Annonce
Læserbrev

Efter centralisering og nedskæringer: Vi vil styrke folkeskolerne igen

Læserbrev: Venstres Kristian Pihl Lorenzen skriver i et debatindlæg d. 21. maj, at der er skyllet en bølge af centralisering over Danmark. Det har han ret i, og derfor vil vi i Socialdemokratiet gå den anden vej.

For folkeskoler rundt om i landet fortsætter med at lukke. Lukningerne tog fart i forbindelse med Lars Løkkes kommunalreform – den største centralisering, der er sket i nyere tid. Siden 2007, hvor den trådte i kraft, er der lukket over 200 folkeskoler. Lukninger fortsætter, blandt andet fordi regeringen sparer på folkeskolerne. Helt præcist 1,2 milliarder er der skåret på de skoler, langt de fleste børn går i, i løbet af denne regeringsperiode. Imens regeringen har skåret på folkeskolerne, så har den øget tilskuddet til privat- og friskolerne.

Der er brug for at styrke folkeskolerne igen. Derfor vil vi sænke det historisk høje tilskud til fri- og privatskolerne for at kunne bevare folkeskoler og løfte kvaliteten. Det vil give cirka 365 millioner kroner årligt, som vi kan bruge til at styrke folkeskolen. Det svarer til, at man kan ansætte cirka 600 flere folkeskolelærere landet over. Det ville virkeligt styrke undervisningen.

Efter årevis med nedskæringer er det på tide igen at styrke folkeskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Skoleledere om folketingspolitikere: Et klart løftebrud!

Læserbrev: Regeringen går mod egne løfter, når den vil spare på erhvervsskoler og gymnasier. 28,9 mio. på erhvervsskolerne og 18 mio. på gymnasier: så meget vil Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative, Alternativet og Liberal Alliance spare om året fra 2021-2023. Dét vil ramme skolerne hårdt. Allerede nu er både erhvervsskoler og gymnasier hårdt ramt af det berygtede 2% omprioriteringsbidrag – en pæn indpakning af en årlig besparelse, der ikke kan undgås at tage en bid af kvaliteten af uddannelserne. Så glæden var stor, da vi kunne se, at denne besparelse var fjernet med finanslovsforslaget for 2020. Nuvel, selv den største optimist forventede nok ikke, at vi fik de penge tilbage, som allerede var forsvundet (og netop allerede taget direkte fra vores unge menneskers uddannelser), men vi var alligevel lettede over at besparelserne nu var fortid! Sådan gik det ikke. Besparelserne er en direkte konsekvens af en underfinansiering af den nye uddannelse: Forberedende Grunduddannelse (FGU). Et manglende budget på intet mindre end 60 millioner! Lad os, før alt andet, slå fast: vi bakker op om den nye FGU. Men vi er uforstående over for, at man ikke har fundet ”nye” penge til dette formål. Det er en svinestreg, intet mindre – at ungdomsuddannelserne igen skal ”bøde” med besparelser for at finansiere nye tiltag. I de kommende 10 år vil vi lokalt i Ringkøbing Skjern se et drastisk fald i størrelsen af ungdomsårgange. Det presser vores ungdomsuddannelser til max. Sammenholdes denne udvikling med de mange besparelser, kan dét at bevare et attraktivt uddannelsestilbud til de unge blive svært udfordret – hvilket vil gå ud over bosætningen. Det vil være en katastrofe for en kommune, der i forvejen har svært ved at tiltrække tilstrækkelig arbejdskraft.

Videbæk

Intens eftersøgning endte lykkeligt: Hundehvalpen Nala stak af efter uheld på motorvej, men er fundet igen

Annonce