Annonce
Ringkøbing-Skjern

Efter langt tilløb: Nu bliver omstridt tilskudsregel ophævet

Ved at fjerne 25-års-reglen i Ringkøbing-Skjern Kommune bliver det mere enkelt at håndtere det frivillige arbejde rundt om i kommunens mange klubber og foreninger. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Processen har været lang, men nu er de folkevalgte politikere i Ringkøbing-Skjern Kommune klar til at ophæve den såkaldte 25-års-regel.

Ringkøbing-Skjern: Det har været en god ide for idrætsforeningerne rundt om i kommunen at få så mange unge mennesker som muligt på medlemslisterne - om ikke andet så af økonomiske grunde. Det skyldes 25-års-reglen, som betyder, at jo flere medlemmer under 25 år en forening har, desto højere er det lokaletilskud, der bliver tildelt fra kommunen.

Således kan foreninger, hvor mere end halvdelen er under 25 år, få dækket 68 procent at sine udgifter til lokaler, mens tilskuddet trinvist falder til 20 procent, hvis under en fjerdedel af medlemmerne er unge.

Den form for aldersdifferentiering skal dog være slut nu. Allerede i februar besluttede medlemmerne af kultur- og fritidsudvalget, at reglen skulle afskaffes, men effektueringen blev udskudt til efter byrådets budgetkonference her i efteråret.

- Det var netop et af de punkter, som jeg gerne ville ind og arbejde med som nyt byrådsmedlem, så det er en rigtig glædelig beslutning, siger medlem af kultur- og fritidsudvalget, Irene Lund Pedersen (A), og tilføjer:

- Med en fjernelse af 25-års-reglen gør vi det store, frivillige arbejde mere enkelt ude i foreningerne, så der bliver mere tid til at sætte nye aktiviteter i gang - uden, at foreningerne skal skele til, hvilken aldersgruppe det bedst kan betale sig at arbejde med. På den måde kan der arbejdes frit med aktiviteter til alle aldersgrupper, og der er ens lokaletilskud til alle.

Annonce

En frivillig ordning

25-års-reglen er en del af Folkeoplysningsloven, og det har været frivilligt for de enkelte kommuner, om man ville indføre reglen. Det har 75 kommuner foruden Ringkøbing-Skjern benyttet sig af.

Tal fra kommunen viser, at 211 foreninger i Ringkøbing-Skjern i 2017 modtog lokaltilskud.

Af dem modtog to tredjedele det høje tilskud på 68 procent af lokaleudgifterne. Hver tiende forening fik 40 procent i tilskud for at have mellem 25 og 50 procent medlemmer under 25 år, og knap hver fjerde forening fik blot 20 procent af lokaleudgifterne dækket, fordi de havde for mange medlemmer over 25 år.

Anbefalingen fra kultur- og fritidsudvalget bliver nu sendt videre til godkendelse i først økonomiudvalget og slutteligt i byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ringkøbing-Skjern For abonnenter

Millionprojekt skal samle landsbyen: Efter flere års arbejde, utallige møder og store indsamlinger begynder nedrivningen

Annonce