Annonce
Ringkøbing

Efter 100-års tovtrækkeri: Omdiskuteret mindesten finder måske sin rette plads og tekst

Genforeningsstenen foran Ringkøbing Museum kan gå en ny fremtid i møde. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Overraskende mange mødte frem til arrangementet i museumshaven, hvor fremtiden for den store genforeningssten blev drøftet. Tre støtter er doneret, så den kan blive til en oldtidsdysse igen.
Annonce

RINGKØBING: I 100 år er der ingen, der rigtig har vidst hvad de ville med den, men nu ser det omsider ud til at borgerne i Ringkøbing faktisk vil noget med den genforeningssten, der siden 1960 har ligget i museumshaven.

Fredag - på 100 års dagen for at Kong Christian den 10. red over grænsen - havde museet, grænseforeningen, lokalhistorisk arkiv og museumsforeningen i fællesskab indbudt til et arrangement i haven, hvor man kunne høre om stenen og tilslutningen var mildest talt overvældende. Hele 80 gæster kom forbi, og med sig havde de ideer og tanker.

- Folk var meget interesserede, og de vil noget med det. De ideer, der kom, var meget mangfoldige, siger Jens Olufsen, formand for museumsforeningen.

Et af forslagene var at flytte stenen til Aldersro, da der er en meget stor plads, hvor stenen virkelig kan komme til sin ret.

- Men i sidste ende er det museets fagfolk, der skal afgøre det, da der er tale om en museumsgenstand, konkluderer Jens Olufsen.

Annonce

Har fået doneret støtter

Stenen har haft en noget omskiftelig tilværelse, siden den blev rejst som et minde over genforeningen.

Her stod den som en oldtidsdysse på det sted, hvor statuen af IC Christensen står i dag. Dog kunne ingen blive enige om, hvad der skulle stå på stenen.

Årene gik. Så kom viadukten, og monumentet måtte vige, hvorefter overliggeren blev placeret i museumshaven.

På museet hælder man til en løsning, hvor stenen kommer op at stå som en oldtidsdysse, og gerne i museumshaven.


Folk var meget interesserede, og de vil noget med det. De ideer, der kom, var meget mangfoldige.

Jens Olufsen, formand for museumsforeningen.


Museets formand, Hans Ole Jessen, har nemlig doneret tre støtter til stenen, som den kan ligge på, præcis som den gjorde i den første udgave.

Og så er det helt store spørgsmål, som har lydt i alle årene: Hvad skal der stå på stenen? Her har museumsinspektør Caroline E. Larsen en ide, som skal prøves af.

- I årene efter genforeningen ser man disse mange højstemte digte over begivenheden, og det var sjovt, hvis vi kunne få en eller anden til at digte noget, som kan hugges ind, siger Caroline E. Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Tommy Jepsen har været fodboldtræner i 42 år: - Jeg har da forsøgt at holde pause, men det er aldrig rigtig blevet til noget

Annonce