Annonce
Hvide Sande

Dystre udsigter for fiskeriet: Fiskeskipper fra Hvide Sande frygter at miste to ud af fire kuttere

- Vi er nødt til at få en holdbar plan nu. Fiskerne er gidsler i det her, siger fiskeskipper Jens Frich. Arkivfoto Jørgen Kirk
Konsekvenserne af Brexit begynder nu at stå klart. Branchen forventer halvering i antallet af fiskekuttere.

Hvide Sande: Fiskeriet står ved en afgørende korsvej.

Efter Brexit skal danske fiskere afgive 25 procent af deres kvoter til briterne. Samtidig var de langtrukne forhandlinger mellem EU og England om Englands udmelding skyld i, at EU ikke fik forhandlet med Norge, som nu er gået sammen med England og holder de danske fiskere ude af norsk farvand.

- Vi er nødt til at få en holdbar plan nu. Fiskerne er gidsler i det her. Derfor har vi i hovedbestyrelsen ekstra møder i næste uge, hvor Fødevareministeriet skal fortælle, hvor vi står lige nu, siger Jens Frich, næstformand for Sydvestjysk Fiskeriforening i Hvide Sande.

Annonce

Han er ikke særlig optimistisk. Som ejer af fire fiskekuttere forventer han, at han kun har de to tilbage inden længe.

- Jeg ser da gerne, at fiskeriet består af mange kuttere, men fiskeriet skal være rentabelt og til at have med at gøre. Som det er nu, kommer der nye regler hver måned. Det er der ingen, der kan holde til. Derfor er jeg også overbevist om, at folk vil tage imod det, hvis der kommer en mulighed for ophugning, siger han.


Jeg ser da gerne, at fiskeriet består af mange kuttere, men fiskeriet skal være rentabelt og til at have med at gøre. Som det er nu, kommer der nye regler hver måned. Det er der ingen, der kan holde til.

Jens Frich, fiskeskipper, Hvide Sande


I Danmarks Fiskeriforening er formand Svend-Erik Andersen enig med Jens Frich i, at den danske fiskerflåde ikke fortsætter med at se ud, som den gør i dag:

Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening, forventer, at flere fiskere må se i øjnene, at de må lade deres kutter ophugge som følge af Brexit. Pressefoto: Danmarks Fiskeriforening

- Der vil ske en tilpasning af flåden, siger han.

En tilpasning af flåden kan betyde, at flere kuttere lægges sammen, så det er én kutter, der fanger den fælles kvote. Det vil i sidste ende betyde, at der vil komme en ophugningsperiode:

- En tilpasning kan betyde flere ting, men resultatet bliver det samme: færre skibe, siger fiskeriformanden.

Han ser ophugning af skibe som en helt naturlig konsekvens af Brexit.

- Alternativt ville det være en udmattelseskamp om, hvilke fiskere der først bliver økonomisk færdige, konstaterer han.

På mødet mandag forventer han, at fiskeriforeningens bestyrelse og embedsmændene fra Fødevareministeriet får en drøftelse af mulighederne for ophugning, erstatning og betingelserne for at få erstatning.

- Fiskerne har ikke bedt om det her. Det er kun ret og rimeligt, at vi får kigget på hvilken kompensation og erstatning, de kan få. Og er erstatningen fra EU ikke tilfredsstillende, må regeringen finde pengene et andet sted. Det er kun rimeligt at man kompenseres, når ens levebrød fratages, siger formanden.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fiskeriministeriet.

Brexit-reserven

Danmark får 1,74 milliarder kroner i år fra en særlig EU-pulje, kaldet Brexit-reserven

Omkring 1,1 milliard af de penge, som Danmark får er tænkt som kompensation til fiskeriet 

I Danmark er det særligt fiskerne, der bliver ramt af, at Storbritannien har forladt EU, da de fremover får ringere adgang til at fange fisk i britisk farvand

Det er endnu ikke besluttet hvordan de 1,1 mia. kroner skal fordeles

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce