Xxx"? Hvornår har du og en flok venner senest sat hinanden stævne på en af byens restauranter for få en kulinarisk oplevelse? Og det tæller altså ikke, at I en fredag aften dropper madlavningen og henter en pizza eller noget andet ud af huset-mad. Vi taler om et rigtigt restaurantbesøg med menukort, opvartning og hele pibetøjet. Det er længe siden, ikke sandt? Et tilbagevendende samtaleemne blandt borgere her i kommunen er, hvorfor pokker vi ikke har ret mange gode restauranter. Ikke et ondt ord om ud af huset-spisesteder eller burger-, kylling- og pommefrites-restauranter, som vi har masser af; de kan såmænd sagtens være udmærkede. Vi taler om restauranter med kok i køkkenet, spisekort og tjener, der serverer en god middag, lavet på gode råvarer til en pris, der gør det muligt for en familie at spise ude uden at blive ruineret. De findes selvfølgelig - ingen nævnt, ingen glemt. Men når vestjyder taler med hinanden om restaurant-situationen, høres en tilbagevendende klage: Der er alt for få steder, hvor vi kan spise en ordentlig middag til rimelig penge! Vi lokale er ikke alene om beklagelserne. Den seneste tilfredshedsundersøgelse blandt turister viser, at de, der rejser til vort område, har den samme oplevelse; og den er særlig gal i Ringkøbing-Skjern Kommune på trods af, at vi har millioner af turistovernatninger hvert år. Udfordringen giver turistbranchen grå hår i hovedet. Med god grund. Et bredt udbud af spisesteder af god kvalitet øger et turistmåls tiltrækningskraft. De behøver ikke at være Michelin-klasse; men de må gerne hæve sig over fast food- og buffet-niveau. Hele turistbranchen og kommunen med har fokus på madområdet, hvor nøgleordet ikke mindst er "lokale råvarer". Desværre rykker det bare ikke rigtig. Kokkene vil åbenbart hellere arbejde østpå, tjenerne ligeså, og efterspørgslen svinger vildt, alt afhængig af årstiden. Det er ikke nemt... Der er kun en udvej. Vi må alle gøre vores borgerpligt. Vi må til at spise noget mere ude!

112

Frækt indbrud i Hvide Sande: Tyve stjal designermøbler for 110.000 kroner

Annonce